Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡάλι σε φυσικό αέριο και χονδρική ρεύματος

Ράλι σε φυσικό αέριο και χονδρική ρεύματος

Εντείνεται η αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας τον επόμενο χειμώνα, καθώς τις τελευταίες μέρες με έντονα ανοδική τροχιά κινούνται οι αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, με άνοδο 12% σε ημερήσια βάση κινήθηκε το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου TTF φτάνοντας, χθες, πάνω από τα 40 ευρώ/MWh. Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος είναι πάνω από 18%.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια για τον  Οκτώβριο υπερβαίνουν τα 45 ευρώ, ενώ ο Δεκέμβριος πλησιάζει τα 60 ευρώ, καταγράφοντας 57,9 ευρώ/MWh.

Την ίδια ώρα στα 131,28 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 22/8/2023, ενώ η μέση τιμή σε μηνιαία βάση, όπως καταγράφει η ρΑΑΕΥ σρτον σχετικό χάρτη. Μάλιστα, η τιμή αυξήθηκε 18% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η εικόνα, βέβαια, είναι ανάλογη και στην Ευρώπη με υψηλές τιμές  Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 228,70 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 93,42 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα στις 395,34 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 0,5%, το φυσικό αέριο με υψηλό ποσοστό της τάξης του 36,9% τα υδροηλεκτρικά 5,9%, οι εισαγωγές 7,1% και οι ανανεώσιμες 45%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 24,725 MWh και οι εισαγωγές στις 14.068 MWh.

Εν αναμονή επιδοτήσεων

Με αυτά τα δεδομένα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου, που κινούνται από τα 8 έως τα 19,6 σεντ ανά κιλοβατώρα, με τον μέσο όρο να προσεγγίζει τα 14 σεντ/κιλοβατώρα (από 12,8 που ήταν τον Αύγουστο).

Βέβαια,  οι τελικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά για τις κιλοβατώρες που θα καταναλώσουν θα οριστικοποιηθούν όταν αποσαφηνιστεί το αν θα δοθεί επιδότηση για τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε ποιο ύψος θα κινηθεί, αν και οι ενδείξεις συντείνουν στο να κρατηθεί το ίδιο επίπεδο ενισχύσεων με αυτό του Αυγούστου. 

Υπενθυμίζεται ότι η “ντιρεκτίβα” της ΕΕ είναι για απάλειψη των οριζόντιων μέτρων, αν και η Ελλάδα έχει ζητήσει σχετική παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Βέβαια  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων και τη συνέχισή τους με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες, με το νέο μοντέλο -τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ- να εκπονείται στην παρούσα φάση. 

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο δόθηκε επιδότηση ύψους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1 σεντ ανά κιλοβατώρα), μειωμένη σε σχέση με την επιδότηση που δόθηκε για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο που ήταν 15 ευρώ/MWh (1,5 σεντ/κιλοβατώρα) και οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για διατήρηση αυτού του επιπέδου στήριξης και για τον Σεπτέμβριο. 

Πάντως, είναι προφανές ότι το νέο τοπίο για τη λιανική αγορά θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τέλος του έτους στο φόντο βέβαια και των αξιολογήσεων για την πορεία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ