Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή κατά του διαγωνισμού για το 5G

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή κατά του διαγωνισμού για το 5G

Τα επιχειρήματα 50 πολιτών που έχουν υποβάλλει αίτηση ακύρωσης της απόφασης προκήρυξης του διαγωνισμού για το 5G στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ετοιμάζονται να αντικρούσουν σήμερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Παρά την έλλειψη επιχειρημάτων η υπόθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τους αρμόδιους φορείς δεδομένου ότι η πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας αποτελεί κλειδί για την πορεία της χώρας προς την 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Η συζήτηση της αγωγής κατά του 5G θα γίνει σε επίπεδο Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, σήμερα 5 Μαρτίου και θα παραστούν, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο και την ΕΕΤΤ και εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, Cosmote, Vodafone και Wind. Σημειωτέον ότι οι ίδιοι πολίτες είχαν καταθέσει και τον Δεκέμβριο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εκτέλεσης της διοικητικής πράξης της ΕΕΤΤ με την οποία εγκρίθηκε η αδειοδότηση των παρόχων και η λειτουργία δικτύου 5G στην Ελλάδα. Η αίτηση απορρίφθηκε και έτσι το ΣτΕ συζητά την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι 50 πολίτες επικαλούνται μεταξύ άλλων θέματα ακτινοβολίας, υποστηρίζοντας δεν υπήρξε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την επικινδυνότητα του 5G στον άνθρωπο και δεν ενημερώθηκε το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει Περιβαλλοντική Μελέτη για κάθε κεραία που εγκαθίσταται. Την ίδια στιγμή το επίπεδο εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην χώρα μας είναι στο 60% έως 70% των ορίων που έχουν θέσει άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το επιχείρημα άλλωστε για τους κινδύνους για την υγεία από την χρήση κινητών τηλεφώνων έχει καταρριφθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (International Commission for Non- Ionizing Radiation Protection – ICNIRP) όπου με τη νέα σύσταση (κατευθυντήριες γραμμές) για τα όρια ασφαλούς έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία το 2020, επιβεβαιώνεται η ασφάλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Η ICNIRP, η οποία ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ / WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ / ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται και στα 5G δίκτυα τονίζοντας ότι «οι τεχνολογίες 5G δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη εφόσον τηρούνται οι νέες κατευθυντήριες γραμμές», επισημαίνει η ICNIRP. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ICNIRP δεν απασχολούνται στη βιομηχανία και η χρηματοδότηση της Επιτροπής προέρχεται από εθνικούς και διεθνείς δημόσιους οργανισμούς.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ