Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣτα 647 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις των παρόχων στις κινητές επικοινωνίες το...

Στα 647 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις των παρόχων στις κινητές επικοινωνίες το 2020

Πρωτόγνωρη αύξηση χρήσης αλλά και συνέχιση επενδύσεων παρά την υγειονομική κρίση καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά στις κινητές επικοινωνίες, οι οποίες μετατράπηκαν σε πολύτιμο καθημερινό σύμμαχο των πολιτών.

Την ίδια περίοδο και παρά την αυξημένη ζήτηση, τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών επέδειξαν ανθεκτικότητα και αξιοπιστία, μετατρέποντας την κρίση σε «ψηφιακό επιταχυντή» κι ενδυναμώνοντας ψηφιακά πολίτες, επιχειρήσεις και υποδομές.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας για το 2020 που δημοσιοποίησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), σε αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά, με τις πρωτόγνωρες προκλήσεις για την οικονομία και τους περιορισμούς της κυκλοφορίας, ο κλάδος κατάφερε να αυξήσει τη μέση χρήση των υπηρεσιών, αλλά και να συνεχίσει να υλοποιεί το επενδυτικό του πλάνο. Οι επενδύσεις κορυφώθηκαν με τον διαγωνισμό για την απονομή φάσματος και την έλευση του 5G, εγκαινιάζοντας και για την Ελλάδα μια νέα εποχή απεριόριστων δυνατότητων συνδεσιμότητας.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια του 2020 η αύξηση της χρήσης δεδομένων έφτασε το εντυπωσιακό  +65,7%, και κορυφώθηκε το 4ο τρίμηνο του έτους όπου και το νέο κύμα της πανδημίας έκανε την εμφάνισή του.

Την ίδια στιγμή τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%).

Ωστόσο ο περιορισμός των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση των ταξιδίων είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες να μειωθούν κατά 6% σε σχέση με το 2019.

Παρά τις προκλήσεις, βέβαια ο κλάδος συνέχισε την επενδυτική του δραστηριότητα με τις επενδύσεις να φτάνουν το 2020 τα €647 εκατ, αναδεικνύοντας τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς πυλώνες στη χώρα, που διατήρησε συνδεδεμένη την κοινωνία, παρήγαγε αξία για την οικονομία και συνέβαλε σταθερά στη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Κορύφωση των επενδύσεων αυτών ήταν τα €372 εκατ. που διέθεσαν οι πάροχοι για άδειες φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz). Χάρη στην εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των λίγων Ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε διαγωνισμό, άμεση αδειοδότηση και λειτουργία των δικτύων 5G, γεγονός που εντάσσει τη χώρα δυναμικά στον διεθνή «ψηφιακό» χάρτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι 5G δίκτυα έχουν πλέον οι συνδρομητές και των τριών εταιρειών και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή), με μόνη προϋπόθεση οι χρήστες να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο αντίστοιχο δίκτυο.

Παρότι η πληθυσμιακή κάλυψη είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι πάροχοι φαίνεται να δρομολογούν με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς την αύξησή της επενδύοντας στην ανάπτυξη ποιοτικών 5G δικτύων που θα καλύπτουν το δύσκολο ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας επί ίσοις όροις.

Ο στόχος, ο οποίος προσδιορίζεται ως υποχρέωσή των παρόχων στους όρους της σύμβασης για την χορήγηση του ραδιοφάσματος, προβλέπει να έχει καλυφθεί το 60% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2024 και το 90% μέχρι το 2027. Και οι τρεις βέβαια έχουν τοποθετήσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Συγκεκριμένα η Cosmote έχει δεσμευτεί το 5G δίκτυό της να καλύπτει το 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, η Vodafone το 40% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 και η Wind πάνω από το 60% μέσα στην πρώτη τριετία.

Για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων οι πάροιχοι έχουν προαναγγείλει επενδύσεις που σωρρευτικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Από πλευράς της η Cosmote έχει εξαγγείλει ένα επενδυτικό πλάνο που φτάνει τα 2 δισ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πέραν του ποσού που δόθηκε για την απόκτηση του ραδιοφάσματος. Αντίστοιχα η Vodafone έχει διευκρινίσει ότι ο όμιλος, θα προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Αντίστοιχο, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, είναι το ύψος των επενδύσεων που δρομολογεί και η Wind.

Πέρα από τις επενδύσεις των παρόχων βέβαια, το 5G θα ενεργοποιήσει και επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις τις οποίες θα ξεκινήσει να υλοποιεί από το καλοκαίρι του 2021 το ταμείο Φαιστός. Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος γύρω από το 5G με στόχο την αξιοποίησης των δικτύων όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και παραγωγικά μέσω βιομηχανικών εφαρμογών.

Το φιλόδοξο αυτό επενδυτικό ταμείο χρηματοδότησης εφαρμογών πάνω στο 5G, η ιδέα του οποίου έχει λάβει τα εύσημα και της ΕΕ, ξεκινά με προίκα 93 εκατ. ευρώ τα οποία προέκυψαν από την δημοπρασία του φάσματος κι αναμένεται να μοχλεύσει και ιδιωτικά κεφάλαια με ποσοστό 30%, για να ξεκινήσει άμεσα τις επενδύσεις.

Οι εφαρμογές που θα γεννήσει δε, θα είναι αυτές που θα φέρουν όσα προσδοκά η χώρα από την πέμπτη γενιά δικτύων, δηλαδή την δημιουργία 69.000 θέσεων εργασίας και την δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην εθνική οικονομία άνω των 12.5 δισ. ευρώ μέσα από επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση. Κι αυτά αποτελούν τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις όπως τονίζουν οι διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ