H μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τίθεται απί τάπητος ως μια λύση στην ενεργειακή ακρίβεια, ωστόσο ήδη καταγράφονται αντικουόμενες απόψεις. Στη συνάντηση, δε, που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων πολυκαταστημάτων αναμένεται να τεθεί παράλληλα με το θέμα των τιμών. Βέβαια το όλο ζήτημα άπτεται θεμάτων ανταγωνισμού και βέβαια εργασιακών ισιρροπιών. Μεγάλο θέμα δηλαδή είναι να μην επωφεληθούν π.χ. τα μεγάλα καταστήματα και malls εάν περάσει μια τέτοια ιδέα για τους μικρούς του εμπορίου ενώ βέβαια μένει να φανεί εάν θα σημάνει και περιορισμό προσωπικού. Ήδη, πολλοί παράγοντες του εμπορικού κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διαμόρφωση πολλαπλών ταχυτήτων στις επιχειρήσεις εάν περάσει μια τέτοια πρόιταση χωρίς οι “μεγάλοι” συμμπρφωθούν.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για την ενέργεια, αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων είχε πει: «Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».
Η Θεσσαλονίκη
Σε σχέση με τα άλλα καταστήματα, ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει νωρίτερα μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες».
Το ωράριο που προτείνει στα μέλη του να υιοθετήσουν από τις 10 Οκτωβρίου είναι συνεχές με άνοιγμα στις 10 το πρωί κάθε μέρα και κλείσιμο καταστημάτων στις 16:00 Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.
Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα συζητηθεί με τις επιχειρήσεις, συνυπολογίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στο μέτωπο των ανατιμήσεων.
Η Αθήνα
Παράλληλα, με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης εμφανίζεται θετικός υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε:
“Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.
Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:
1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.
Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία.”