don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Σε ρυθμούς ΗΠΑ, η ενεργοβόρος βιομηχανία, οι βαθμίδες και η… βαθμοφόρος Πόπη, αγοράστε… Ελλάδα (JPMC), ο μποτοξάκιας, Lamda-πωλούνται “συνοικίες”, ΣΤΕΗΤ ρεπορτάζ και ξάδερφος από το Βουκουρέστι

*Επαναφορά πάνω από τις 4.000 μονάδες για τον S&P500 στην Wall Street. Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων οι επενδυτές, ωστόσο η προσοχή στρέφεται αύριο, Τετάρτη, στην πρώτη ανάγνωση της αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τέταρτο 3μηνο. Την Παρασκευή τα νέα για τον (δομικό) πληθωρισμό, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως με την ανακοίνωση θα επιβεβαιώνεται η καθοδική τάση του (βασικού) πληθωρισμού.

*Από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού κράτησα πως έπρεπε να φτάσουν στο τέλος των ερωτήσεων των δημοσιογράφων για να τεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ερώτημα που αφορά στην βιομηχανία. Νομίζω, πως η ερώτηση τέθηκε από την naftemporiki (Νικόλ Λειβαδάρη; ) για να απαντηθεί, ότι απαιτείται ευρωπαϊκή δράση στο πρόβλημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα σε αυτές (ενεργοβόρες) και αυτές της χαμηλής τάσης που καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι ευρύτερο, δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Υπάρχει ανησυχία για τα κίνητρα που δίνουν οι ΗΠΑ και ο φόβος ότι θα υπάρξει μετακίνηση βιομηχανιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. “Θα αγωνιστώ για ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Έχω ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις, αυτές μπορούν να τις δώσουν κυρίως οι ισχυρές χώρες…”, είπε ο πρωθυπουργός και είναι ακριβώς έτσι. Είχε προηγηθεί ακόμη μία-πολλοστή- αγωνιώδης έκκληση-κοινή επιστολή ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΔ, ΣΕΒΠΔΕ και ΣΒΣΕ. Αυτή την φορά απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό, καθότι ο κλάδος έχει φτάσει στα όρια του, ενώ εδώ και μήνες δεν προχωρούν επί της ουσίας και πολλά.

*Θα σταθώ και σ’ ένα άλλο θέμα, αυτό της επενδυτικής βαθμίδας για (κυρίως) 2 λόγους. Πρώτον, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε (στο CNN) αυτό, που λίγο ως πολύ είναι κοινός τόπος, ότι δηλαδή, “θα συμβεί, μόλις επιλύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητας” πρακτικά όχι πριν την “πρώτη κάλπη” και ούτε στο διάστημα μέχρι τη “δεύτερη κάλπη”. Το τι θα πει την Παρασκευή ο Fitch χοντρικά το περιμένει η αγορά, εν μέρει επιχειρήθηκε να το προεξοφλήσει στην χθεσινή συνεδρίαση. Δεύτερον, γιατί για το ίδιο θέμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, είπε πως “…έχει αναβάλει 12 φορές την επενδυτική βαθμίδα από το 2019 και του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ…” αλλά και “…αρχίζει να καταλαβαίνει πως Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες που ποτέ δεν θα συναντηθούν…”. Γνωστή-εκ προοιμίου- η παλαιόθεν εκτίμηση προς την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου (από την εποχή του πρώτου 3 Αέρα/1987) για αυτό και μία φιλική συμβουλή, να αποφεύγει τόσο κατηγορηματικές δηλώσεις, ειδικότερα για ζητήματα, που αποφασίζουν οι πανίσχυρες αγορές και δη ο “αμερικανικός παράγοντας”. Η ουσία είναι πως τα ίδια τα σπίτια στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ) πως investment grade θα δοθεί με την προϋπόθεση εγγύησης κυβερνησιμότητας, πρακτικά είτε με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή με συνεργασίας με κορμό το ίδιο κόμμα. Για αυτό, καλό θα ήταν (για την ίδια) να αφήσει κατά μέρους ανάλογα βαρύγδουπα. Δεν θα της βγουν…

*Άλλωστε αυτό φάνηκε και χθες στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Μία συνεδρίαση μετά το “παράθυρο” Ενρια για τη διανομή μερίσματος (2022/άνοιξη 2023) και εισέρρευσαν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, με τη μία. Για του λόγου: στην Alpha Bank συναλλαγές 9,39 εκατ. τμχ , στην Πειραιώς 7,02 εκατ. τμχ, στην Eurobank 6,15 εκατ. τμχ και 2,01 εκατ. στην Εθνική. Συνολικά περίπου 25 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια σε καθαρά ανοδική συνεδρίαση. Στο 4,165% το GRY10. Αγοράστε τα ελληνικά ομόλογα, συστήνει η JPMC στους πελάτες της. Προφανώς και ξέρει κάτι παραπάνω, προφανώς κάποιος έχει εμπιστοσύνη σε μία αγορά που “ζυμώθηκε” από τα χέρια του Στέλιου Παπαδόπουλου (επί θητείας του στον ΟΔΔΗΧ) για να περάσει σε αυτά του-τότε-στενού συνεργάτη του και νυν επικεφαλής του Οργανισμού, Δημήτρη Τσάκωνα. Θυμίζω, πως η JPMC “βλέπει” την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τέλη 2023-αρχές 2024. Στα 129,6 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, τα 42,1 εκατ. μέσω πακέτων και το 34% του τζίρου σε Mytilineos, Πειραιώς. Αίσθηση προκάλεσε, όταν στις 17.11′ πέρασε ένα μεγάλο πακέτο για 1,02 εκατ. τμχ στα 22,66 ευρώ συνολικής αξίας 23,11 εκατ. ευρώ. Η Mytilineos ανακοίνωσε πως προέβη και σε νέα αγορά ιδίων μετοχών, για 20.230 μτχ στα 22,1514 (μέση σταθμισμένη τιμή) αξίας 448.122 ευρώ. Στις 20/1 μέσω της Euroxx. Η εισηγμένη διαθέτει 4.534.185 ίδιες μετοχές ήτοι το 3,1732%. Υποθέτω, πως όταν έρθει η ώρα (σε υψηλότερη τιμή) και κάποιο μεγάλο fund θέλει έτοιμη θέση θα ξέρει που θα απευθυνθεί.

*Μου λένε, πως το “τρέξιμο” της μετοχής της ΕΧΑΕ οφείλεται σε πρόγραμμα αγορών, που έχει βγάλει η Morgan Stanley για λογαριασμό πελάτη (ή πελατών) της. Πάντως ο ένας από τους τρεις-τέσσερις μετόχους μειοψηφίας (fund) μηδένισε την θέση του, που έχει περάσει σε άλλον αποδέκτη (fund).

*Διαβάζω πως η Lamda Development βγάζει προς πώληση “καλάθι” οικοπέδων, με τα οικοδομικά τετράγωνα προς πώληση να είναι συγκεντρωμένα στο προβλεπόμενο (ακόμη στις μακέτες) επιχειρηματικό κέντρο του project “Ελληνικό”. Προφανώς και κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά: η Lamda Development που πήρε για 99 χρόνια τα δικαιώματα για το “Ελληνικό” ομαδοποιεί οικοδομικά τετράγωνα που θα κατασκευαστούν για να τα (προ)πωλήσει; Μάλλον παρερμηνεύω την ανακοίνωση; ή μήπως δεν είναι σωστά διατυπωμένη;

*Ποιον μεγαλόσχημο παράγοντα, ο οποίος κυκλοφορεί με συνοδεία σωματοφυλάκων, οι άσπονδοι γνωστοί του τον αποκαλούν και μποτοξάκια; Να μην πω και κυρίως που συχνάζει γιατί θα το κάνω πολύ εύκολο.

*Για ποια κατασκευαστική του ΣΤΕΗΤ, που βρίσκεται σε ευρεία χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, με σημαντικό ανεκτέλεστο και έργα σε ράγες λέγεται, πως όταν θα εξορθολογιστεί, θα “πακεταρισθεί” προς πώληση. Για να γίνω σαφέστερος η σχετική διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον τις χρήσεις 2023 και 2024. Για ποια κατασκευαστική, επίσης του ΣΤΕΗΤ, είναι κοινό μυστικό στην πιάτσα πως δεν διαθέτει τον μηχανολογικό εξοπλισμό (έτοιμο εργοτάξιο) για να βάλει μπροστά έργο, που έχει αναλάβει. Είναι αυτή, που ενώ το βράδυ της προηγούμενης επικεφαλής ανταγωνίστριας είχε υπογράψει προ-σύμφωνο, την επομένη το μεσημέρι πήρε αυτή τελικά το project. Μικρή και αυτή η αγορά, εύκολες οι απαντήσεις για τους του κλάδου. 

*Θα μπορούσε η Attica Bank να αναδειχθεί σε ένα από τα risky αλλά turn around stories της αγοράς; ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου; Υπό προϋποθέσεις με βασικότερη την υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε κατά νου ο Αντρέα Ενρια για τον “5ο πόλο”. Υποθέτω, πως αυτό θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι άνθρωποι της Thrivest για να επενδύσουν στην αμκ της μη συστημικής τράπεζας.

*Είδα άρθρο παρέμβαση για την Folli-Follie (mononews), το υπογράφει ο Γ.Ι. Δημητρομανωλάκης, θέτοντας ευθέως το ερώτημα, πως θα αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης την φράση του Κουτσολιούτσου “καθαρίσαμε”. Στις Βρυξέλλες έχουν “τρέξει” χιλιόμετρα, όσον αφορά στην υπόθεση Qatargate, σε λιγότερο από 2 μήνες και στην Αθήνα μεθοδεύσεις επί μεθοδεύσεων (με το αζημίωτο; ) οδηγούν σε παραγραφή το μεγαλύτερο σκάνδαλο της επιχειρηματικής/επενδυτικής κοινότητας, από τις αρχές Μαΐου του 2018 ( ! ).  

*Θετικά τα νέα από Ρουμανία, σύμφωνα με τον ξάδερφο στο Βουκουρέστι. Τέλη ( ; ) του μηνός ο Γιώργος Στάσσης στην ρουμανική πρωτεύουσα, λεπτομέρειες μένουν για το deal, σύμφωνα με τον ίδιο, το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου οι υπογραφές. Στα 7,24 ευρώ η μετοχή με άνοδο 4,93% και συναλλαγές που ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τμχ. Πάνω από τα 8,5 ευρώ την “δείχνει” ο χάρακας αναλυτή τον οποίο εμπιστεύομαι. Όχι άσχημα, για απόδοση σε ένα μήνα.

*Εκ διαμέτρου αντίθετη διακύμανση για Motor Oil και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η μεν Motor Oil ξεκίνησε από τα χαμηλά (21,64) για να φτάσει έως τα ψηλά (22,96) και να “κλείσει” στα 22,54 ευρώ. Η δε ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα ψηλά (2,455) έως τα χαμηλά (2,265) και τελικά στα 2,29 ευρώ.

*Συναλλαγές 1,08 εκατ. τμχ στη μετοχή της Lavipharm, με ένα πακέτο για 700 χιλ. τμχ στα 0,458 ευρώ (αξίας 321 χιλ. ευρώ). Στα 0,458 (5,05%) η μετοχή. Σε θεσμικό το πακέτο.

*Επιμένει στα υψηλά (και υψηλότερα) επιτόκια η Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποιεί, πως θα συνεχίσει να αυξάνει με ταχύτητα τα επιτόκια για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ υψηλός. Καλό 3,5% και (τουλάχιστον) ολόκληρο το πρώτο 6μηνο και όποιος αντέξει, αφού όπως έχει πει η Γαλλίδα, θα θυσιάσει την ανάπτυξη (δηλαδή και θέσεις εργασίας/κοινωνία) στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωριστικού “τέρατος” που ούτε προσωρινό, ούτε διαχειρίσιμο είναι. Και σε αυτή την συγκυρία, οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να δανειστούν, οι αγορές δεν ανησυχούν, αλλά οι συνέπειες είναι ήδη εδώ, αναλύει ο Γιάννης Αγγέλης (insider). Ένας από τους λόγους, που από την αρχή της πρώτης κρίσης (λόγω Covid-19) Γερμανία, Κίνα, Ινδία κ.α. επαναπατρίζουν (και αγοράζουν επιπλέον) χρυσάφι. Η Ουάσιγκτον (δηλαδή η κυβέρνηση των Δημοκρατικών) έχει ροές για να συνεχίσει την χρηματοδότηση του κράτους μέχρι τον Ιούνιο, πέραν της αγοράς κρατικού χρέους (έχει φθάσει το όριο των 31,4 τρισ.) που έχει υποχρεωθεί να “παγώσει”. Υπάρχει χρόνος μέχρι τότε, μόνο που θα πρέπει να έχει εξευρεθεί κοινός τόπος και συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους σε Γερουσία-Βουλή. Και ενώ Κίνα-Ιαπωνία ενισχύουν τη δική τους εσωτερική ρευστότητα για κάθε ενδεχόμενο, στην Ευρώπη οι Αρχές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μακάρι να αποφευχθεί το διαφαινόμενο, αλλά με πολιτικές αλά ΕΚΤ/Λαγκάρντ είναι να διερωτάσαι πως…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask