Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣε κρίσιμη συγκυρία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Σε κρίσιμη συγκυρία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Η τακτική Σύνοδος Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έθεσε τέλος σε μία μακρά περίοδο ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην Ανατολική Ευρώπη, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν τα εξής:

– Στη Σύνοδο της Μαδρίτης οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία και θα εγκρίνουν τη νεότερη έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Concept) του NATO. Πέραν της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, η Στρατηγική Αντίληψη είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και ουσιαστικά αποτελεί τον οδικό χάρτη της Συμμαχίας, ο οποίος επανεξετάζεται και ανανεώνεται περίπου ανά δεκαετία.

– Η νέα έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης αναμένεται να επικαιροποιήσει τους στόχους του NATO όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αποτρεπτικές δυνατότητές του.

– Αναμένεται να περιληφθεί για πρώτη φορά συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα και στις δραστηριότητές της, ενώ επίσης για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί σε Σύνοδο του NATO οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Θα εξεταστούν μάλιστα και άλλες προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα προβλήματα στον ενεργειακό και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.

– Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν επίσης η επικύρωση της σύστασης ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του NATO, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν πολιτική και στρατιωτική χρήση και η οριζόντια ενσωμάτωση μίας πράσινης πολιτικής σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας, με στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων από NATOϊκές δραστηριότητες.

Όσον αφορά τη διάθεση δυνάμεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ηγέτες θα συζητήσουν τον υπερεπταπλασιασμό της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NATO Response Force – NRF), η οποία σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθει από περίπου 40.000 ένστολους που αριθμεί σήμερα σε 300.000. Μελετάται παράλληλα η ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων εγκαθιστώντας βαρύ εξοπλισμό, αποθηκεύοντας πολεμοφόδια και τοποθετώντας εκεί αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και διοίκησης.

Η Συμμαχία έχει, άλλωστε, ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων νέων battlegroups στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνέχεια των τεσσάρων που ήδη υπηρετούν στις τρεις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα ακόμα κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει τους ηγέτες είναι οι ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξή στη Συμμαχία, οι οποίες έως σήμερα προσκρούουν στις ενστάσεις της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ