Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣενάριο για αναβολή του «νέου ΕΝΦΙΑ» λόγω «Όμικρον»

Σενάριο για αναβολή του «νέου ΕΝΦΙΑ» λόγω «Όμικρον»

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι μέσα στον Ιανουάριο του 2022 θα έχει ψηφιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ ώστε να παραλάβει τη σκυτάλη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να εκδώσει τα εκκαθαριστικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η πληρωμή του νέου φόρου να ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2022 προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να πληρώσουν σε 10 ή σε 12 δόσεις δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 ή ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Πλέον, είναι πολύ πιθανό ότι όλος αυτός ο προγραμματισμός θα πάει… πίσω καθώς η όμικρον έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα. Πολλές φορολογικές υποχρεώσεις πήγαν πίσω κάτι που σημαίνει επιβάρυνση για όλο τον μηχανισμό, από λογιστές μέχρι εφορίες. Πήγαν πίσω οι ρυθμίσεις των χρεών της πανδημίας, οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ είναι πιθανό ολόκληρος ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ να κληθεί να απασχοληθεί και με τα νέα μέτρα στήριξης του 2022, από αναστολές συμβάσεων εργασίας μέχρι νέες παρατάσεις συν τα στοχευμένα πλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε ύφεση.

Είναι εφικτό μέσα σε αυτό το κλίμα, με την επιστροφή της τηλεργασίας σε ποσοστό έως και 50% και με περισσότερα από 30.000 κρούσματα ημερησίως -αλλά και άγνωστο μέχρι πότε θα διαρκέσουν- να αποφασιστεί και η μαζική αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ πριν καν προλάβουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2021 (σ.σ τελευταία δόση είναι τον Φεβρουάριο).

Σε συνθήκες… ηρεμίας και ανάπτυξης, ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβεί. Τώρα, είναι πολύ πιθανό να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αλλά είναι πιθανό η πληρωμή να μην ξεκινήσει από τον Μάρτιο αλλά αργότερα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο αλλά και τις δυσλειτουργίες που ενδεχομένως να προκύψουν στον κρατικό μηχανισμό. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ