Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Τα μηνύματα της χονδρεμπορικής αγοράς- Οι “αναμονές” στη λιανική Νοεμβρίου και...

Ρεύμα: Τα μηνύματα της χονδρεμπορικής αγοράς- Οι “αναμονές” στη λιανική Νοεμβρίου και ο “πονοκέφαλος” των 6μηνων τιμολογίων

Σε “ήρεμες θάλασσες” πορεύεται, ένεκα και του καιρού, η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η μέση τιμή ρεύματος στη τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα σημειώνει πτώση σε σχέση με τη μέση χονδρική τιμή του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα η μέση Τιμή Εκκαθάρισης στις 20 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου είναι στα 81,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Σεπτέμβριο ήταν στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η πτώση σε ποσοστό φτάνει το το 27%, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για την επόμενη μέρα της λιανικής αγοράς, δηλαδή το ύψος των τιμών λιανικής που θα δώσουν οι προμηθευτές για το Νοέμβριο.

Σήμερα, πάντως, η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 95,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας άνοδο κατά 48,8%. Στο μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με μερίδιο 61,23%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με το μερίδιο στο 23,53% και οι εισαγωγές στο 8,19%. Η χαμηλότερη τιμή ήταν στο 0.99 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 204,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η άνοδος αυτή ερμηνεύεται ως εύλογη καθώς έρχεται μετά το Σαββατοκύριακο όπου η χαμηλή ζήτηση και η μεγάλη συνεισφορά στις ΑΠΕ είχαν έριξαν την τιμή. Συγκεκριμένα, την Κυριακή έφτασε στα 56,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 76,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα το Σάββατο.

Μάλιστα και, χθες, Κυριακή, όπως και την προηγούμενη, καταγράφηκαν σχεδόν μηδενικές τιμές. Συγκεκριμένα, από τις 13:00 έως και τις 16:00, χθες, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από το 0 (0,04 ευρώ). Στις 12 το μεσημέρι η μέση ωριαία τιμή ήταν στα 0,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τούτων δοθέντων καταγράφεται αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς από το ΥΠΕΝ. «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τιμές στο ρεύμα θα πέφτουν στα επόμενα χρόνια» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Τα χρώματα των τιμολογίων

Αναφερόμενος, δε, στα πράσινα τιμολόγια, τόνισε ότι εξυπηρέτησαν την πρώτη χρονιά, κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά, έχοντας στόχο να υπάρχει διαφάνεια στις χρεώσεις. Και αυτό σημείωσε είναι το κέρδος από τα πράσινα τιμολόγια ενώ τώρα πάμε στη δυναμική τιμολόγηση με τα πορτοκαλί τιμολόγια. Καθώς θα πέφτουν οι τιμές μπορεί κανείς να μην ασχολείται με τις τιμές θα ευνοείται από τα μπλε τιμολόγια. Ήδη, μάλιστα, η αγορά, (ειδικά οι καθετοποιημενοι “παίκτες”, με σημαντικά περιθώρια αντιστάθμισης κινδύνου ένεκα της παραγωγής που έχουν) “φουλάρει” μηχανές για τα σταθερά τιμολόγια αλλά και τα πιο δυναμικά, τα λεγόμενα “πορτοκαλί” που με την επέκταση των “έξυπνων” μετρητών αναμένεται να κυριαρχήσουν. Παράλληλα εστιάζουν και στα κίτρινά με τις αναγγελίες ex post των τιμών που δίνουν ευχέρεια διαχείρισης ρίσκου.

Επιδότηση και στα μεικτά τιμολόγια

Στο μεταξύ, με νεότερη Υπουργική Απόφαση το ΥΠΕΝ τροποποίησε τον αρχικό σχεδιασμό και υιοθέτησε την χορήγηση επιδότησης για τα πράσινα, τα κίτρινα και τα μεικτά τιμολόγια Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, η προηγούμενη Υπουργική απόφαση για την τελευταίο μήνα του καλοκαιριού εξαιρούσε της επιδότησης τα μεικτά τιμολόγια, πράγμα που απαλείφθηκε στην παρούσα Υπουργική, όπως προκύπτει από την διατύπωση της απόφασης.

Αναλυτικότερα, η τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής απόφασης για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2024 αναφέρει τα εξής: Για τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2024, για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδότησης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσης, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), χορηγείται μοναδιαία επιδότηση επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της παρ. 5 του άρθρου 4 της παρούσας ίση με το ποσό των δέκα τεσσάρων ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (14€/MWh)».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι : Για τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2024, για τους καταναλωτές οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) και οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδότησης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, χορηγείται μοναδιαία επιδότηση επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ίση με το ποσό των σαράντα οχτώ ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (48€/MWh).

“Ο πονοκέφαλος”

Πάντως, ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τους καταναλωτές που έχουν συμβάσεις για εξάμηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, οι συγκεκριμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας που επιβάλλει τα σταθερά τιμολόγια να έχουν 12μηνη διάρκεια. Βέβαια, η προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη – μέλη είναι η 17η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος χιλιάδες καταναλωτών με ενεργά εξάμηνα σταθερά συμβόλαια. να βρεθούν με τιμολόγια που δε θα είναι αποδεκτά από το νέο πλαίσιο από το νέο χρόνο ξεκρέμαστοι πολλές. Ουσιαστικά, το ΥΠΕΝ, αφενός θα πρέπει να μην αιφινδιάσει την αγορά με την απαγόρευση των 6μηνων τιμολογίων, αλλά και να δει το σημείο και τη φόρμουλα ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας,

Οι τιμές στο 9μηνο

Στο μεταξύ, με βάση το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας στο εννεάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένο με χαμηλότερες τιμές στον ηλεκτρισμό και υψηλότερες στο φυσικό αέριο η τάση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται. Επίσης υψηλή είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα τον Σεπτέμβριο, που έφθασε στο 43%, ενώ αν προσθέσουμε και την συμμετοχή των υδροηλεκτρικών έργων, η συνολική συμμετοχή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας φθάνει το 47%, που θεωρείται ένα από τα υψηλότερα για ευρωπαϊκή χώρα. Ειδικότερα, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 1,807,080 MWh και 1,781,909 MWh αντίστοιχα, ενώ από τα νερά έφτασε τις 185,360 MWh.

Το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή τον περασμένο Σεπτέμβριο χαρακτηρίστηκε από ισχυρή συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, συνεισφέροντας στα επίπεδα του 43% το καθένα. Το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 3%. Ειδικότερα, το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν στο 42%, από το 43% τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 43% τον περασμένο Σεπτέμβριο από το 46% τον Σεπτέμβριο του 2023.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ