Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΡωσική αεροπορική επίθεση στην Μαριούπολη

Ρωσική αεροπορική επίθεση στην Μαριούπολη

Νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Απευθείας βομβαρδισμός σε μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Κτηνωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνεργός, αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη, αλλά φαίνεται ότι χάνετε την ανθρωπιά σας».

Σύμφωνα και με δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία». Το συμβούλιο διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αλλά ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Πάβλο Κιριλένκο, είπε σε βίντεο στο Facebook ότι οι τραυματίες στην επίθεση μεταφέρονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι κρατεί ομήρους 400.000 κατοίκους της Μαριούπολης βομβαρδίζοντας την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων.

“Περίπου 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφίμων”, έγραψε στο Twitter. “Η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι βομβαρδισμοί αδιακρίτως συνεχίζονται.”

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ακόμη πως δεν έχει πολλές προσδοκίες για τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως θα παρακαθίσει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία και κάλεσε τον Λαβρόφ να τις προσεγγίσει με “καλή πίστη, όχι από μια προπαγανδιστική προοπτική”.

“Αλλά θα πω ειλικρινά πως οι προσδοκίες μου για τις συνομιλίες είναι χαμηλές”, ανέφερε ο Κουλέμπα σε δήλωση μέσω βίντεο. “Ενδιαφερόμαστε για μία κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας και το τρίτο σημείο είναι να επιλύσουμε όλα τα ανθρωπιστικά θέματα”.

Περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 160 Ρώσους ηγέτες

Νέα ονόματα 160 Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προστίθενται στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τα περιοριστικά μέτρα, που αποφάσισαν σήμερα οι 27 χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο νέος κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει ονόματα 14 Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς παρέχοντας σημαντική πηγή εσόδων στη Ρωσική Ομοσπονδία -ιδίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής βιομηχανίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Περιλαμβάνονται επίσης 146 μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία επικύρωσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ισχύουν πλέον για συνολικά 862 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υιοθετήσουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ως απάντηση στη συμμετοχή της στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα για τη Λευκορωσία τα συμφωνηθέντα μέτρα αφορούν τα εξής:

– Περιορισμός της παροχής υπηρεσιών SWIFT στη Belagroprombank, την Bank Dabrabyt και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, καθώς και στις θυγατρικές τους στη Λευκορωσία.

– Απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία.

– Απαγόρευση της εισαγωγής στο χρηματιστήριο και της παροχής υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές κρατικών φορέων της Λευκορωσίας σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ από τις 12 Απριλίου 2022.

– Σημαντικός περιορισμός των χρηματοοικονομικών εισροών από τη Λευκορωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από υπηκόους ή κατοίκους της Λευκορωσίας, την τήρηση λογαριασμών Λευκορώσων πελατών από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Λευκορώσους πελάτες.

– Απαγόρευση της παροχής τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Λευκορωσία.

Για τη Ρωσία, εισάγονται νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας θαλάσσιας πλοήγησης και ραδιοεπικοινωνιών, προστίθεται το Russian Maritime Register of Shipping στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε περιορισμούς χρηματοδότησης και εισάγεται μια διάταξη προηγούμενης ανταλλαγής πληροφοριών για εξαγωγές εξοπλισμού ασφάλειας στη θάλασσα.

Επιπλέον, επεκτείνεται η απαλλαγή σχετικά με την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες της ΕΕ σε υπηκόους της Ελβετίας και του ΕΟΧ.

Τέλος, η ΕΕ επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη ότι δάνεια και πιστώσεις μπορούν να παρασχεθούν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, καθώς και διευκρίνισε περαιτέρω την έννοια των «κινητών αξιογράφων», ώστε να συμπεριληφθούν σαφώς τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία και να διασφαλιστεί έτσι η σωστή εφαρμογή των περιορισμών που ισχύουν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα παραπάνω μέτρα διασφαλίζουν πιο αποτελεσματικά ότι οι ρωσικές κυρώσεις δεν μπορούν να παρακαμφθούν, μεταξύ άλλων μέσω της Λευκορωσίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ