*Χωρίς να το περιμένει, η Ελλάδα θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 1 δις. ευρώ «εδώ και τώρα» και μάλιστα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους τους οποίους δεν θα μπορούσε με τίποτα να εξασφαλίσει στην παρούσα φάση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Ενώ η απόδοση της 10ετίας παραμένει σταθερά πάνω από το 3,5% (που σημαίνει ότι αν επιχειρούσε αυτή τη στιγμή ο ΟΔΔΗΧ να κάνει μια έκδοση θα δανειζόταν με επιτόκιο κοντά στο 4%), πληροφορίες αναφέρουν ότι από την τελική κατανομή των χρημάτων του προγράμματος Sure, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει (εφόσον το επιθυμεί) επιπλέον 1 δις. ευρώ. Ήδη, με τη δεύτερη κατανομή η χώρα έχει δανειστεί πάνω από 5 δις. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο δίνει επιτόκιο 0,5% και 20ετή περίοδο αποπληρωμής.
*Προφανώς πρόκειται περί δανεισμού. Ωστόσο, δανεισμού με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους κάτι που σημαίνει ότι αν αυτό το 1 δις. ευρώ «πιάσει τόπο» (π.χ χρηματοδοτήσει νέες θέσεις εργασίας κλπ) τότε θα προκύψει και μια ακόμη μικρή ένεση στον ρυθμό ανάπτυξης οπότε θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει γεμάτα ταμεία με υπόλοιπο 39,4 δις. ευρώ και προοπτική περαιτέρω αύξησης καθώς από τον Ιούλιο και μετά ο προϋπολογισμός αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται πλεονασματικός τουλάχιστον στους περισσότερους μήνες. Στο ερώτημα γιατί να αντλεί φτηνούς πόρους η χώρα με δανεικά από τη στιγμή που έχει γεμάτο ταμείο, η απάντηση που δίνεται είναι η εξής: Σε μια χώρα που χρωστάει περισσότερα από το ΑΕΠ της, αν προστεθεί ένα δις. ευρώ στον αριθμητή και ένα δις. ευρώ στον παρονομαστή (δηλαδή στο χρέος και στο ΑΕΠ) τότε το κλάσμα θα μικρύνει και το χρέος θα γίνει ακόμη πιο βιώσιμο.
*Την ώρα, που ο Γερμανός υπΟικ. Christian Wolfgang Lindner επέμενε στο ΝΕΙΝ του Βερολίνου σε οποιασδήποτε μορφής “ενιαιοποίηση” του χρέους προκειμένου να μετριασθούν οι δραματικές συνέπειες των επάλληλων κρίσεων, η Κομισιόν ζητούσε παράταση της ρήτρας διαφυγής για ένα χρόνο. Επί της ουσίας την παράταση της αναστολής των κανονισμών για το έλλειμμα και το χρέος και για το 2023. Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις για πακέτο 300 δισ. για ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, τα 225 δισ. προέρχονται από τα δάνεια του NGEu, που έμειναν στα αζήτητα. Η Ελλάδα διεκδίκησε και πήρε μέρος των δανείων του RRF, έχοντας δε στημένο μηχανισμό απορρόφησης και είναι σε θέση να αξιοποιήσει επιπλέον πόρους. Από 5 δισ και υπό προϋποθέσεις ακόμη και 8 δισ. ευρώ.
*Όσον αφορά τον Γερμανό υπΟικ μικρός και στην ηλικία- 43ετής- δεν είχε καν γεννηθεί αρχές του ΄70-την 10ετία της μεγάλης ύφεσης- της πετρελαϊκής κρίσης-σύγκρουσης Ισραηλινών-Αράβων το ΄73 κ.ο.κ. Ακριβώς αυτό είναι το ατύχημα για την Ευρώπη των λαών, οι μικροί και ηλικιακά πολιτικοί χωρίς γνώση και εμπειρία του σύγχρονου παρελθόντος.
*Κατά τ’ άλλα, επανέρχεται το Reuters και επιμένει πως γερμανικές εταιρείες έλαβαν το ΟΚ για να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
*Τρενάκι του τρόμου και χθες στην Wall Street. Είναι οι προειδοποιήσεις για τον στασιμοπληθωρισμό, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην διαχειριστική ικανότητα των “Κεντρικών”, η αίσθηση πως… χάνεται η μπάλα…
*Περισσότερα από 1,5 τρισ$ εξαερώθηκαν από την αποτίμηση των εισηγμένων στην Wall Street, στο sell off της Τετάρτης. Για να έχουμε τάξη μεγέθους: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν 20,94 τρισ$ (2020).
*Walmart την Τρίτη, Target την Τετάρτη αλυσίδες κολοσσοί της λιανικής προειδοποίησαν για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος.
*Στα 1.833$/ουγγιά ο χρυσός. Από τον κανόνα του χρυσού στον… χρυσό κανόνα του χρέους. Πλέον ήρθε η ώρα για τον λογαριασμό. Από τις συμφωνίες του Bretton Woods έως το 1971 και΄-ήδη- στην εποχή των cryptos.
*Στις χρονιές του 2012, του 2015 και του 2020 παραπέμπει η φετινή. Χρονιές ακραίας μεταβλητότητας-μεγαλύτερη του 40%- για αυτό και θεωρήθηκαν toxic years. Θυμίζω 2012 και 2015 χρονιές έντονων (και) πολιτικών εξελίξεων, που συνδέθηκαν με την παραμονή της χώρας στο Ευρώ.
*Και μιας που η κουβέντα σ’ αυτά, όποιοι παρευρέθηκαν στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε την Τετάρτη ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Κομισιόν (και Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου) Jean Claude Juncker και είδαν τον εγκάρδιο χαιρετισμό του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα βεβαιώθηκαν για το επίπεδο της σχέσης των δύο. Σημειωτέον, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο δείπνο (στην Ακαδημία Αθηνών) σχεδόν απευθείας μετά την προσγείωση του από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
*Από την ίδια εκδήλωση, ξεχώρισε η Έφη Αχτσιόγλου, όχι μόνο για το υπέρκομψο μαύρο ταγιέρ, αλλά και γιατί κάθισε δίπλα στον Κεντρικό μας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Αλέξη. Ανεβασμένο το Εφάκι, και μπράβο της.
*Πιέσεις στη μετοχή της Lamda Development, με αφορμή την ανακοίνωση της εισηγμένης για αναβολή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της 25ης Μαΐου (φυσικά και η τηλεδιάσκεψη της 26ης Μαΐου). Ωστόσο στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφορούσαν σενάρια για σημαντική είδηση “επί θύραις”. Γεγονός πως οι συναρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν το σημαντικότατο project του Ελληνικού. Μάλιστα τελευταία πέρασαν ρυθμίσεις που επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των άρθρων 14 και 15 που αφορούν στο ύψος των ψηλών κατασκευών/κτηρίων, όπως αυτών που προγραμματίζει η εισηγμένη. Επί της ουσίας η Lamda Development μπορεί να δώσει “αέρα” επιπλέον 6 μέτρων (2 ορόφων) στον Πύργο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολογιακού, για 200 εκατ. retail bond εκτιμούν χρηματιστές
*Όλα τα λεφτά της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο ΟΤΕ. Θεαματική εντελώς contrarian κίνηση, με συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. μτχ υπεραπέδωσε 6,01% “κλείνοντας” στα 17,98 ευρώ, υψηλό ημέρας. Όλα συνηγορούσαν για την θεαματική παράσταση στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η συμφωνία Μιχάλη Τσαμάζ-Βαγγέλη Μαρινάκη, η ενεργοποίηση αγοράς ιδίων μετοχών, η λήξη σήμερα των ΣΜΕ Μαΐου στα Παράγωγα, με το hedgeάρισμα στο μείον 4,35% του τραπεζικού δείκτη στις 540,76 μονάδες, το “καλάθι” αγοράς ισχυρού ξένου (δευτερευόντως και στη μετοχή του ΟΠΑΠ). Όσον αφορά τους γνωστούς-αγνώστους… δράκους περί προαιρετικής Δ.Π, επειδή το ποσοστό της Deutsche Telekom έχει ξεπεράσει το 50% του μ.κ Ο.Κ guys υπάρχουν πιο πειστικά stories.
*Έχει εξηγήσει (και χιλιοπεί) η DeA, πως η κατάσταση στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα άλλαξε. Στον γενικότερο χθεσινό χαμό η μετοχή “κρατήθηκε” με απώλειες μόλις 0,36% στα 1,682 ευρώ. Με πολλά κομμάτια-640 χιλ. μτχ- από τις προτεραιότητες της διοίκησης η “κάλυψη” του ομολογιακού με το τερατώδες επιτόκιο, by the book ο σχεδιασμός.
*Υπάρχει κάποιο θεματάκι με τις τιτλοποιήσεις των συστημικών και έχουν “παγώσει” διαβάζω. Επαναλαμβάνω, πως Eurostat e.t.c δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα/διευκρίνιση της Αθήνας για το εάν οι εγγυήσεις του Δημοσίου (που δόθηκαν στο πλαίσιο του Ηρακλή Ι και ΙΙ) προσμετρώνται στο (δημόσιο) χρέος ή όχι. Πότε είχε αποστείλει τα σχετικά το υπΟικ (με την συνδρομή της ΤτΕ); Δεκέμβριο 2021. ΟΚ, σήμερα το ημερολόγιο γράφει 20 Μαΐου, σαν κάτι να “παίζει” εδώ ή ιδέα μου είναι. Ανοιχτό μέτωπο; σιωπηρή ανοχή; κάτι άλλο; γιατί οι δανειστές μας δεν φημίζονται για… αμνησία, αντιθέτως θυμούνται πολύ καλά τα χρεωστούμενα.
*Τα λέγε η DeA για την ακραία συμπεριφορά της Viohalco, στο μείον 5,47% και τα 3,80 ευρώ. Γνώστης της αγοράς ο Μιχάλης Στασινόπουλος (με φίλους παιδιόθεν ακόμη πιο γνώστες) δεν επιτρέπεται να το επιτρέπει… Έτσι το βλέπω εγώ και έτσι το γράφω. Αντιθέτως η Cenergy Holdings έδωσε απαντήσεις χθες. Για Orsted θα σας γελάσω, ουδεμία ενημέρωση. Χρήσιμο θα ήταν η διοίκηση να το πράξει.
*Από τα 4 συστημικά τραπεζόχαρτα: Eurobank με τις μικρότερες απώλειες 1,53% στα 0,8898 ευρώ, Πειραιώς τις μεγαλύτερες με 7,82% στα 1,097 (και νέο χαμηλό 52εβδ.). Όταν έχεις ισχυρό βασικό μέτοχο (Fairfax Financial Holding με 33% του μ.κ και “βαριά” funds μεταξύ του 51,21% της διασποράς σε θεσμικούς του εξωτερικού. Και όταν δεν έχεις προχωρήσει-υπό την πίεση της Φρανκφούρτης- σε αναγκαστική αμκ. Τέλη Απριλίου 2021 θυμίζω η σχετική διαδικασία, που είχε συζητηθεί. Μάλιστα, θυμίζω, πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει (ένα χρόνο μετά) πρόστιμο 50.000 ευρώ “…για μη έγκαιρη δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών…κ.λ.π, κ.λ.π). Μανία μου και αυτή να θυμάμαι.
*Για τον…Αγιο που θέλει φοβέρα, σας έλεγε η DeA αναφορικά με την περίπτωση των Πλαστικών Θράκης. Ε, λοιπόν δεν μ’ αφήνουν οι θρακιώτες να “αγιάσω” άλλο ένα 2,26% στα 4,30 ευρώ. Και μετά σου λένε…
*Μου έστειλε φίλος-γνώστης και το μεταφέρω: H Ripple προχώρησε σε νέο deal βάσει του οποίου θα γίνονται συναλλαγές real time μεταξύ Ευρώπης και Μεξικού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια συνέχεια της επέκτασης του επιτυχημένου δικτύου συναλλαγών της. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι στο εβδομαδιαίο διάγραμμα το XRP έχει 8 συνεχόμενα κόκκινα εβδομαδιαία κεριά. Την τελευταία φορά που το XRP ήταν τόσο υπερπουλημένο, βρέθηκε στη μέση μιας από τις μεγαλύτερες ανοδικές του διαδρομές.
*Άλλος φίλος έστειλε αυτό, για την ΔΕΗ: Στον μεγαλύτερο shirtάκια του κόσμου να το έλεγες δεν θα το πίστευε. 20 στα 21 “κόκκινα κεριά” στο διάγραμμα της μετοχής. Κρίση 2010, capital controls 2015, Covid-19 2020 και τέτοιο short σερί δεν ξανάγινε, απίστευτο. Είδα (στο newit.gr) πάλι για εκλογές το φθινόπωρο. Αφορούν και τη μαρκέτα όλα αυτά.
*Λήξη σειρά Μαΐου σήμερα στα Παράγωγα. Τελευταία “τιμολόγηση”, 852 ΣΜΕ Μαΐου με discount 2,24% και 2.147 Ιουνίου επίσης χαμηλότερα 2,25% στις 2.028,50 μονάδες.