Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτην Κόρινθο το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη

Στην Κόρινθο το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη

Με στόχο να φτάσει να παράγει δέκα τόνους φαρμακευτικής κάνναβης ετησίως με πολυάριθμους κωδικούς, καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και αρκετών χωρών της Ευρώπης, χθες εγκαινιάστηκε το μεγάλο εργοστάσιο της Tikun Olam Europe στην Κόρινθο. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εγκαινίων, πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα παγκοσμίως, ενώ απαιτήθηκε επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, των Υφυπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικολάου Ταγαρά, του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γεώργιου Ψυχογιού, καθώς και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και των ΜΜΕ.

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στην Κόρινθο, ενώ η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά το 2ο εξάμηνο του 2023, με στόχο να βοηθήσουν ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην αντιμετώπιση πολύ κρίσιμων και επώδυνων συμπτωμάτων ασθενειών. Τα φάρμακά της προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές παθήσεις όπως, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Crohn, ο Αυτισμός, η Σκλήρυνση κατά πλάκας, η Επιληψία, οι παρενέργειες από χημειοθεραπεία, ο νευροπαθητικός πόνος κ.α. Σε πρώτη φάση η παραγωγή θα περιλαμβάνει ξηρό ανθό, κρέμες, εισπνεόμενα (δηλαδή προϊόντα ατμίσματος) κ.λπ.

Η Tikun Olam Europe είναι μια εκ των κορυφαίων δυνάμεων του αναπτυσσόμενου αυτού κλάδου στον κόσμο, με μεγάλη τεχνογνωσία και ιστορικό κλινικών δοκιμών περίπου 17 χρόνων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Νίκος Μπέης διευθύνων σύμβουλος της Tikun Olam Europe δήλωσε: «Σήμερα μετά από πέντε χρόνια απαιτητικής και συλλογικής δουλειάς βρισκόμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στον κόσμο.

Με την επένδυση αυτή και τις στρατηγικές συνεργασίες που έχουμε συνάψει, η Ελλάδα μπορεί πλέον να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, μια αγορά που είναι υπό διαμόρφωση σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Ως εταιρεία δεσμευόμαστε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας διασφαλίζοντας ότι ασθενείς ανά τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα».

Ο κ. Μπέης επισήμανε πως η μονάδα της Κορίνθου απασχολεί 100 εργαζομένους, γεωπόνους, γεωλόγους, μηχανικούς και ερευνητές, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, οι εργαζόμενοι θα φτάσουν τους 180 έως 200. Σημειώνεται πως η Tikun έχει υπογράψει συμφωνία για την αποκλειστική διανομή όλων των σκευασμάτων της στην ελληνική αγορά με τις εταιρείες Lavipharm και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, στελέχη των οποίων έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.

Στόχος της εταιρείας είναι να εγκαταστήσει στην Ελλάδα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης. Η μονάδα στην Kορινθία αποτελεί το hub για την Eυρώπη, ενώ ο ισραηλινός όμιλος διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε HΠA, Kαναδά και Aυστραλία.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα, «όχι μόνο για την Tikun Olam Europe και την επένδυση στην Κόρινθο, αλλά επειδή σήμερα ανοίγει ένας δρόμος που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ένας δρόμος για την παροχή στους Έλληνες ασθενείς των προϊόντων της φαρμακευτικής καννάβεως.

Αλλά κι ένας δρόμος για ένα προϊόν που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη, γιατί το εργοστάσιο αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστιες εξαγωγές σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης κι έτσι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια με αιχμή του δόρατος αυτό το εργοστάσιο και τα άλλα εργοστάσια που θα έρθουν, πάνω σε αυτό που λέγεται φαρμακευτική κάνναβη».

Η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης

Βάσει των στοιχείων για τις τελευταίες τάσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς για τον κλάδο, έχει σημειωθεί αύξηση στη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο Καναδάς διατηρεί τα σκήπτρα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη, αλλά αυτό αλλάζει καθώς όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τις εξαγωγές τους ενώ συγχρόνως οι Καναδοί παραγωγοί μετατοπίζουν την καλλιέργεια στην Ευρώπη. Σε τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς.

Στην Ευρώπη, η φαρμακευτική κάνναβη παραμένει συνδεδεμένη με το υφιστάμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με τα προγράμματα θεραπείας να ελέγχονται αυστηρά από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και η διαδικασία αδειοδότησης γίνεται από κρατικούς φορείς. Συγκεκριμένα, τα πιλοτικά προγράμματα για τη φαρμακευτική κάνναβη προχωρούν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αξιοσημείωτη είναι η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης που συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά, με αύξηση 43% στις πωλήσεις κάνναβης στα φαρμακεία στα τέλη του 2021, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από προϊόντα που πωλούνται σε ασθενείς με ιδιωτικές συνταγές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ