Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Σε ρότα μείωσης τιμών ο Μάρτιος

Ρεύμα: Σε ρότα μείωσης τιμών ο Μάρτιος

Σε αποκλιμάκωση τιμών φαίνεται να οδηγούνται οι τιμές στα “ειδικά” (πράσινα) τιμολόγια το Μάρτιο και στα “κίτρινα”.

Πιο συγκεκριμένα η μείωση των χονδρεμπορικών τιμών, όπως καταγράφεται το Φεβρουάριο έχει δημιουργήσει “υπόστρωμα” για νέες μειώσεις τιμών στη λιανική. Μέχρι, σήμερα 26 Φεβρουαρίου, η χονδρεμπορική αγορά έχει μέση τιμή, σε μηνιαία βάση, στα 73,55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή 19,31 ευρώ χαμηλότερα από τον Ιανουάριο (όταν είχε «κλείσει» στα 93,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Για σήμερα, δε, στην Αγορά της Επόμενης Μέρας καταγράφεται τιμή 69.62 ευρώ/MWh με αύξηση της τάξης του 12% περίπου.

Παρά το “πέταγμα” αυτό, όμως, αναμένεται να συμπαρασταθούν και οι τιμές στα ειδικά (πράσινα) και κίτρινα, πορτοκαλί τιμολόγια  για τον επόμενο μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να υπάρξει πράσινο τιμολόγιο τον επόμενο μήνα κάτω από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, εφόσον η χονδρική τιμή δεν ξεπεράσει τα 76,5 ευρώ ανά MWh. Κάτι πολύ πιθανό.

Να σημειωθεί ότι κάποιες εταιρείες έχουν διαμορφώσει ένα μηχανισμό που επηρεάζει τις τιμές με κάποια “ορόσημα” στη χονδρική. Έτσι, π.χ. εάν η μέση τιμή μήνα πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο (90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η 85 ευρώ) τότε συμπαρασύρονται οι τιμές στα “πράσινα”. 

Ουσιαστικά μια εικόνα  χονδρικής, πέριξ, των 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα έχει ως συνέπεια για πρώτη φορά να υπάρξουν μηχανισμοί διακύμανσης οι οποίοι θα μειώσουν τις τελικές τιμές.

Επίσης, οι χαμηλές τιμές χονδρικής επηρεάζουν θετικά και ex-ante κίτρινα τιμολόγια.

Τα “μπλε”

Στο μεταξύ οι τιμές στη χονδρική έχουν δώσει έναυσμα ανταγωνισμού και στα “μπλε” τιμολόγια, όπου προβλέπονται και συμβάσεις για διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών διάρκεια. Βέβαια, με δεδομένη τη συγκυρία, η ασφάλεια του σταθερού τιμολογίου προς ώρας κοστίζει κάτι παραπάνω σε σχέση με τα πράσινα ή τα κίτρινα.

Στον δυναμικό πίνακα της ΡΑΑΕΥ (https://invoices.rae.gr/oikiako/), δε,   καταγράφονται οι τιμές των παρόχων με βάση τη χαμηλότερη τιμή χρέωσης προμήθειας ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να δίνουν προσοχή και στο μηνιαίο πάγιο, που σε ό,τι αφορά τα σταθερής διάρκειας τιμολόγια είναι από μηδενικό σε κάποιες περιπτώσεις και φτάνει μέχρι και τα 9,90 ευρώ τον μήνα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ