Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Φρένο τιμών και "μπαζούκας" επιδοτήσεων για να σβήσει η "φωτιά" στη...

Ρεύμα: Φρένο τιμών και “μπαζούκας” επιδοτήσεων για να σβήσει η “φωτιά” στη χονδρεμπορική αγορά

Έσπευσε να υπενθυμίσει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν αποθέματα αλλά και βούληση για επιδοτήσεις, ώστε να καθησυχάσει την αγορά, κυρίως βέβαια, τους οικιακούς καταναλωτές, ότι το “ράλι” τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος δε θα φέρει νέο “τσουνάμι” ακρίβειας. Κι αυτό την ώρα, που με βάση ανάλυση που καταγράφεται στο το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Economic Research της Alpha Bank, με τίτλο Ελληνική Οικονομία: «Πληθωρισμός Τιμών Αγαθών και Υπηρεσιών: Συγκριτική Ανάλυση», το ράλι τιμών στην ενέργεια το 2022 έχει τροφοδοτήσει το σπιράλ ανόδου του πληθωρισμού σε σειρά κλάδους.

Όπως αναφέρει, “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, και η επακόλουθη ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας τροφοδότησαν το άλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) να καταγράφει την υψηλότερη ετήσια αύξηση στα τέλη καλοκαιριού του ίδιου έτους. Μετέπειτα ξεκίνησε η αποπληθωριστική διαδικασία, αφού το υψηλό ενεργειακό κόστος σταδιακά μετριάστηκε, έχοντας νωρίτερα διαχυθεί, κυρίως στις τιμές των αγαθών -ιδιαίτερα των τροφίμων- αλλά και των υπηρεσιών.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση έσπευσε, χθες, με “ριπές” δηλώσεων να στείλει μηνύματα για αναχώματα. «Η Επιμονή της κυβέρνησης να κρατά σταθερό τιμόνι στην οικονομία έχει ως αποτέλεσμα φέτος να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε, χθες, στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο από τον ήδη υψηλό στόχο που ήταν 2,1%». Χαρακτηριστικά, προέβλέψε ότι θα φτάσει στο 2,5%, ενδεχομένως και παραπάνω, ενώ το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πλησιάζει το μηδέν.

Ερωτηθείς, δε, πού θα διαθέσει η κυβέρνηση το πλεόνασμα, ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη το επίδομα των Χριστουγέννων ύψους 230 εκατ. ευρώ στηρίζεται σε αυτές τις επιδόσεις του προϋπολογισμού.

Επίσης, κατά την ομιλία του στην 8η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει το εισόδημα μέσα από μειώσεις φόρων, ώστε να μπορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις: «Από το 2019 έχουμε μειώσει πάνω από 60 φόρους: Τον φόρο νομικών προσώπων από το 28% στο 22%, τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, τον φόρο στα μερίσματα, τον ΕΝΦΙΑ, τον εισαγωγικό συντελεστή στην κλίμακα για τα κατώτερα εισοδήματα. Μειώθηκαν επίσης έμμεσοι φόροι, ιδιαίτερα στις μεταφορές Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, είχε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από 42,8% το 2022 σε 40,7% το 2023. Και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 12 νέες μειώσεις φόρων για το 2025. Και δεν σταματάμε εδώ. Διότι το μοντέλο μας συνδυάζει την ανάπτυξη με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Έτσι, με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα. Είναι, κατέληξε, μια πολιτική που στέλνει και ένα μήνυμα δικαιοσύνης ιδιαίτερα για του νομοταγείς πολίτες, αλλά έχει σίγουρα και αναπτυξιακό πρόσημο».

Επίσης, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έσπευσαν χθες να διαβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις υψηλές τιμές ρεύματος να φτάσουν στον καταναλωτή.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, από τις αρχές Νοεμβρίου στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει μια περίοδος νηνεμίας, που έσπρωξε ψηλά τις ευρωπαϊκές τιμές, αν και η Ελλάδα είχε λόγω των ΑΠΕ αισθητά χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλοι λόγοι, οδήγησαν στη υπερβολική αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή μας.

Όπως ανέφερε, «το πρόβλημα εντείνεται από έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη, τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει την μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής».

Τέλος, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με την τελευταία να εισάγει ολοένα και περισσότερη ενέργεια, συνεισφέρει στο τελικό αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της χονδρικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων αν χρειαστεί για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα που δεν έχουν να κάνουν με μια αντικειμενική αύξηση του κόστους. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγματικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή». Την ίδια στιγμή ωστόσο, επισήμανε ότι «όταν μένουμε χωρίς ΑΠΕ και είμαστε με λιγνίτη και φυσικό αέριο, και οι δικές μας τιμές “πάνε στον ουρανό”. Το λέω για όσους νομίζουν ότι αν επιστρέψουμε στον λιγνίτη όλα θα είναι καλά».

Οι τιμές ενέργειας

Σημειώνεται ότι εδώ και δύο συνεχείς ημέρες πέφτει η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ωστόσο παραμένει η μέση τιμή Νοεμβρίου σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον Οκτώβριο.‘Ετσι, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, 15 ημέρες περίπου πριν εκπνεύσει ο μήνας, πάνω από τα 139 ευρώ ανά μεγαβατώρα, (139,78) πολύ υψηλότερα από τα 90,05 ευρώ ευρώ ανά μεγαβατώρα που έκλεισε τον Οκτώβριο,

Να σημειωθεί η μέση τιμή χονδρικής για σήμερα έχει μειωθεί στα 184,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα (-14,88%). Και πάλι το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 57,66%. Οι ΑΠΕ έχουν περιοριστεί στο 17,68% και ο λιγνίτης παραμένει σταθερά σε υψηλά για τα δεδομένα της “πράσινης” μετάβασης, ποσοστά. Όπως και τις τελευταίες ημέρες έχει διψήφιο ποσοστό, στο 13,03%.

Όλα αυτά εντείνουν την ανησυχία για το πώς θα κινηθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Δεκέμβριο, αλλά και συνολικά το τι “απόνερα” θα διαμορφωθούν στην αγορά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ