Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεύμα: Νέες επιδοτήσεις - "ανάχωμα" στο ράλι των ενεργειακών τιμών

Ρεύμα: Νέες επιδοτήσεις – “ανάχωμα” στο ράλι των ενεργειακών τιμών

Νέα στοχευμένα μέτρα το πρώτο τρίμηνο του 2022 για την περαιτέρω προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, προανήγγειλε μιλώντας, χτες, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μάλιστα με βάση πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα του μηνός Δεκεμβρίου που ήταν στα 39 ευρώ που ήταν  για το μήνα Νοέμβριο. Έτσι στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες ιδέες που παραπέμπουν είτε σε αυξημένη ενίσχυση για τον Δεκέμβριο, είτε σε επέκταση της επιδότησης και για τους λογαριασμούς που αναφέρονται στο Νοέμβριο. Ουσιαστικά, με βάση πληροφορίες η αύξηση του ποσού επιδότησης, ανάλογα με την επιλογή που θα γίνει, μπορεί να φτάσει σε επίπεδα από 20έως 30 ευρώ. Ερώτημα είναι βέβαια και το αν θα είναι οριζόντια ή θα διανεμηθεί με βάση κριτήρια, πάντα για την κατανάλωση έως τις 300 κιλοβατώρες.

Φυσικό αέριο

Ειδικότερα για τους λογαριασμούς φυσικό αέριο και τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε ωφέλεια κατά 30 ευρώ, 30 φορές δηλαδή μεγαλύτερη ωφέλεια ανά θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου. «Και βέβαια έπονται και νέα μέτρα στήριξης όπως αυτά θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα» προσέθεσε και τόνισε ότι «θα αυξήσουμε τον Δεκέμβριο σημαντικά την έκπτωση την οποία θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε συνεργασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους».

«Η δική μας απάντηση στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μόνιμες βάσεις αντιμετώπισης φαινομένων μεταβλητότητας των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου, των ορυκτών καυσίμων στο μέλλον, είναι μια φιλόδοξη συνεκτική και σύγχρονη πολιτική πράσινης μετάβασης. Μία πολιτική η οποία περιλαμβάνει όλους τους συμπολίτες μας σε κάθε στάδιο της μετάβασης και σε όλο το φάσμα της», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μόνιμος μηχανισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η  κυβέρνηση στην παρούσα φάση «βλέπει» ότι η κατάσταση με την αστάθεια στις τιμές θα κρατήσει μια 10ετία και γιαυτό επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπηση για τα νοικοκυριά. Αν και η όλη άσκηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο με βάση τα όσα αναφέρονται θα χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα διανέμονται τα έξτρα έσοδα του προϋπολογισμού από τα δικαιώματα ρύπων για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής γι’ αυτούς που θα  κριθούν δικαιούχοι. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο.  «Θέλει σκέψη και προσοχή για το πως θα δομηθεί αλλά και για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα απονέμουμε πραγματική και κοινωνική δικαιοσύνη»,  τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το μηχανισμό.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις το σενάριο για παροχή στήριξης είναι ακόμη θολό καθότι μία  τέτοια κρατική βοήθεια μπορεί να αντίκειται στο νομικό καθεστώς των ευρωπαϊκών κρατικών ενισχύσεων.

Πάντως στη Βουλά ο κ. Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει μέτρα στήριξης και αναζητά τρόπους στήριξης και του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να μην μείνουν απροστάτευτοι οι αγρότες απέναντι στην παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ