Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ήταν καλεσμένος στο One Channel και την εκπομπή «ΕΔΩ» με τον Σταμάτη Ζαχαρό
Για την έκτακτη βάρδια εργασίας
Ο Υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας εστίαση και τουρισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως. Ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε επίσης ότι κατά την έκτακτη βάρδια ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115%.
Απασχόληση συνταξιούχων
Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στο μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε όσους συνταξιούχους επιθυμούν να εργαστούν με παρακράτηση ενός πόρου ύψους 10% επί του μισθού υπέρ ΕΦΚΑ, όταν στο παρελθόν η αντίστοιχη κράτηση ήταν της τάξης του 30% της σύνταξης, τονίζοντας ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας. «Η εκτίμησή μας ήταν το ότι θα φτάναμε περίπου σε δύο χρόνια από τώρα να απασχολούνται περίπου 100.000 συνταξιούχοι. Ήδη μέσα στους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς έχουν δηλώσει ότι εργάζονται πάνω από 180.000 συνταξιούχοι.».
Για την εξέλιξη των μισθών στη χώρα μας
Ο Υφυπουργός Εργασίας μίλησε για την αύξηση του Κατώτατου Μισθού όπου η σωρευτική ποσοστιαία αύξηση από το 2019 μέχρι σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε διαδικασία κατασκευής ενός αξιόπιστου δείκτη μισθών. «Όμως, από όλους τους υπόλοιπους συναφείς δείκτες που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται ότι μπορεί η αύξησή τους να μην ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή του κατώτατου μισθού αλλά και αυτοί καταγράφουν αξιόλογη αύξηση κατά το αντίστοιχο διάστημα».
Για την ανεργία και τον πληθωρισμό
Κλείνοντας ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι «σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή ανεργία, όταν η οικονομία αρχίζει να παίρνει μπρος εκείνο το οποίο μειώνεται πρώτα είναι το ποσοστό ανεργίας ενώ οι μισθοί δεν μεταβάλλονται ουσιωδώς. Δηλαδή, οι εργοδότες μπορούν να βρουν με τον επικρατούντα μισθό πολλούς εργάτες στην αγορά εργασίας. Σε δεύτερη φάση, όταν εμφανίζονται στενότητες στην αγορά εργασίας, αρχίζουν να αυξάνονται και οι μισθοί. Αυτό παρατηρούμε σήμερα στη χώρα μας. Δηλαδή, βλέπουμε σε πολλούς κλάδους είναι να δίνονται αυξημένοι μισθοί για να μπορέσουν να προσελκύσουν εργαζομένους από άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας». Όσον αφορά στον πληθωρισμό ο Υφυπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα αλλά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα που, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό του πληθωρισμού.