Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτις στρατηγικές επενδύσεις η μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων της ΕΛΒΙΟΚ στην Τανάγρα

Στις στρατηγικές επενδύσεις η μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων της ΕΛΒΙΟΚ στην Τανάγρα

Μια εξαιρετικά κρίσιμη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων για όλη τη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων μπήκε στις στρατηγικές επενδύσεις, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο λόγος για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) της ΕΛΒΙΟΚ M.A.E. (θυγατρική του ομίλου ElvalHalcor) στο Δήμο Τανάγρας, η οποία αποτελείται από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων καθώς και από επιπλέον εξειδικευμένα έργα υποδομής.

Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 32 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.μ. σε αγροτεμάχια του Δήμου Τανάγρας.

Μια επένδυση που θα αλλάξει πολλά στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων και να οριοθετήσει το μοντέλο που μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες βιομηχανικές ζώνες της χώρας που έχουν επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά.

Το έργο είναι σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σε πλήρη συμμόρφωση και εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων.

Το project θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Λεκάνης Απορροής Ασωπού (ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού), ενώ αποτέλεσε απαραίτητη προϋπόθεση έγκρισής της από την Ε.Ε., δεδομένου ότι δεν είναι εφικτή η Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής χωρίς μία τόσο θεμελιώδη υποδομή.

Με την υλοποίηση της επένδυσης, διακόπτεται η καταβολή προστίμου περίπου 5 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο είχε επιβληθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Η επένδυση θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας με την ανάκτηση περισσότερων από 10.000 τόνων μεταλλικού αλουμινίου (που σήμερα ανακτάται στο εξωτερικό) προς περαιτέρω επεξεργασία και ενσωμάτωση σε εξαγώγιμα προϊόντα

Τι περιλαμβάνει η μονάδα

Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων αποτελείται από τις εξής επί μέρους εγκαταστάσεις:

  • Μονάδα σταθεροποίησης αποβλήτων δυναμικότητας 20 τόνων/ώρα και μέγιστης ετήσιας δυναμικότητας ~5.000 τόνων/έτος
  • Περιβαλλοντική υποδομή εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων συνολικής δυναμικότητας περίπου 500.000 m3.

Η ΕΛΒΙΟΚ και η Αειφόρος θα «τρέξουν» τη μονάδα

Η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει από την εταιρεία ΕΛΒΙΟΚ Α.Ε. θυγατρική εταιρεία της ElvalHalcor ενώ τη λειτουργία της εγκατάστασης θα αναλάβει η συγγενής εταιρεία Αειφόρος Α.Ε.. Η τελευταία, δραστηριοποιείται από το 2001 στη διαχείριση και στην αξιοποίηση στερεών, βιομηχανικών υποπροϊόντων και αποβλήτων.

Η Αειφόρος εξειδικεύεται στη διαχείριση υλικών τέτοιας φύσεως και διαθέτει στελεχιακό και επιστημονικό προσωπικό υψηλής ειδίκευσης στα θέματα διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.

Η εταιρεία, μαζί με τις θυγατρικές της στην Βουλγαρία, Aeiforos Bulgaria EAD και Dio Pernik Eood, απασχολεί πάνω από 100 άτομα και λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις ανάκτησης βιομηχανικών αποβλήτων στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό Μαγνησίας. Αντίστοιχα λειτουργεί μία τρίτη εγκατάσταση στο Pernik της Βουλγαρίας, στην οποία λειτουργεί επιπρόσθετα μία ΠΥΕΒΑ από το 2016.

Οι εταιρείες ElvalHalcor και Αειφόρος έχουν μακροχρόνια εμπειρία στη διαχείριση, στην αξιοποίηση και στην εναπόθεση βιομηχανικών και μεταλλουργικών υποπροϊόντων και αποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως για μεγάλο διάστημα στο παρελθόν η ElvalHalcor λειτουργούσε περιστροφικούς φούρνους επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου προς ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ