Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣε ανοδική τροχιά η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος - Στα “σκαριά” οι νέες...

Σε ανοδική τροχιά η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος – Στα “σκαριά” οι νέες επιδοτήσεις Μαρτίου

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι αγορές ρεύματος σήμερα στο φόντο και των εξελίξεων στο Ουκρανικό. Πιο συγκεκριμένα σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα είναι στα 226,04 ευρώ/μεγαβατώρα. Η τιμή μάλιστα κατέγραψε αύξηση κατά 13,2%. 

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και οι γειτονικές αγορές. Συγκεκριμένα τη  μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζει η Σερβία, με 54,5%, με τιμή στα 245,16 ευρώ/MWh. Σε Ισπανία και η Πορτογαλία η εικόνα είναι ακόμη πιο δύσκολη με τιμές στα 277,78 ευρώ/MWh. Στην Ουγγαρία η τιμή είναι στα 268,77 ευρώ/MWh, στην Ελβετία στα 256,31 ευρώ/MWh και στη Γαλλία στα 250,95 ευρώ/MWh ενώ στην Ιταλία στα 247,04 ευρώ/MWh.

Στο μεταξύ με βάση πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να “κλειδώσει” το νέο πακέτο για τον Μάρτιο, που θα προβλέπει μια μικρή μείωση της επιδότησης στα οικιακά νοικοκυριά έναντι του Φεβρουαρίου.Κι αυτό λόγω της μικρής αποκλιμάκωσης που έχει καταγράψει η μέση χονδρεμπορική τιμή τον προηγούμενο μήνα. 

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για περίπου 4,2 εκατ. παροχές κύριας κατοικίας ήταν το Φεβρουάριο 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα και 110 ευρώ ανά MWh για μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 kWh. 

Επίσης, στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει η κρατική επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια αερίου.   Σε σχέση με την επιδότηση ρεύματος των μη οικιακών τιμολογίων, μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει ειδική πρόβλεψη ώστε να ανασχεθεί και το μεγάλο κόστος στην παραγωγική διαδικασία. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν κια από τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Ανάλογη πρόθεση υπάρχει και για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ