Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε υπερπώληση και χαμηλά 8μήνου το Χ.Α. – Ζητείται αντίδραση

Σε υπερπώληση και χαμηλά 8μήνου το Χ.Α. – Ζητείται αντίδραση

Σε νέα χαμηλά οκτώ περίπου μηνών έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μολονότι ανασύρθηκε από το ναδίρ της ημέρας, εντούτοις έκλεισε ξανά με σημαντικές απώλειες, επιβεβαιώνοντας ότι έχει χάσει πλήρως στηρίξεις, ψυχολογία αλλά και momentum. Η αγορά βρίσκεται σε ακραία υπερπώληση, ενώ συνεπικουρία της καλύτερης εικόνας που είχαν χθες οι ευρωπαϊκοί αλλά και οι αμερικανικοί δείκτες, δεν αποκλείεται να βγάλει σήμερα αντίδραση.

Βεβαίως, η ψυχολογία είναι πλήρως διαταραγμένη και είναι γνωστό ότι είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που οριοθετεί τη συμπεριφορά της αγοράς σε τέτοιες συγκυρίες.

Σύσσωμος ο κλάδος των τραπεζών αλλά και η πλειονότητα των blue chips έχουν δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, καταγράφοντας απώλειες που φτάνουν έως το 22% μόλις στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι, αρκετές μετοχές έχουν εισέλθει σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ και χθες βρήκαν αγοραστές στα χαμηλά της αγοράς, εξού και η εκτόξευση του τζίρου.

Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 177,34 μονάδες με περίπου το ήμισυ αυτής, ήτοι 89,18 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, που έκαναν το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων οκτώ μηνών. Μάλιστα, οι Eurobank, Alpha Bank και Εθνική έκαναν πάνω από 81 εκατ. ευρώ τζίρο, επίδοση εξαιρετικά σπάνια. Ίσως η εκτόξευση του τζίρου χθες να δείχνει και το… μάζεμα που έγινε.

Στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 10,23%, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 11,19%, ο Mid Cap χάνει 6,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 19,31%.

Το ίδιο διάστημα η Eurobank χάνει 22,15%, η Εθνική υποχωρεί άνω του 19%, ενώ πλέον του 17% είναι οι απώλειες των Πειραιώς Financial και Alpha Bank. H μετοχή της Coca Cola HBC λόγω των δυσμενών εξελίξεων στη Ρωσία με το κλείσιμο του εργοστασίου και τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στη χώρα, υποχωρεί σε ποσοστό 22,13% το 5ήμμερο, ενώ από τις 18 Φεβρουαρίου χάνει 28,73%.

Μεγάλα προβλήματα έχει και η Σαράντης που υποχωρεί σε ποσοστό 22% από τις 18/2, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται μετά την έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου μετοχές όπως Cenergy Holdings, Viohalco, Τιτάν, Motor Oil κ.α.

Αξίζει να τονιστεί όμως ότι χθες όλοι οι δείκτες και οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 852,10 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,66%, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 833,56 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 3,80%. Στην περιοχή των 850 μονάδων το Χ.Α. είχε να κλείσει από τις 20 Ιουλίου του 2021, ήτοι οκτώ μήνες πίσω. Δηλαδή, με συνοπτικές διαδικασίες έχασε ολοσχερώς και με το παραπάνω όλη την άνοδο που με κόπο είχε «χτιστεί».

Μένει να δούμε αν οι αγορές που βγήκαν χθες στα χαμηλά της αγοράς θα συνεχιστούν, καθώς αρκετοί επενδυτές έκριναν ότι δημιουργήθηκαν αγοραστικές ευκαιρίες σε όλο το φάσμα του ταμπλό και πρωτίστως στις τράπεζες και στον FTSE 25 αλλά και στο μεσαίο χώρο. Άλλωστε, πολλά «χαρτιά» χάνουν από 8% έως 22% το τελευταίο πενθήμερο όπου εξελίσσονται οι πολεμικές μάχες στην Ουκρανία.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.059,27 μονάδες με απώλειες 1,84%, όμως στο χαμηλό ημέρας έχανε 4,44% πλησιάζοντας το όριο των 2.000 μονάδων (2.004,65), ενώ ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 0,92% παρ’ ότι στο χαμηλό ημέρας υποχωρούσε έως 2,89%. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε και τις 600 μονάδες κλείνοντας στις 583,73 μονάδες με πτώση 3,12%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί έως 7,09%.

Πάντως, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τα χρηματιστήρια και το Χ.Α. δεν έχουν σταματήσει οι οίκοι να πιστεύουν στην ελληνική αγορά, καθώς σήμερα ήταν η σειρά της Goldman Sachs να εκφραστεί θετικά δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμώντας ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου. Ο αμερικανικός όμιλος τοποθετεί την τιμή – στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.175 μονάδες για το επόμενο 12μηνο και αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων θα αυξηθούν κατά 20%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ