Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣε οριακή κατάσταση οι παιδιατρικές κλινικές- Πότε αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Σε οριακή κατάσταση οι παιδιατρικές κλινικές- Πότε αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Για το ζήτημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά μίλησαν στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Μίχος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

«Από το Σεπτέμβρη ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ιώσεων, το οποίο τώρα συνεχίζεται και αναμένουμε και τους επόμενους μήνες να υπάρξει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και σε επίπεδο μονάδων νεογνών λόγω της λοίμωξης» ανέφερε αρχικά ο κ. Μίχος, σχολιάζοντας πως στις μονάδες παίδων υπάρχουν σοβαρές λοιμώξεις ιών, βακτηρίων που οδηγεί σε παιδιά που κάνουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, να εμφανίσουν επιπλοκές και ίσως να μπουν σε μονάδα.

«Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στους επόμενους μήνες. Πριν ξεκινήσει αυτό το κύμα το ξέραμε ότι θα συμβεί. Βγάζοντας τις μάσκες και χωρίς να υπάρχουν μέτρα απομόνωσης, θα υπάρξει αυτό το κύμα μεγάλων λοιμώξεων», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας των παιδιατρικών κλινικών τόνισε ότι υπάρχουν κενές κλίνες, αλλά λειτουργούν οριακά. «Γεμίζουν στις εφημερίες, αδειάζουν. Αν αυτό το κύμα επεκταθεί, πιθανώς θα έχουμε προβλήματα στο δικό σας νοσοκομείο» διευκρίνισε ο κ. Μίχος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο για ενίσχυση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού στα κεντρικά παιδιατρικά ιδρύματα.

Και όπως είπε, στα νοσοκομεία έχουμε επάρκεια αντιβιοτικών ωστόσο αν ένα παιδί, σε μια ακραία περίπτωση δεν μπορεί να βρει το κατάλληλο φάρμακο στην κοινότητα τότε μπορεί να πάει στο νοσοκομείο και να εξυπηρετηθεί.

Αναφερόμενος με τη σειρά του στο εν λόγω ζήτημα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι έχουμε μια αύξηση στις συνταγογραφήσεις πάνω από 20% εξαιτίας των ιώσεων, των αναπνευστικών λοιμώξεων και της γρίπης, πράγμα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση» εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Έχοντας γνώση της αγοράς φαρμάκου τόνισε επίσης ότι για να αποκατασταθεί η διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά θα χρειαστεί χρόνος θέτοντας παράλληλα το μικρό κέρδος κερδοφορίας που έχουν οι εταιρείες που εισάγουν τα αναπνευστικά σκευάσματα, για τα οποία οι ποσότητες είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες μας.