Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡαντεβού με το παγκόσμιο τουριστικό κοινό δίνει η Ελλάδα

Ραντεβού με το παγκόσμιο τουριστικό κοινό δίνει η Ελλάδα

Ραντεβού με τον παγκόσμιο τουρισμό θα έχει η Ελλάδα μέσα από το ψηφιακό βήμα της ΙΤΒ Berlin, της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης διεθνώς που παραδοσιακά αποτελεί βαρόμετρο, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς. Στην έκθεση η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Μαρτίου διαδικτυακά λόγω των υγειονομικών συνθηκών, η Ελλάδα θα είναι για πρώτη φορά παρούσα με 250 συνεκθέτες – μέχρι πρότινος δεν ξεπερνούσαν τους 90 στο ελληνικό περίπτερο.

Εκ των συνεκθετών που θα βρίσκονται στο ελληνικό ψηφιακό περίπτερο του ΕΟΤ θα περιλαμβάνονται και 50 ξενοδοχειακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στη γερμανική αγορά, 80 τουριστικά γραφεία – οργανωτές εκδηλώσεων αλλά και 40 Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας. Η αύξηση των συμμετεχόντων γίνεται χωρίς κανένα κόστος για αυτούς, αφού το κόστος το έχει επωμιστεί ο ΕΟΤ.

Φιλοδοξία των επιχειρήσεων του κλάδου είναι τα ψηφιακά ραντεβού με διεθνείς οργανωτές ταξιδίων και τουριστικούς φορείς, δυνητικούς πελάτες του ελληνικού τουρισμού, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε ειδικό διαδικτυακό χώρο, που εξασφάλισε ο Οργανισμός για networking και συζητήσεις με τους χρήστες της πλατφόρμας της ΙΤΒ. Σε αυτόν τον χώρο θα γίνει και η ειδική παρουσίαση για την Ελλάδα με δυνατότητα live Q&A chat.

Το παρόν στο ψηφιακό βήμα της ITB Berlin θα δώσει και ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα Return to Greece: The journey to revive a unique experience has just started». Σε αυτή ο υπουργός Τουρισμού θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στο σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού, το οποίο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναμένεται μέσα στον Μάιο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο υπουργός έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών οργανισμών της Ευρώπης αλλά και διεθνών φορέων του τουρισμού, ώστε να συζητήσει θέματα μετακίνησης των πολιτών, τον ταξιδιωτικό προγραμματισμό αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Να σημειωθεί ότι φέτος στο ψηφιακό περίπτερο του ΕΟΤ θα βρίσκονται 250 συνεκθέτες, ανάμεσα στους οποίους 50 ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Γερμανίας, 80 τουριστικά γραφεία, αλλά και 40 περιφέρεις και δήμοι της χώρας μας. Παράλληλα ο ΕΟΤ έχει δημιουργήσει θεματικές γωνιές (corners) για να προβάλει τις ελληνικές Περιφέρειες, ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, αλλά και για πρώτη φορά τα boutique hotels και τις ελληνικές startups.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση του Βερολίνου έχει μακρά παράδοση στην παρουσίαση των τεχνολογικών εξελίξεων στον τουρισμό. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ειδικά workshops όπου παρουσιάζονται καινοτόμα εργαλεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και εφαρμογές για τους τουρίστες καταναλωτές. Φέτος ο ΕΟΤ είναι χορηγός του αντίστοιχου ψηφιακού χώρου της έκθεσης, Travel Tech & Startup Café, υποστηρίζοντας έτσι την ένταξη στον χάρτη των ελληνικών startups εταιρειών, προσφέροντας δυνατότητα σημαντικής προβολής και κατ’ ιδίαν συζητήσεων με υποψήφιους πελάτες σε ειδικό corner (Greek startup Corner).

Το συγκεκριμένο ραντεβού κρίνεται βαρύνουσας σημασίας δεδομένου του «πισωγυρίσματος» που παρατηρείται στον τουρισμό παγκοσμίως λόγω της έξαρσης της πανδημίας σε αρκετές χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού λίγο πριν το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν του 2021, το 32% των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών διεθνώς παραμένουν ολοκληρωτικά κλειστοί, λόγω των περιοριστικών κυβερνητικών μέτρων.


Αντίστοιχα ένα 34%, δηλαδή 73 από τους 217 τουριστικούς προορισμούς που εξετάζει ο οργανισμός παραμένουν «μερικώς κλειστοί», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αλλά και βασικοί ανταγωνιστές της (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία κτλ). Στην Ευρώπη, οι προορισμοί που είναι «μερικώς» κλειστοί αντιστοιχούν συνολικά σε 29.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού μάλιστα η χώρα μας συγκαταλέγεται στους 29 προορισμούς που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουριστικό κλάδο, με την συμβολή του στο ΑΕΠ να ξεπερνά το 20%. Για τις χώρες αυτές η ανησυχία για το πώς θα πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών είναι μεγαλύτερη ειδικά όσο οι βασικές χώρες τροφοδότες (Γερμανία, Κίνα, Χόνγκ Κόνγκ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Καναδάς, Ρωσία, Ολλανδία, Κορέα, Ιαπωνία), συνιστούν στους κατοίκους τους να αποφεύγουν τα μη ουσιώδη ταξίδια στο εξωτερικό. Να σημειωθεί από τις 10 προαναφερθείσες αγορές προκύπτει το 44% των διεθνών αφίξεων στην προ κορονοϊού εποχή.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ