Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις ante portas - Το πλάνο του ΥΠΕΝ

Ρεύμα: Επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις ante portas – Το πλάνο του ΥΠΕΝ

Με πολλές επιχειρήσεις, ειδικά ΜμΕ, να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης ένεκα του ενεργειακού κόστους και της έντονης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει την “κάνουλα” των επιδοτήσεων και γιαυτές.

Ήδη, χθες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης,μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι οποίες θα ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, ήδη, από το τέλους του προηγούμενου χρόνου, με βάση, αναφορές από το ΥΠΕΝ, εξετάζεται ένα σχήμα που θα περνά τα “ραντάρ” της Κομισιόν και δε θα “φρενάρει” στους κανονισμούς των κρατικών ενισχύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σε σχέση με το αν η επιδότηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανέφερε: « Θα δούμε γιατί μιλάμε για τις μικρές και μεσαίες κατά κύριο λόγο. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις υπόλοιπες.

Το βασικό μας ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε ένα γενικό μέτρο χωρίς να πρέπει να ακολουθηθεί η γραφειοκρατία των κρατικών ενισχύσεων, αυτό το αναζητούμε σε κάθε περίπτωση η βοήθεια θα δοθεί είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο».

Επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις

«Η σίγουρη λύση είναι μια πλατφόρμα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουμε την δήλωση των επιχειρήσεων ότι δεν υπερβαίνουν τα όρια του de minimis και εξ αυτού του λόγου μπορούμε να είμαστε ασφαλείς ότι δεν παραβιάζει τη νομοθεσία των κρατικών ενισχύσεων.

Αναζητούμε όμως και έναν τρόπο, δεν είμαστε ακόμη εκεί, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πιο οριζόντιο που δεν θα απαιτεί αυτού του είδους τη διαδικασία, γι’ αυτό να το καθυστερούμε λίγο την επιδότηση των επιχειρήσεων.

Η επιδότηση θα υπάρξει, το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίον θα πάμε», ανέφερε ο υπουργός.

Για δε τις μεγάλες βιομηχανίες και ειδικά τις ενεργοβόρες   επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ενίσχυσης έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ωστόσο φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ επανεξετάζει το ύψος των ποσών που διατέθηκαν για την Αντιστάθμιση τα έτη 2023 και 2024, με την προοπτική να δοθούν το 2026 κονδύλια της τάξης των 138 εκατ ευρώ (50 εκατ ευρώ για το 2023 και 88 εκατ. ευρώ για το 2024). Επίσης προωθεί ήδη το σχήμα με την ενεργοποίηση του πλάνου 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, ειδικά για τις ΜμΕ, προτάσσει το σχήμα του De Minimis, (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) poy προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να παράσχει ενισχύσεις μέχρι 300.000 ευρώ εντός 3ετίας σε επιχειρήσεις, χωρίς να απαιτείται ειδικό σχήμα από την Κομισιόν, όπως συμβαίνει γενικώς στην περίπτωση των κρατικών ενισχύσεων.

Από εθνικούς πόρους, και αφού πρώτα δώσει σχετική έγκριση η Γενική Διευθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δοθεί τελικά η επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος των επιχειρήσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση προς αντιστάθμιση, έστω και εν μέρει, του πολύ αυξημένου ενεργειακού κόστους που έχουν το τελευταίο δίμηνο.  

Συγκεκριμένα, στη φόρμουλα του ευρωπαϊκού κανονισμού «de minimis» καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού άλλες λύσεις που εξέτασε δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν.  Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κυβερνητικό πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου προέβλεπε μέτρα στήριξης και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή κάτω των 35 KVA (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κλπ), χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο. Ο λόγος ήταν η δυσκολία ως προς την επιλογή της κατάλληλης φόρμουλας που αφενός θα επέτρεπε την ταχεία εφαρμογή του μέτρου και αφετέρου να μην έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων πράγμα που θα επέφερε πρόσθετες «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Η επιλογή του «de minimis» προέκυψε με την μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής» καθώς οι διαβουλεύσεις του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα δεν καρποφόρησαν για κάποιο άλλο σχήμα χορήγησης των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις.

Ο εν λόγω ευρωπαϊκός κανόνας «de minimis» (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να παράσχει ενισχύσεις μέχρι 300.000 ευρώ εντός 3ετίας σε επιχειρήσεις, χωρίς να απαιτείται ειδικό σχήμα από την Κομισιόν, όπως συμβαίνει γενικώς στην περίπτωση των κρατικών ενισχύσεων.

Βέβαια, καθώς το μέτρο θα είναι έκτακτο και θα “γίνει” άπαξ το ΥΠΕΝ θα περιμένει να δει τι θα γίνει στην αγορά και στην ‘καμπύλη” τιμών για να ανακοινώσεις τις επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις και να προχωρήσει το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας.

Το “καμπανάκι”

Στο μεταξύ “σήμα” για την επιβίωση των επιχειρήσεων δίνουν συνεχώς φορείς της αγοράς. Ήδη, από το Δεκέμβριο  με δήλωσή του ο  Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι:

“Το μόνιμο άγχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, από την εποχή των μνημονίων έως και σήμερα, είναι αν στο τέλος του μήνα θα έχουν καταφέρει να πληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά όπως τα αυξημένα ενοίκια, το υψηλό κόστος λειτουργίας, οι μειωμένοι τζίροι, η προσπάθεια αυτή γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Το κόστος όμως που μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία των ΜμΕ, είναι το ενεργειακό.

Η επιβάρυνση που έχει υποστεί η επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολο της είναι μεγάλη και διαρκώς αυξάνεται. Πριν από λίγο καιρό δόθηκαν κάποιες επιδοτήσεις στους καταναλωτές με πράσινο τιμολόγιο, όμως οι επιχειρήσεις έμειναν εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης.

Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης -και κυρίως από το Υπουργείο Ενέργειας- αναμένεται νέα κρατική στήριξη καθώς η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται συνεχώς και έχει φτάσει να είναι ακριβότερη και από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Για τη νότια Ευρώπη δεν το συζητάμε. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν φθηνότερο ρεύμα από εμάς, γεγονός που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Σε αυτό το νέο πρόγραμμα είναι απολύτως αναγκαίο να υπαχθούν πλέον και οι επιχειρήσεις. Το τονίζω γιατί αν ισχύσει ότι τελικά θα επιδοτηθούν ορισμένες, αυτό μπορεί να σημάνει τον «ξαφνικό θάνατο» για πολλές από αυτές που θα εξαιρεθούν από την κρατική στήριξη. Οι δυνατότητες των μικρομεσαίων είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες και η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει υπόψη της. Δεν ζητάμε χαριστικές ρυθμίσεις, ούτε κάτι παράλογο. Ισονομία θέλουμε και μία ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, ούτε και να επιλύσουν ένα πρόβλημα για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνονται οι ΜμΕ.

Η Πολιτεία οφείλει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να σταθεί δίπλα σε όλα τα μέλη της, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε μέσο που διαθέτει έτσι ώστε να αλλάξει η κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη. Οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες όλο το επιχειρείν και ειδικά το κομμάτι των μικρομεσαίων που είναι και το πλέον εκτεθειμένο σε κινδύνους.”

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ