Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεύμα: Παύση επιδοτήσεων και νέοι πράσινοι λογαριασμοί - Οι τιμές

Ρεύμα: Παύση επιδοτήσεων και νέοι πράσινοι λογαριασμοί – Οι τιμές

Σε ένα εύρος από 15 έως τα 22 λεπτά είναι οι τιμές, που έδωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, την περασμένη Παρασκευή, για τα πράσινα τιμολόγια, που από την αρχή του επόμενου έτους, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα  λειτουργήσουν ως “ανάχωμα” σε φαινόμενα ακρίβειας, καθώς οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τελειώνουν. 

Βέβαια, οι αριθμητικές προτάσεις τιμών για τον Ιανουάριο δε θα είναι οι οριστικές.  Θα “κλείσουν” στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς καθώς τότε θα καθοριστεί η επιβάρυνση από τον μηχανισμό διακύμανσης, η οποία, σε μεγάλο ποσοστό θα βασιστεί στην τιμή χονδρικής Δεκεμβρίου.

Πάντως, με σενάριο με τιμή χονδρικής Νοεμβρίου, που είναι στα 105,4 ευρώ/MWh,  τιμές λίγο πάνω από τα 0,15 ευρώ/MWh είναι οι πιθανές. Αυτές, δε, σε σχέση με τις χρεώσεις Δεκεμβρίου, που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότερες. Βέβαια, για το Δεκέμβριο υπάρχει ακόμη η επιδότηση, που κουρεύει την τιμή διαμορφώνοντάς την περίπου στα 0,15-0,16 ευρώ/MWh. 

Ουσιαστικά, με τον “μπούσουλα” που έδωσαν οι προμηθευτές και μετά την παρέλευση των έκτακτων μέτρων και την άρση του “καθεστώτος” των κρατικών ενισχύσεων το ρεύμα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά για τα νοικοκυριά.  Βέβαια, δε σημαίνει ότι θα φτάσει τα προς κρίσης επίπεδα, όπου  οι τιμές κιλοβατώρας ήταν έως τα 10 με 11 λεπτά.

Οι βασικές τιμές 

Έτσι  σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Παρασκευή η ΔΕΗ, διαμόρφωσε τη βασική τιμή προμήθειας στα 15,9 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh, το οποίο με την έκπτωση μειώνεται στα 12,8 λεπτά. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά/KWh και με την έκπτωση στα 10,32 λεπτά/KWh. Για καταναλώσεις άνω των 500 KWh,  η βασική χρέωση φθάνει στα 17,2 λεπτά/KWh και η νυχτερινή στα 13,76 λεπτά/KWh. Το πάγιο ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Στο κίτρινο τιμολόγιο, MyHome4All η ΔΕΗ δίνει ως βασική τιμή τα 15,5 για τις πρώτες 500 KWh και 12,9 λεπτά για νυκτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 12,4 λεπτά και στα 10,32 λεπτά/KWh , ενώ για καταναλώσεις άνω των 500 KWh η τιμή φθάνει στα 21,1 λεπτά/KWh, με την έκπτωση στα 16,88 λεπτά/KWh και στο νυχτερινό τιμολόγιο στα 10,32 λεπτά/KWh. Kαι το κίτρινο τιμολόγιο έχει πάγιο 5 ευρώ. Πάντως τόσο το «πράσινο» όσο και το κίτρινο είναι κυμαινόμενα τιμολόγια, που σημαίνει ότι οι τιμές Ιανουαρίου θα είναι διαφορετικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έδωσε τιμή και για το μπλε τιμολόγιο, δηλαδή το σταθερό στα 28 λεπτά/KWh και στα 24 λεπτά/KWh για το νυκτερινό, με πάγιο 1 ευρώ.

Τέλος για το οικιακό τιμολόγιο myHome Enter η τιμή διαμορφώνεται στα 29,5 λεπτά/KWh και στα 26 λεπτά/KWh το νυχτερινό, με πάγιο 3 ευρώ.

Οι άλλοι πάροχοι

Οι βασικές τιμές  από άλλους προμηθευτές για το «πράσινο» τιμολόγιο στις οποίες πάντως δεν περιλαμβάνονται όλες οι παράμετροι, είναι οι εξής:

Protergia: 22 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 14 λεπτά/KWh με την έκπτωση.

NRG: 19 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 11,5 λεπτά/KWh με έκπτωση.

Volton: 15,5  λεπτά/KWh, το οποίο κατόπιν εκπτώσεων διαμορφώνεται στα  9,92 λεπτά/KWh

Φυσικό Αέριο: 9,99 λεπτά/KWh, αλλά δεν έχει ανακοινώσει εκπτώσεις. 

Το πράσινο τιμολόγιο όλων των εταιριών που προαναφέρθηκαν περιλαμβάνει πάγιο 5 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Στο μεταξύ την προσοχή των καταναλωτών την επιλογή τους προμηθευτών και λογαριαμών ρεύματος εφιστά το ΙΝΚΑ δίνοντας μια σειρά συμβουλών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο Καταναλωτών τονίζει:

Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν ο λογαριασμός να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.

Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή, την έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.

Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα. Εδώ με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή, δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.

Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφεται ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με QWcode. Εκεί θα μπορεί να ελέγχεται η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής. Καλό είναι να είμαστε σε αναγνωρισμένες εταιρίες, γιατί δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ