Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε γενικευμένη αντεπίθεση και κεφαλαιακή ενίσχυση η Intrakat

Σε γενικευμένη αντεπίθεση και κεφαλαιακή ενίσχυση η Intrakat

Έχοντας αναλάβει και διεκπεραιώσει σημαντικότατα και λίαν απαιτητικά έργα τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία Intrakat έχει εξελιχτεί σε μια εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία – boutique, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο και στα τεράστια projects που θα ακολουθήσουν την επόμενη πενταετία.

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία συγκεντρώνει δυνάμεις και κεφάλαια, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά έργα, τα οποία απαιτούν ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα. Έτσι λοιπόν η εταιρεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα προχωρήσει τόσο σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, όσο και σε έκδοση ομολόγου ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Δύο κινήσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά το κεφαλαιακό εκτόπισμα της εταιρείας που έχει καταστεί η αιχμή του δόρατος πλέον για τον όμιλο Intracom Holdings, δεδομένου ότι δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο – κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και ΑΠΕ – που τα επόμενα 5-6 χρόνια θα γίνει «πάρτι» έργων.

Μάλιστα η ΑΜΚ της Intrakat θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο νέων ισχυρών μετόχων, που θα αναβαθμίσουν το εκτόπισμα και τη δυναμική της εταιρείας. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Intrakat και σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικά funds που επενδύουν σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές στην ενέργεια θα μπουν στην αύξηση αποκτώντας ποσοστό 10% ή λίγο παραπάνω της εισηγμένης.

Συνάμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν ο όμιλος Intracom Holdings, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης (φωτό δεξιά), η Strongview Holdings LtD και η Danech Estate.

Σήμερα, το 38% των μετοχών της Intrakat, κατέχει η μητρική Intracom Holdings (Σωκράτης και Ντίνος Κόκκαλης), μερίδιο 14,43% έχει η StrongView Holdings Ltd (συμφερόντων Δημήτρη Θεοδωρίδη), 12,69% έχει η Adamas Group (ελέγχεται από τον Δημ. Κούτρα), 8,98% έχει η Danech Estate LTD (συμφερόντων Λ. Λαζαράκη και Δ. Στασινόπουλου), ενώ ποσοστό 7,56% ελέγχει ο Πέτρος Σουρέτης.

Το ομόλογο

Το ομόλογο των 80 εκατ. ευρώ θα το «τρέξουν» οι Εθνική και Πειραιώς Financial, με στόχο επίσης να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα. Τα κεφάλαια από το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθούν για να «αγοραστεί» με χαμηλότερο επιτόκιο παλαιότερο δάνειο, ενώ ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και κυρίως στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 98ΜW.

Έτσι η Intrakat θα μπει με πιο ισχυρή μετοχική φαρέτρα στη νέα εποχή των μεγάλων έργων, αλλά και με σημαντική κεφαλαιακή βάση. Η εταιρεία βρίσκεται σε επενδυτική και επιχειρησιακή αντεπίθεση με στόχο να καταστεί ένας από τους μεγάλους παίκτες στο χώρο των κατασκευών, των υποδομών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προχωρά η εταιρεία Intrakat.

Έργα

Η Intrakat κερδίζει διαρκώς νέα έργα με άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια και σημαντικό ανεκτέλεστο, ενώ μετά τη συγχώνευση με τη «ΓΑΙΑ Άνεμος», οι επενδύσεις της επόμενης τριετίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η ΓΑΙΑ Άνεμος διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW. Το σχέδιο περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. 

Το ενεργειακό deal προβλέπεται να δημιουργήσει μόχλευση ανάπτυξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία, ενώ σε ορίζοντα 5ετίας οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. και αφορούν την κατασκευή και θέση σε λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Όπως είχε τονίζει η εταιρεία προ ελάχιστων μηνών, αυτές οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και στρατηγικές συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα…

Έργα ΣΔΙΤ

Η Intrakat όπως έχει δείξει την τελευταία διετία κάνει… πρωταθλητισμό, «χτυπώντας» έργα στο κορυφαίο επίπεδο. Ο όμιλος δίνει το “παρών” σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ όπως οι Μονάδες Επεξεργασίες Απορριμμάτων, το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, το Φράγμα Χαβρία, τα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας κ.λπ. Θυμίζουμε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει για το 2022 νέες δημοπρατήσεις σε δημόσια έργα, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, αξίας κάτι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ.

Ανεκτέλεστο

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων αλλά και των προς υπογραφή συμβάσεων έργων, της Intrakat έχει ανέλθει περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2020 το ανεκτέλεστο στον κατασκευαστικό τομέα ήταν στα 380 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 11μηνο του 2021 εξασφάλισε έργα (υπογεγραμμένα και προς υπογραφή) συνολικού ύψους 370 εκατ. ευρώ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ