Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτη μέγγενη της γεωπολιτικής κρίσης οι αγορές και το Χ.Α.

Στη μέγγενη της γεωπολιτικής κρίσης οι αγορές και το Χ.Α.

Μολονότι την περασμένη εβδομάδα η αντίδραση των διεθνών αγορών ήταν ψύχραιμη, αναφορικά με την πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, από εδώ και πέρα όμως, οι αγορές θα μπουν σε περίοδο πολύ μεγάλης μεταβλητότητας, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Η πολεμική σύγκρουση που ήδη ξεκίνησε με την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ προς εδάφη της Γάζας, μπορεί να φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές διεθνώς, σε βαθμό που κανένας αναλυτής ακόμη δεν μπορεί να προεξοφλήσει.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα δραματικά εκτυλίσσονται στην περιοχή, ενώ πέραν των ανθρώπινων απωλειών, ήδη οι συνέπειες είναι ορατές από το άλμα τιμών στο φυσικό αέριο, ενώ δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις για το που μπορεί να φτάσουν και οι τιμές πετρελαίου.

Είναι τόσο ρευστή η κατάσταση που κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η ατμόσφαιρα από αυτή την εβδομάδα στις αγορές. Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα υπάρχουν εξαιρετικά δραματικές εξελίξεις στην πιο «δύσκολη» και νευραλγική περιοχή του πλανήτη, που εκτός των άλλων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο τόσο για τις ισορροπίες του ισλαμικού κόσμου παγκόσμια, όσο και για τις πηγές του πετρελαίου και τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Εντός αυτού του εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος και με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να είναι σε πλήρη εξέλιξη, αγορές ομολόγων, χρηματιστήρια, commodities, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μεταφορές και τρόφιμα, νομοτελειακά θα επηρεαστούν, λιγότερο ή περισσότερο. Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση να είναι τέτοια που να έχουμε δραματικές εξελίξεις σε τιμές καυσίμων και ενεργειακό κόστος, δυστοκία ή διατάραξη στη μεταφορά τροφίμων και αύξηση τιμών τόσο που θα φέρουν σε εξαιρετικά οριακή θέση ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, προκαλώντας νέα έξαρση προσφυγικών ροών.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι αναλυτές παγκόσμια τονίζουν ότι η νέα πολεμική έξαρση, ειδικά αν γενικευτεί και κρατήσει επί μακρόν, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη, πλην των υπολοίπων επιπτώσεων σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.

Bloomberg Economics: Δονήσεις σε όλο τον κόσμο από τη σύγκρουση…

Σε έκθεσή του, το Bloomberg Economics τονίζει πως ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως συνέβη και σε παρελθούσες συρράξεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και να την οδηγήσει σε ύφεση εάν συρθούν στη σύγκρουση και άλλες χώρες.

Μια ευρεία κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ σε απευθείας σύγκρουση με το Ιράν, που προμηθεύει με όπλα και χρήματα τη Χαμάς, την οποία ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Υπάρχει δε η ανησυχία ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε Λίβανο και Συρία που υποστηρίζουν τη Χαμάς θα εμπλακούν στον πόλεμο.

Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να συρρικνωθεί στο 1,7%, πτώση που θα κοστίσει στην παγκόσμια παραγωγή περίπου 1 τρισ. δολάρια.

Επίσης, το Bloomberg Economics βάζει και άλλες παραμέτρους, σημειώνοντας πως η καταστροφή αυτή εντείνει το θυμικό, καθιστώντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης πιο πιθανή. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σημειώνει το πρακτορείο, μπορεί να προκαλέσει δονήσεις σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί κρίσιμο προμηθευτή προϊόντων ενέργειας και βασικό διάδρομο για τη ναυτιλία.

Μεγάλη διακύμανση αλλά κέρδη την εβδομάδα στο Χ.Α.

Καταλαβαίνει κανείς πως οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν ευνοούν την αύξηση ρίσκου στα χρηματιστήρια, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Αυτό έδειξε και η προηγούμενη εβδομάδα όπου οι αναταράξεις και το volatility ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, με την ελληνική αγορά να έχει διακύμανση πάνω από 100 μονάδες σε ένα πενθήμερο.

Ο Γ.Δ. παρά τη σημαντική πτώση 2,19% της Δευτέρας και -1,07% της Παρασκευής, κατάφερε να κλείσει με άνοδο 2,88%, βάζοντας τέλος σε ένα πτωτικό σερί έξι εβδομάδων. Η αγορά έδειξε αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης καθώς αντέδρασε με εμφατικό τρόπο από τα χαμηλά των 1.105,15 μονάδων της Δευτέρας φτάνοντας έως το υψηλό των 1.206,94 μονάδων ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, καλύπτοντας μια απόσταση 100 και πλέον μονάδων.

Ο FTSE 25 ενισχύθηκε το πενθήμερο κατά 3,27%, ενώ ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,21%. Ο τραπεζικός δείκτης παρά την πτώση 4,80% τη Δευτέρα και 1,13% την Παρασκευή, έβγαλε το πενθήμερο με άνοδο 3,90% βελτιώνοντας την εικόνα του. Έτσι, σε επίπεδο έτους ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 25,80%, ο FTSE 25 κερδίζει 26,75%, ο Mid Cap είναι στο +33,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 43,05%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ