Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεάλ - Λίβερπουλ : Ζευγάρι που γράφει πάντα ιστορία

Ρεάλ – Λίβερπουλ : Ζευγάρι που γράφει πάντα ιστορία

Η ιστορία από μόνη της δεν παίζει ποδόσφαιρο ποτέ. Η σημειολογία της ωστόσο προσφέρει πάντα το δικό της παιχνίδισμα, ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις των τελικών. Διότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα συναντηθούν στο Παρίσι οι δύο ομάδες οι οποίες είχαν ανοίξει το χορό των Αγγλο-ισπανικών αναμετρήσεων σε τελικούς κυπέλλου πρωταθλητριών.

Το 1981 στο Παρκ ντε Πρενς, την έδρα της Παρί σεν Ζερμέν, αναμετρήθηκαν σε τελικό για πρώτη φορά αντίπαλοι από τις συγκεκριμένες χώρες και ήταν η Λίβερπουλ με τη Ρεάλ! Μία ημέρα νωρίτερα από τον προγραμματισμένο εφετινό τελικό, 27 Μαϊου, οι “κόκκινοι” της Αγγλίας νίκησαν 1-0 με γκολ του Άλαν Κένεντι, σε αγώνα χωρίς ιδιαίτερο θέαμα και συγκινήσεις. Καθώς από τη μία η Λίβερπουλ είχε την πίεση της κατάκτησης προκειμένου να σφραγίσει την ανωτερότητά της εκείνα τα χρόνια, την ώρα που οι ισπανοί προσπαθούσαν να καλύψουν το έλλειμα ποιότητας με άμυνα, προκειμένου να μην βγουν μπροστά και διασυρθούν, λόγω της ιστορίας που κουβαλούσαν.

Εκείνο που επιβεβαιώθηκε λοιπόν με την κατάκτηση της Λίβερπουλ ήταν η δυναμική της, καθώς κατέκτησε το τρίτο πρωταθλητριών σε πέντε χρόνια, ενώ ο προπονητής της Μπομπ Πέϊσλι έγινε ο πρώτος με τρία τρόπαια στη συλλογή του.

Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να βρεθούν ξανά σε τελικό ομάδες από αυτές τις χώρες. Και συνέβη ξανά στο Παρίσι! Αυτή τη φορά στο Stade de France, στο οποίο θα διεξαχθεί και ο εφετινός τελικός. Το 2006 λοιπόν η Μπαρσελόνα ήθελε κόντρα στην Άρσεναλ να κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο στη διοργάνωση του Champions League και πρώτο μετά το 1992.

Αυτή η πίεση και ο συνδυασμός των δεδομένων, καθώς στους τέσσερις προηγούμενους τελικούς είχε βγει μόλις μία φορά νικήτρια, όπως και ότι τα προγνωστικά την παρουσίαζαν το απόλυτο φαβορί, την έφεραν πίσω στο σκορ από το γκολ του στόπερ της αγγλικής ομάδας Σολ Κάμπελ.

Η είσοδος του Χένρικ Λάρσον στο δεύτερο ημίχρονο γύρισε ωστόσο το παιχνίδι για τους καταλανούς, καθώς ο σουηδός συμμετείχε και στα δύο γκολ που προκάλεσαν την ανατροπή, με εκτελεστές τους Ετό κα Μπελέτι.

Η διαδρομή των αγγλο-ισπανικών αναμετρήσεων σε τελικούς έφερε στη σκηνή της Ρώμης το 2009 τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με τη Μπαρσελόνα. Οι καταλανοί ήταν το φαβορί και το έδειξαν από νωρίς με το γκολ του Ετό, αλλά και το νικητήριο 2-0 από τον Λίο Μέσι στο δεύτερο ημίχρονο με κεφαλιά! Ο εύστοχος τίτλος αγγλικού ταμπλόϊντ την επόμενη ημέρα, επάνω από τη φωτογραφία του γκολ, έγραφε : “Head of god!”, παραπέμποντας στο γκολ με το χέρι του Ντιέγκο Μαραντόνα (“Hand of god”) στο Αργεντινή- Αγγλία για το παγκόσμιο κύπελλο το 1986…

Δύο χρόνια αργότερα, το 2011, οι δύο τους αναμετρήθηκαν ξανά, στο Γουέμπλεϊ. Το αγγλικό έδαφος δεν έπαιξε κανένα ρόλο υπέρ της Γιουνάϊτεντ καθώς η κυριαρχία των καταλανών επιβεβαιώθηκε ξανά, χάρη στο 3-1, σ ένα παιχνίδι όπου η Μπαρσελόνα έπαιζε τη γάτα με το ποντίκι από το πρώτο λεπτό και ο Μέσι “κεντούσε!”. Η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ ισοφάρισε με το γκολ οφ σάϊντ του Ρούνεϊ, στην προ- Var εποχή, όμως οι “μπλαουγκράνα” ήταν ασυγκράτητοι. Τα είπε όλα μετά το τέλος του αγώνα ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη συνέντευξη τύπου : “Δεν έχω δει ξανά τέτοια ποιότητα απόδοσης από καμία ομάδα σε τελικό, όπως της Μπαρσελόνα σήμερα. Δεν δικαιούμασταν το παραμικρό..”.

Το τελευταίο έως και τώρα ζευγάρι ομάδων από την Αγγλία και την Ισπανία ήταν το 2018 στο Κίεβο το ίδιο με το εφετινό, όπως και το 1981 στην πρώτη αναμέτρηση Αγγλίας-Ισπανίας. Ρεάλ- Λίβερπουλ. Αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκε η δυναμική υπέρ των μαδριλένων, σε έναν τελικό που είχε το εκπληκτικό γκολ του Μπέϊλ, αλλά και το επεισόδιο του Σαλάχ με τον Σέρχιο Ράμος που στέρησε νωρίς στον Αιγύπτιο το παιχνίδι. Αυτό το περιστατικό επικαλέστηκε ο Σαλάχ ενόψει του εφετινού τελικού, διευκρινίζοντας ότι δεν ζητάει εκδίκηση, αλλά απάντηση…

Η Ρεάλ από εκείνο το βράδυ δεν έπαιξε ξανά σε τελικό, ενώ η Λίβερπουλ ένα χρόνο αργότερα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα στην Τότεναμ. Ο εφετινός τελικός λοιπόν είναι ο πρώτος από τους “κανονικούς” (εάν εξαιρέσουμε τη “φούσκα” στην Πορτογαλία το 2020 λόγω της πανδημίας) στον οποίο θα αναμετρηθούν ομάδες από διαφορετικές χώρες. Διότι τόσο το 2019 όσο και το 2021 το ζευγάρι ήταν αγγλικό. Στο σενάριο λοιπόν “φιναλίστ από διαφορετικές χώρες”, η Ρεάλ και η Λίβερπουλ είναι ξανά εδώ…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ