Με την αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία των τιμών φυσικού αέρίου να είναι κυρόαρχη ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας ανακοινώνοντας τις τιμές για το Σεπτέμβριο. Βέβαια η ΔΕΗ με ηγετικά μερίδια στην αγορά κράτησε σταθερές τις τιμές ενώ κι άλλοι προμηθεττές με εκπτώσεις συνέπειας αλλά και νέα προϊόντα στην αγορά δίνουν χρεώσεις που φτάνουν ακόμη και τα προ κρίσης επίπεδα.
Αναληυτικά η ΔΕΗ, κράτησε σταθερό το βασικό της τιμολόγιο Γ1/Ν1 για το Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, έδωσε τιμή στα 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh.
Στο προϊόν ΔΕΗ myHome 4All, που προωθείται εσχάτως δυναμικά από την μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στη λιανική ρεύματος, η χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης διατηρείται στα 15 λεπτά ανά KWh. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται με 20,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, όπως και τώρα.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας, που η ΔΕΗ κρατά σταθερό το βασικό της τιμολόγιο (Γ1 Οικιακό).
Οι ιδιώτες προμηθευτές
Στο μεταξύ, μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα κινουνται οι τιμές που έδωσαν οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh.
Συνολικά, πάντως, οι τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές είναι ανοδικές αν και υπάρχουν επιμέρους προϊόντα με τιμολογήσεις που “θυμίζουν” τα προ κρίσης επίπεδα.
Ειδικότερα:
- Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 18,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 8% έναντι του τιμολογίου Αυγούστου, ωστόσο με την έκπτωση συνέπειας η τιμή διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value της εταιρείας, η χρέωση είναι 12,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh, με αύξηση 30%. Σημειώνεται ότι στο Protergia Οικιακό Value+, που η εταιρεία, μόλις, τοποθέτησε στην αγορά υπάρχει χρέωση 9,46 λεπτά ανά kWh.
- Στα 15,77 λεπτά ανά kWh από 14,87 τον Αύγουστο διαμορφώθηκε η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), που έχει πάγιο 5 ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα της εταιρείας, το Elpedison Green Economy, η χρέωση είναι 8 λεπτά ανά kWh, όσο και τον Αύγουστο με π’αγιο στα 3,5 ευρώ. Σταθερή, έμεινε και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 12 λεπτά ανά kWh.
- Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous Home έδωσε τιμή 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 17,7 λεπτά τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας, όμως, στο 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 15,68 λεπτά ανά kWh, με άνοδο κατά 11% σε σχέση με τον Αύγουστο. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 9 μήνες στο πρόγραμμα, η έκπτωση είναι αυξημένη στο 25%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται επομένως χαμηλότερα, στα 14,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο πρόγραμμα Simply Generous Home της εταιρείας, για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 11,25 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 10,63 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Η χρέωση τον Αύγουστο ήταν 8,55 λεπτά ανά kWh για όλους τους πελάτες.
- Η χρέωση της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο πρόγραμμα Μaxi Free+ θα είναι 12,4 λεπτά ανά KWh, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Αύγουστο. Με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση “προσγειώνεται” στα 9,3 λεπτά ανά KWh
- Η χρέωση της ΖeniΘ στο πρόγραμμα Power for home All μέχρι τις 500 KWh διαμορφώνεται στα 9,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που με την έκπτωση συνέπειας φτάνει στα 7,9 λεπτά. Στο πρόγραμμα (Power Home Basic) από 17,3 λεπτά διαμορφώνεται στα 18,4 λεπτά ανά kWh το Σεπτέμβριο για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 19,4 λεπτά ανά kWh, από 18,3 λεπτά. Στο πρόγραμμα Power Home Now η χρέωση είναι ελαφρώς μειωμένη έναντι του Αυγούστου, στα 14,3 λεπτά ανά kWh, από 14,4 λεπτά του ευρώ.
- Για το πρόγραμμα OnTime της NRG,η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά kWh, από 13,7 λεπτά ανά kWh τον Αύγουστο (+17%). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 14,391 λεπτά ανά kWh, από 12,33 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%.
- Στα 13,5 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus- (με εκπτ. συνέπειας), αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε (12 λεπτά ανά kWh).
- Στα 12,28 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Watt & Volt, (που ανήκει όπως η Protergia και η Volterra στη Mytilineos), στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Αύγουστο. Το τιμολόγιο W+V Value της εταιρείας έχει επίσης χρέωση 12,28 λεπτά ανά kWh, από 9,46 λεπτά τον Σεπτέμβρη (αύξηση 30%).
- Στα 13,98 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Volterra, όσο και τον Αύγουστο.
- Η Volton προσφέρει 9,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control (12,60 ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας), καθώς και 14,82 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Home Plus (15,60 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας).
Η χονδρεμπορική αγορά
Στο μεταξύ πάνω από τα 100 ευρώ κινείται για άλλη μια μέρα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφοντας άλμα της τάξης του 28%.
Ειδικότερα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου διαμορφώνεται στα 111,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένη κατά 28,05% σε σχέση με την Κυριακή όπου ήταν στα 87,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι πάνω από το μισό, αυξημένο μερίδιο κατέχει το φυσικό αέριο ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ετσι, η συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 50,75%, του φυσικού αερίου στο 30,46% ενώ οι εισαγωγές ανέρχονται σε 8,46%. Στο 5,76% ανέρχεται η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η συνολική ζήτηση έφτασε στις 383 GWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου έφτασε στα 211,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χαμηλότερη στα 69,34 ευρώ. Η μέση τιμή, σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται στα 94,37 ευρώ/MWh.
Το φυσικό αέριο
Το επίπεδο, πάντως, των τιμών φυσικού αερίου είναι το υψηλότερο εδώ και μήνες, με τον κόμβο TTF να έχει καταγραφές στα 38 ευρώ/MWh, ανεβασμένες, σε μηνιαία βάση κατά 42% περίπου, αλλά και πεσμένες σε ετήσια βάση κατά 84%. Βέβαια, πλέον, απρόοπτα, που δύσκολα μπορεί να προβλεφθούν είναι τα “νέα βαρόμετρα” της αγοράς, ωστόσο συντηρείται μια αβεβαιότητα, αν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σημαντικά πληρέστερες απ’ ό,τι συνήθως για τέτοια εποχή του χρόνου. Παράλληλα, αναλυτές και εμπλεκόμενοι στην αγορά παρακολουθούν στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα για να σταθμίσουν τη μελλοντική κατανάλωση και άρα τις τιμές.
Οι προβλέψεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική ο καθηγητής ΕΜΠ και πρώην υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΝ Παντελής Κάπρος ανέφερε ότι τα σημερινά σκαμπανεβάσματα της τιμής του TTF στο φυσικό αέριο δεν αποτελούν δείγμα αστάθειας της αγοράς, αλλά σταθερότητας. Όπως τόνισε σχετικά, η τιμή που υπήρχε στα χρόνια της πανδημίας με 10-15 ευρώ δεν πρόκειται να είναι βιώσιμη για την αγορά ούτε πρόκειται να επανέλθει. Αντιθέτως, τα 35-40 ευρώ που έχουμε σήμερα είναι ισορροπία της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, το TTF είναι μια χρηματιστηριακή τιμή ευαίσθητη σε συγκυριακές αλλαγές. “Δεν έχουμε δείγματα ότι θα έχουμε κρίση ξανά τιμών, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται”, υπογράμμισε. Πέραν του TTF, τα μακροχρόνια συμβόλαια εφοδιασμού δεν γίνονται μέρα με τη μέρα, αλλά ευρύτερα. Η σημερινή πραγματικότητα είναι μια σταθερότητα, δεν πρέπει να εκληφθεί ως αστάθεια, σχολίασε ο κ. Κάπρος.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι το 2027, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με έκθεση που εγκρίθηκε πριν λίγα 24ωρα από το υπουργικό συμβούλιο. Οι προθεσμιακές τιμές στα τέλη Ιουνίου έδειχναν ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση στις αγορές χονδρικής στα περίπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του υπουργείου Οικονομίας. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κυμαίνεται σήμερα περίπου στα 38 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση τιμή του φυσικού αερίου ήταν περίπου 19,40 ευρώ την περίοδο 2008 έως τον Ιούνιο του 2021.