Για την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας μίλησε στην ΕΡΤ ο δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο, τα τελευταία αρκετά χρόνια υπάρχει μια πολιτική έκφραση κάποιας ομάδας των μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. «Κατά καιρούς το διεκδικούν και με επιστολή στον ΟΗΕ και γενικώς προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν ως Τούρκοι στηριζόμενοι σε νεότερη νομοθεσία και νομολογία διεθνώς, η οποία δίνει το δικαίωμα σε κάποιο άτομο να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, χωρίς να σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχει τάσεις αποσχιστικές», διευκρίνισε ο δρ. Παντείου και Νομικός. Και όπως είπε, «όποτε έχει γίνει τέτοιου είδους επίκληση σε ένα κυρίαρχο κράτος από μια ομάδας η οποία θέλει να αυτοπροσδιοριστεί ως κάτι άλλο, αυτό αυτομάτως δίνει το δικαίωμα σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος που θεωρεί ότι αυτή η μειονότητα είναι εθνικά δική του».
Όπως σημειώνει, η λογική του να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης, άποψη την οποία σιγοντάρει η Τουρκία χρησιμοποιώντας το στα διεθνή φόρα ως νομικό έρεισμα που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο είναι μέσα στη φαρέτρα της Τουρκίας που όπως είπε «θέλει να δημιουργήσει προβλήματα από τη Θράκη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, μέχρι βεβαίως την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σε ένα τόξο δηλαδή αμφισβητήσεων και αναθεωρητισμού».
«Υπάρχει ένας πυρήνας στον τουρκικό λαό περίπου στο 30% που ενστερνίζεται αυτά που λέει ο πρόεδρος Ερντογάν και έχει ένα πρόσημο και θρησκευτικό» συμπλήρωσε ο κ. Σταθακόπουλος. Το ακροατήριο αυτό θεωρεί, όπως ανέλυσε, ότι η Τουρκία έχει αδικηθεί στο διάβα του χρόνου και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την ιστορία και ότι πράγματι ένας αναθεωρητισμός όλων αυτών ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει.
Και όπως πρόσθεσε «δεν αρκούν αυτοί βεβαίως για να αλλάξουν την κατάσταση. Αντίθετα, σε ένα 70% που είναι πιο μεγάλο το ποσοστό αριθμητικά, πλην όμως είναι πιο ρευστό και δεν είναι φανατικό».
Μιλώντας για τις τουρκικές εκλογές επισήμανε ότι περίπου 3 εκατ. 18άρηδες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και 13 εκατ. ψηφοφόρων που γεννήθηκαν μετά το 2000, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις -σε ποσοστό 80%- δε θα ψηφίσουν κάποια από τα δύο μεγάλα κόμματα. Εντούτοις, στο δεύτερο γύρο και εκεί ποντάρει ο Ερντογάν ένα 20% εξ αυτών, για να μην υπάρχει ακυβερνησία, θα αναγκαστούν να ψηφίσουν τον πρόεδρο Ερντογάν.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2018, σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε και νομίζουμε, ένα 30% των Κούρδων ψήφισε τον πρόεδρο Ερντογάν και μόλις ένα 9% είχε ψηφίσει το κεμαλικό κόμμα. Άρα λοιπόν οι Κούρδοι δεν είναι μονοκούκι. Τους θυμίζει ότι αυτός σταμάτησε τις θρησκευτικές διώξεις κατά των Κούρδων, έχει κάνει πολλές κοινωνικές προσφορές (κουπόνια) και μείωσε τα συντάξιμα χρόνια στους άντρες από φέτος στα 60 και τις γυναίκες στα 58 έτη. Κάτι που ο μέσος Τούρκος πέρα από τα γεωπολιτικά και την ένταση με την Ελλάδα τα βλέπει», συμπλήρωσε ο κ. Σταθακόπουλος.