Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠ. Τσακλόγλου: Η παροχή μητρότητας για την αυτοαπασχολούμενη ασφαλισμένη θα είναι σχεδόν...

Π. Τσακλόγλου: Η παροχή μητρότητας για την αυτοαπασχολούμενη ασφαλισμένη θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ

Για την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, τις προϋποθέσεις λήψης αλλά και τα όρια συνταξιοδότησης μίλησε στον ΣΚΑΙ 100.3 ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Όπως τόνισε ο κος Τσακλόγλου, από την αρχή στόχος της Κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας τόσο της μητέρας και της οικογένειας, όσο και να διευκολύνουμε τα ζευγάρια ώστε να μην παρακωλύεται ο επαγγελματικός τους βίος. Στο πλαίσιο αυτό κατά την προηγούμενη τετραετία επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και σε αυτή τη φάση το επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες.

Το επίδομα θα καταβάλετε για 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο σημαίνει ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα λάβει η ασφαλισμένη, θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσες γυναίκες, όταν ψηφιζόταν το σχετικό μέτρο, ήταν ήδη στην περίοδο της λοχείας, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους και μετά.

Την παροχή αυτή δικαιούνται όλες οι μητέρες με την προϋπόθεση να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα, ακόμα και αν δεν έχουν ενημερότητα, βγαίνει αυτόματα μήνυμα ρύθμισης οφειλών προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι ενώ, τα χρήματα της παροχής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η του επομένου μήνα. Το επίδομα δίνεται επίσης και στην περίπτωση υιοθεσίας αλλά και στην περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών

Τι άλλα μέτρα έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη της οικογένειας;

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι εκτός από τη χρονική επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και την επέκτασή του και στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, έχει δοθεί το επίδομα γέννας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και αυξήθηκε, αυξήθηκε ο αριθμός θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχει επεκταθεί η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέοι θεσμοί όπως για παράδειγμα οι νταντάδες της γειτονιάς. Ενίσχυση των νέων ζευγαριών κατά προτεραιότητα υλοποιείται και στο πλαίσιο άλλων πολιτικών, όπως π.χ. η στεγαστική πολιτική. Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών με το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε δύο στόχους, να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν χωρίς όμως να διαταράξουν την επαγγελματική τους ζωή, επιτυγχάνοντας την βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Πόσο πιθανό είναι να αναπροσαρμοστούν τα όρια ηλικίας

Υπάρχει νομοθεσία η οποία συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Αυτό εξετάζεται κάθε τρία χρόνια και εξετάστηκε και πέρυσι. Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ανέτρεψε την ανοδική πορεία αυτού του δείκτη, μέχρι το 2027 που είναι η επόμενη εξέταση δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια ηλικίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ