«Η σωστή επιλογή βάσει εποχικότητας δεν ενισχύει μόνο την ποιότητα της διατροφής μας, αλλά είναι και περιβαλλοντικά βιώσιμη, καθώς με τις σωστές επιλογές στηρίζουμε την τοπική παραγωγή αλλά και μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιλογής φρούτων και λαχανικών, βάσει εποχικότητας.
Σε ανακοίνωση του ΣΕΚΛΑ σημειώνεται ότι, τα φρούτα και λαχανικά τα οποία συλλέγονται στην ώρα τους βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της ωρίμανσής τους, διατηρώντας βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, πλούσια γεύση αλλά και άρωμα. Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά είναι:
– Μήλα και Αχλάδια. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά φθινοπωρινά φρούτα, τα μήλα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή που περιέχουν ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
– Ρόδι. Το ρόδι είναι γνωστό ως «ο καρπός της ζωής» και όχι τυχαία. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και πλήθος αντιοξειδωτικών, το ρόδι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτελώντας «ασπίδα» ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
– Κολοκύθα. Η κολοκύθα δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό διακοσμητικό του χάλογουιν, αλλά και μια υπερ-τροφή. Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, η κολοκύθα ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή πέψη και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
– Κουνουπίδι και Μπρόκολο. Αυτά τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών C και Κ, ενώ περιέχουν φυτοθρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο.
– Καρότα. Τα καρότα είναι «πλούσια» σε β-καροτένιο, νιτρικά άλατα και βιταμίνη Α βελτιώνοντας την καλή όραση και γενικότερα την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.