Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣτα εγκαίνια του πρότυπου, βιοκλιματικού 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας ο Γ. Πατούλης

Στα εγκαίνια του πρότυπου, βιοκλιματικού 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας ο Γ. Πατούλης

Το υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ) 2014-2020 με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 11.415.000 €, εγκαινιάστηκε χθες Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023. Το έργο είχε δικαιούχο τις Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. και φορέα λειτουργίας το δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και το σχολικό συγκρότημα του 3ου Λυκείου η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2022 και λειτουργεί ήδη ένα έτος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρα , του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρου,  του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΤΥΠΑΕ Αθανάσιου Γιάνναρη, της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Σ. Αλυμάρα, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Υποψήφιων Δημάρχων, Υποψήφιων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων, κ.α..

Τον αγιασμό της νέας σχολικής μονάδας τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ. Γαβριήλ. Τόσο ο  Υπουργός κ. Σταϊκούρας, όσο και ο  Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ και ο Δήμαρχος κ. Βούρος, εξήραν τη συμβολή της Περιφέρειας και του Γ. Πατούλη για την υλοποίηση σημαντικών έργων όπως το 3ο Γυμνάσιο Ν. Φιλαδελφείας. Μεταξύ άλλων επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια στις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης με στόχο την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο Διευθυντής του Σχολείου Ηλίας Κουτσής, ξενάγησε στις εγκαταστάσεις, τον Υπουργό, τον περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και όλους τους επισκέπτες. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τα εγκαίνια επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε εδώ στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για τα εγκαίνια ενός πρότυπου και σύγχρονου βιοκλιματικού σχολείου του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 11,4 εκ. € το οποίο εντάχθηκε το 2016, αλλά μετά από δυσκολίες που εμφανίστηκαν στην πορεία εκτέλεσης της εργολαβίας και μετά από παρεμβάσεις της Περιφέρειας, των Κτιριακών Υποδομών και του Δήμου, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάζεται σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω και ταυτόχρονα να συγχαρώ τις Υπηρεσίες των Κτιριακών Υποδομών, τον Δήμο και τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, που αποδεικνύουν καθημερινά ότι όταν υπάρχει όραμα και θέληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της θητείας μας αξιοποιήθηκαν 119 εκ. ευρώ του ΠΕΠ «Αττική» 2014-2020, για 30 σχολικά συγκροτήματα σε 27 Δήμους. Κατασκευάστηκαν 251 νέες αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές. Σε 28 δήμους πραγματοποιείται ενεργειακή αναβάθμιση 29 σχολικών μονάδων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας 14,6 εκατ. KWh/ ανά έτος. Με 24 εκ. ευρώ εξασφαλίζεται κάθε χρόνο η μεταφορά 30 χιλιάδων μαθητών. Στα 120 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα “Αττική” 2021 – 2027, για εκσυγχρονισμό σχολικών μονάδων. Εξασφαλίζονται 20 εκ.ευρώ για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού σε εκατοντάδες σχολεία».

Οι προδιαγραφές του 3ου Γυμνασίου

Το σχολείο είναι δυναμικότητας 360 μαθητών, έχει κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι ότι η οροφή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να συντελεί στην ανάσχεση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Επίσης, κατά το στάδιο της κατασκευής του, στο κτίριο εφαρμόστηκαν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως κεντρικό σύστημα χειρισμού των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων φωτισμού, θερμικά ηλιακά συστήματα, βαλβίδες ρυθμιζόμενου χρόνου ροής νερού, διαχείριση ομβρίων υδάτων, δεξαμενές συλλογής ομβρίων και συγκρότημα αξιοποίησης βρόχινου νερού για πότισμα. Σε συνδυασμό με το νέο κτίριο του 3ου Λυκείου, που είχε παραδοθεί το 2022 προς χρήση και είναι ήδη σε λειτουργία, η Νέα Φιλαδέλφεια πρωτοπορεί σε σχολικές εγκαταστάσεις. Το κτίριο αποτελείται από τρεις πτέρυγες, όπου οι δύο περιλαμβάνουν τους χώρους διοίκησης, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια που αναπτύσσονται σε ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο, ενώ η τρίτη πτέρυγα περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τους βοηθητικούς της χώρους που αναπτύσσονται σε ισόγειο και υπόγειο.

Το υπόγειο περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικούς χώρους και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το ισόγειο περιλαμβάνει δύο αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κεντρικό υπόστεγο χώρο, κυλικείο, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, ιατρείο – αναρρωτήριο, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, δύο κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα.

Το κτίριο έχει κατασκευαστεί με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά,  ως προς τον προσανατολισμό, την ηλιοπροστασία, τον φυσικό φωτισμό – αερισμό, τη μόνωση και τη φύτευση. Σε όλους τους κύριους χώρους παρέχεται επαρκής φυσικός φωτισμός και αερισμός μέσω των κύριων φωτιστικών επιφανειών, αλλά και μέσω των φεγγιτών στα ψηλότερα σημεία των εξωτερικών τοίχων και στα υπερυψωμένα τμήματα του τελευταίου ορόφου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ