Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεβυθούσα: Ντεμπούτο για τη τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου

Ρεβυθούσα: Ντεμπούτο για τη τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου

Με την παρουσία του στη Ρεβυθούσα σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σφραγίζει την ενίσχυση των υποσομών απιθήκευσης φυσικού αερίου με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής. Συγκεκριμένα, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου θα επιθεωρήσει, ομού με την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ με επικεφαλής την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα ενισχύσει τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.  

 Η νέα αυτή νέα υποδομή, δηλαδή, το ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο που ήδη βρίσκεται στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ έχει συνολική χωρητικότητα από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα σε συνθήκες 100% πλήρωσης. 

Με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί κατά περίπου 70% η δυναμικότητα των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών του τερματικού σταθμού, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα και θα μπορεί να υποστηρίξει την αυξημένη εισαγωγική δραστηριότητα που απαιτείται για να υποκαταστήσει πλήρως το LNG το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι με την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου, οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα σημείωσαν αύξηση 43% σε σύγκριση με πέρσι, ξεπερνώντας τις 15 TWh. Για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί άλλα 6 φορτία, με απόδοση 4 TWh.  

Κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια

Στη σημασία των υποσομών στη Ρεβυθούσα είχε μάλιστα αναφερεθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist. Όπως είχε πει η αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει την ικανότητα της χώρας σε αεριοποίηση αερίου στα 15 bcm ετησίως, γεγονός που επιτρέπει τόσο την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας όσο και την προώθηση ποσοτήτων προς τις γειτονικές αγορές.

Άλλωστε, ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία φτάνουν να καλύπτουν το 80% της ημερήσιας κατανάλωσης της γειτονικής χώρας.Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προοπτική της Ελλάδας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα έργα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τόσο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας όσο και από την γεωπολιτική άποψη. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχουν την παράμετρο διακοπής των ροών φυσικού αερίου ή της διατήρησης συνθηκών αστάθειας στις ροές.

Ο ρόλος

Σημειώνεται ότι ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα) αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καλύπτοντας το 44,5% του συνόλου των εισαγωγών.  Ειδικότερα, με βάση, δε, τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, για το πρώτο εξάμηνο,  αυξητική τάση καταγράφεται στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) να γίνεται η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας κατά το συγκεκριμένο διάστημα και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) να συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ