Στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, σχέδιο επανεκκίνησης για τη θερινή σεζόν και πολιτική τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία καλούν οι φορείς του τουριστικού κλάδου να εστιάσουν οι χαράσσοντες πολιτική.
Μέχρι στιγμής ο κλάδος «τεστάρει τις αντοχές του», αφού οι προκρατήσεις κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τον κύριο όγκο τους να αποτελείται από voucher της προηγούμενης χρονιάς. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στην έκθεση Greek Panorama 2020, η οποία πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά με την υποστήριξη του ΕΟΤ.
Οι μέχρι τώρα προκρατήσεις διασφαλίζουν ένα 5% με 10% πληρότητα για φέτος το καλοκαίρι κι αυτό αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος προσέφερε στον κλάδο «ανάσα» και την προηγούμενη χρονιά. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δαπάνες του εσωτερικού τουρισμού το 2019 έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ.
Παρότι βέβαια ο στόχος για επαναφορά του 50% των εσόδων του 2019 το 2021 με χαμένο το πρώτο εξάμηνο φαντάζει δύσκολος, θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον υπάρξει βελτίωση του υγειονομικού κλίματος την οποία θα ακολουθήσει αναζωπύρωση των κρατήσεων.
Ελπίδα σύμφωνα με φορείς του τουρισμού γεννά και το γεγονός ότι ο ρυθμός εμβολιασμού σε χώρες τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ, είναι υψηλός, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει γρηγορότερα σε ανοσία της αγέλης και κατ’ επέκταση σε επανέναρξη των ταξιδίων. Σημειωτέον ότι η Βρετανία αποτελεί μια από τις βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019, οι οποίες έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 18,152 δισ. ευρώ, οι δαπάνες των Βρετανών τουριστών, την μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 31,9%, φτάνοντας στα 2, 556 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση οι ελπίδες στρέφονται στις last minute κρατήσεις, αφού μέχρι στιγμής η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή με το τρίτο κύμα να έρχεται και τους κατοίκους των περισσοτέρων χωρών να δείχνουν έντονα σημάδια ψυχολογικής κόπωσης.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, από το διαδικτυακό βήμα του Greek Panorama 2020. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, για την φετινή χρονιά θα επικρατήσει η τάση των last minute κρατήσεων και η Ελλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε τα προηγούμενα χρόνια χάρη και στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το περσινό καλοκαίρι. «Επειδή ο ελληνικός τουρισμός έχει βασιστεί σε στέρεες βάσεις πιστεύω ότι θα αποδειχτεί πιο ανθεκτικός από τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πέρα από την χαμένη η όχι χρονιά του 2021 βέβαια, πολλοί είναι οι φορείς που επισημαίνουν πως η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια συνολική αναβάθμιση της τουριστικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) την Τετάρτη, η χώρα μας αποτελεί ένα «από τα καλύτερα οικόπεδα του πλανήτη». Γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθήσουμε δράσεις που θα αναβαθμίσουν συνολικά του τουριστικό προϊόν της, όπως η μετατροπή της Αθήνας σε διεθνές συνεδριακό κέντρο, η διαμόρφωση και διασύνδεση του παράκτιου μετώπου της Αττικής, η αναβάθμιση των τελωνειακών σταθμών, η βελτίωση της οδικής σήμανσης καθώς και η προώθηση της αειφορίας σε συγκεκριμένους προορισμούς.
«Ο τουριστικός κλάδος θα ταλαιπωρηθεί και το 2021 καθώς η πανδημία εξελίσσεται χειρότερα από ότι αναμενόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος,«αλλά στη συνέχεια θα ανακάμψει και θα έχουμε μια νέα χρυσή δεκαετία του τουρισμού.
Νίκη Παπάζογλου