Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΒ: "Πράσινη" μετάβαση, σύνδεση εκπαίδευσης με παραγωγή και ανταγωνιστικότητα τα σημεία "αιχμής"

ΣΕΒ: “Πράσινη” μετάβαση, σύνδεση εκπαίδευσης με παραγωγή και ανταγωνιστικότητα τα σημεία “αιχμής”

Την ανάγκη ενίσχυσης της αντραγωνιστικότητας του ελληνικού επιχειρείν στο φόντο ενός αβέβαιου διεθνούς σκηνικού αναμένεται να τονίσει η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, που διεξάγεται, σήμερα Τετάρτη 14/6 με βασικό μήνυμα «Δράση σήμερα, προοπτική για το αύριο» (#SEV4Growth).

Στη Γενική Συνέλευση η Διοίκηση του ΣΕΒ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις δράσεις του Συνδέσμου, αλλά και τα οφέλη της πρακτικής ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων.

Στην καθιερωμένη ομιλία του προς τα μέλη του ΣΕΒ, ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναμένεται να αναδείξει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων για την επόμενη περίοδο.

Σημειώνεται ότι η φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, λόγω των εθνικών εκλογών, πραγματοποιείται σε δύο σκέλη. Το πρωινό, μόνο για τα μέλη, σκέλος γίενται σήμερα, 14 Ιουνίου. Η απογευματινή εκδήλωση, που είναι ανοιχτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο, με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει κατά την πορεία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, τα ζητήματα των ελλειμμάτων δεξιοτήτων, της συναρμογής εκπαιδευτικού συστήματος με τον κόσμο των επιχειρήσεων, όπου ο ΣΕΒ έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα, με τις συνέργειες που χτίζει με ΑΕΙ κτλ, το ενεργειακό, αλλά και η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ πριν λίγες μέρες μετείχε στη Σύνοδο της Business Europe, όπου αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες που θέτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία για την επόμενη περίοδο. Ο ΣΕΒ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον κ. Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγές του Συνδέσμου, οι προτάσεις του Συμβουλίου των Προέδρων του «ευρωπαϊκού ΣΕΒ» επικεντρώθηκαν σε πέντε κρίσιμα θέματα για την αναπτυξιακή προοπτική της βιομηχανίας:

· Άρση των ρυθμιστικών αγκυλώσεων και γραφειοκρατικών βαρών που υπονομεύουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (και ειδικά της βιομηχανίας) και τις επενδύσεις στην ΕΕ

· Εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και περαιτέρω απλοποίηση στο ενδο-κοινοτικό εμπόριο,

· Εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές,

· Αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων, διευκόλυνση της καινοτομίας και στήριξη μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της παραγωγικότητας,
· Δημιουργία περισσότερων ευκαιριών στις διεθνείς αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ ήδη το στίγμα του Συνδέσμου έχει δοθεί από το Φόρουμ των Δελφών, όπου όπου τονίστηκε με παρεμβάσεις της διοίκησης του ΣΕΒ η ανάγκη για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ εκπαίδευσης και επιχειρήσεων που θα επιφέρει αμοιβαία οφέλη, αλλά και σημαντική προοπτική για τους νέους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει πως η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου, όσο πιο πρακτική και διευρυμένη είναι, τόσο πιο πολύ ενδυναμώνει ανθρώπους και επιχειρήσεις. Ωστόσο, «μόνο το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων (αλλά το 60% των μεγάλων) παρέχουν οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους ανθρώπους τους, έναντι 67% του μέσου όρου στην ΕΕ». Αναφερόμενος στο θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης επισήμανε την μεγάλη παράπλευρη απώλεια της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, που ήταν η απώλεια της υποχρεωτικής εξάμηνης πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

Η ενίσχυση των δεξιοτήτων όπως τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον, και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΒ υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως είναι οι δράσεις του ΙΒΕΠΕ του εκπαιδευτικού βραχίονα ΣΕΒ, η νέα καινοτόμα πρωτοβουλία Skills4Jobs που καταρτίζει ανθρώπους με βάση τις ανάγκες της αγοράς, το ALBA, αλλά και ο οργανισμός Junior Achievement που φέρνει σε επαφή μαθητές και νέους με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας, όπως και τις γέφυρες συνεργασίας που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα».

Στο μεταξύ ήδη το στίγμα του Συνδέσμου έχει δοθεί από το Φόρουμ των Δελφών καθώς ο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος συζήτησε με τον κ. Γεράσιμο Θωμά, Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Θεμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρώην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θέμα: «ETS REFORM – CARBON PRICING – CBAM». Ο κ. Θωμάς απάντησε σε ερωτήσεις του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου για το πώς θα ισορροπήσουμε την κλιματική φιλοδοξία της ΕΕ με τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Στη συζήτηση τονίστηκε η κρίσιμη ανάγκη σταθερού πλαισίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων, παρά το ασταθές περιβάλλον, σε μια εποχή πολύ υψηλών τιμών άνθρακα (€100/t), αλλά και ενέργειας. Η μερική επιστροφή σε επίπεδο κανονικότητας δεν αλλάζει το γεγονός πως η ΕΕ αντιμετωπίζει, και θα αντιμετωπίζει για αρκετά ακόμα χρόνια, δομικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις τιμές ενέργειας, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται μετά την ανακοίνωση του IRA των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με την προοπτική σταδιακής μείωσης των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών το 2026, η ενεργοβόρα βιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται μπροστά σε έναν υπαρξιακό κίνδυνο.

Μιλώντας, επίσης, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ, στο φάκελο της Real News: «Τι ψηφίζει η αγορά – μεταρρυθμίσεις παντού» (21 Μαΐου 2023) είχε αναφέρει ότι θα πρέπει η πολιτεία, να συνεχίσει να επενδύει στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και πραγματοποιώντας τα κρίσιμα βήματα που απαιτούνται προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει μία κυκλική και βιώσιμη οικονομία.”
“Δεν έχουμε πολυτέλεια να εφησυχάσουμε. Η πρόοδος είναι αντιστρέψιμη, ιδιαίτερα στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες επιταχύνουν τις αλλαγές τους. Έχουμε όμως κάθε δυνατότητα να πετύχουμε” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Μείωση στην κατανάλωση ρεύματος

Στο μεταξύ, οριακή μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Υψηλή Τάση απ’ όπου τροφοδοτούνται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, η άντληση υδάτων, τα ορυχεία, αλλά και οι μονάδες ΑΠΕ για την έναρξη λειτουργίας τους καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της Υψηλής Τάσης κατέγραψε μείωση 0,39% και ανήλθε σε 1.866 GWh. Πάντως στη βιομηχανική κατανάλωση η μείωση έφθασε στο 5,4%.

Από το σύνολο της καταναλωθείσας ενέργειας το 84,81% ή 1582,6 GWh κατευθύνθηκε στη βιομηχανία, το 4,92% ή 91,9 GWh σε βοηθητικές δραστηριότητες, το 4,58% ή 85,5 GWh σε άντληση στα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, το 3,66% ή 68,3 GWh στα ορυχεία, ενώ μόλις 15,9 GWh κατανάλωσαν οι σιδηρόδρομοι και 9,4GWh οι μεγάλες μονάδες ΑΠΕ.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση της ζήτησης στα ορυχεία κυρίως της ΔΕΗ λόγω της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής και έφθασε στο -10,9%, ενώ και στους σιδηροδρόμους προφανώς λόγω της μείωσης των δρομολογίων η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 19,1%. Αύξηση κατά 35,9% σημείωσε η κατανάλωση των μονάδων ΑΠΕ λόγω των νέων μονάδων που εντάχθηκαν στο σύστημα.

Την ίδια ώρα με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, μ τον Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,2% έναντι μείωσης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,4%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, παρουσίασε μείωση 1,9%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ