Η διάσωση του σκυριανού αλόγου, αυτής της σπάνιας ράτσας ( Equus Cabalus Skyriano), που έζησε στο νησί για χιλιάδες χρόνια, παίρνει για πρώτη φορά σάρκα και οστά μέσω της δημιουργίας ιδρύματος.
Η φροντίδα τους μέχρι σήμερα εναπόκεινται στην προσπάθεια που καταβάλει ο ιδιοκτήτης του κτήματος «Μουριές», Μανώλης Τραχανάς, ο οποίος επί 15 χρόνια τώρα φροντίζει τα σκυριανά άλογα. Στην καθοριστική συμβολή των εθελοντών, αναφέρθηκε ο ιδιοκτήτης του κτήματος Μουριές, «περισσότεροι από 1200 έχουν περάσει από το 2010 έως σήμερα, ετησίως φτάνουν τα 150 άτομα , μένουν ένα μήνα συνήθως σε χώρο που τους διαθέτουμε εμείς και η βοήθεια τους είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη γιατί χωρίς αυτά τα νεαρά παιδιά το κτήμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει», κατέληξε ο Μανώλης Τραχανάς.
Η πρωτοβουλία για την επιβίωση αυτής της σπάνιας και πανάρχαιας φυλής αλόγων, επάρθη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας VKC, Βασίλη Καρατσώλη ο οποίος ανέλαβε τα τροφεία και την υγειονομική περίθαλψη των 64 σκυριανών αλόγων που διαβιούν στο κτήμα “Μουριές». Στόχος να διατηρηθεί η καθαρότητα της φυλής τους, μακριά από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.
«Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού της Σκύρου», επεσήμανε ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικιλιας στην εκδήλωση για το Σκυριανό άλογο, « η διάσωση του συμβάλλει στην τουριστική αναβάθμιση της Σκύρου και την ανάδειξη του νησιού σε έναν παγκόσμιο εναλλακτικό και υψηλής ποιότητας προορισμό».
«Περιβάλλον και πολιτισμός είναι δύο ταυτόσημες έννοιες», τόνισε ο Χρήστος Καραγιάννης, μέλος του Δ/Σ του ΕΟΤ, «αποτελεί χρέος μας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά η διάσωση του Σκυριανού αλόγου».
Ο Δήμαρχος Σκύρου, Νικόλαος Μαυρίκος, συγκινημένος μίλησε για μια ιστορική μέρα, έχοντας στο πλευρό του τους φορείς του νησιού αλλά και την υποψήφια βουλευτή Εύβοιας, Σοφία Νικολάου.
«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Αποτελεί μια ευρύτερα δυναμική έννοια που περιλαμβάνει συνολικά την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας» δήλωσε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της εταιρείας VKC, Βασίλης Καρατσώλης και πρόσθεσε πως «με βάση την εταιρική κοινωνική ευθύνη την οποία πρέπει να έχουμε όλοι οι επιχειρηματίες στη χώρα και με τις δυνάμεις που έχουμε, δημιουργούμε Ίδρυμα για τη διάσωση και την ευημερία του σκυριανού αλόγου. Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργειά μας θα βρει και άλλους συμπαραστάτες».
Η ιστορία των σκυριανών αλόγων χάνεται στα βάθη των αιώνων όταν τα αλογάκια με τη μακριά πλούσια χαίτη τα φέρανε στο νησί των Σποράδων οι Αθηναίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα. Θεωρούνται απόγονοι των αλόγων του Αχιλλέα είναι συνδεδεμένα με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα μικρόσωμα ιπποειδήαναπαριστώνται στην πομπή των Παναθηναίων στη ζωφόρο του Παρθενώνα.