Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς το Nations League μπορεί να στείλει την Εθνική στο Euro.

Πώς το Nations League μπορεί να στείλει την Εθνική στο Euro.

Το Nations League είναι μία νέα συνθήκη για τις διοργανώσεις του ποδοσφαίρου και όπως όλα τα πράγματα χρειάζεται και αυτή το χρόνο της, προκειμένου να μπει για τα καλά στο ποδοσφαιρικό… πετσί μας! Η εθνική μας ομάδα ξεκινάει τη διαδρομή της την έδρα της Βόρειας Ιρλανδίας και έχει ανάγκη τη θετική εκκίνηση στη νέα εποχή που έχει τίτλο : “Γκουστάβο Πογιέτ!”.

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι πρόκειται για τουρνουά που μέχρι στιγμής έχει απαξιωθεί πολύ και μάλιστα έχει μπερδέψει την κατάσταση ακόμη περισσότερο, όταν συνδέθηκε με τις μεγάλες διοργανώσεις των εθνικών ομάδων. Παρ όλα αυτά ας δούμε πώς η εφετινή έκδοση του Nations League συνδέεται με το Εuro 2024.

Μπαίνοντας στην τρίτη χρονιά του Nations League, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία και το δεύτερο όμιλο, μαζί με τις Βόρεια Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο.

Το πρόγραμμά της έχει ως εξής : Εκτός έδρας κόντρα στους Βορειοϊρλανδούς (2/6) και τους Κοσοβάρους (5/6) και στη συνέχεια εντός στο Πανθεσσαλικό Στάδιο κόντρα σε Κύπρο (9/6) και Κόσοβο (12/6). Το Σεπτέμβριο, η Ελλάδα ταξιδεύει στην Κύπρο στις 24 του μήνα και ολοκληρώνει το πρόγραμμα με την αναμέτρηση κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στις 10 Μαΐου η UEFA, εκτός από νέο φορμάτ των διασυλλογικών διοργανώσεών της, επικύρωσε και τη διασύνδεση του Nations League με το Euro 2024. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις τα πράγματα είναι πλέον δεδομένα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του Euro 2024, οι χώρες που δεν θα εξασαφαλίσουν την πρόκριση για τα γήπεδα της Γερμανίας, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μέσω του Nations League.

Η φάση των ομίλων του Nations League προηγείται εκείνης των προκριματικών ομίλων του Euro 2024. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και η κλήρωση για τη δεύτερη θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν τελειώσει η φάση ομίλων του Nations League δεν θα γνωρίζουμε κάτι επί της ουσίας. Το βάρος θα πέσει στους δέκα προκριματικούς ομίλους του Euro 2024, από τους οποίους θα προκριθούν στην τελική φάση οι νικητές και οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η θέση. Σύνολο 20.

Έτσι, μαζί με την διοργανώτρια Γερμανία, μένουν ακόμη τρείς θέσεις για να ολοκληρωθεί το «δέντρο» της διοργάνωσης. Αυτές θα καταλήξουν σε τρεις νικητές των τριών μονοπατιών των μπαράζ των Nations League, που έχουν ουσιαστικά ρόλο μπαράζ του Euro.

Εφόσον η Ελλάδα είναι παρούσα στα μπαράζ του Nations League, ως μια από τις χώρες που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Euro μέσω των προκριματικών ομίλων, τότε υπάρχουν δύο σενάρια.

Στο πρώτο, εφόσον είναι η νικήτρια του ομίλου της στο Nations League, τότε αυτόματα προκρίνεται στο τρίτο μονοπάτι των μπαράζ και περιμένει άλλες τρεις χώρες, είτε νικήτριες ομίλων είτε όχι.

Σε περίπτωση που δεν είναι νικήτρια του ομίλου της, τότε θα ελπίζει ο νικητής να έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του στο Euro 2024, όπως επίσης και οποιαδήποτε χώρα της 3ης κατηγορίας (και όχι του ομίλου της πλέον) βρίσκεται πιο ψηλά στο Nations League ranking, που θα έχει προκύψει έπειτα από την ολοκλήρωση των αγώνων.

Σε περίπτωση που τελικά η Ελλάδα προχωρήσει στα μπαράζ, τότε ανάλογα τη θέση της θα γνωρίζει και τον αντίπαλό της. Η κορυφαία στο Nations League ranking της κατηγορίας από τις τέσσερις ομάδες του μονοπατιού της θα αντιμετωπίσει εντός έδρας σε μονό παιχνίδι την χειρότερη από τις τέσσερις ομάδες.

Οι δύο νικητές θα τεθούν αντιμέτωποι σε μονό τελικό, σε έδρα που θα προκύψει έπειτα από κλήρωση, με τους αγώνες να είναι προγραμματισμένοι για τον Μάρτιο του 2024. Το γεγονός ότι το Nations League προηγείται από τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2024, σημαίνει πως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί το τουρνουά, κανείς δεν θα γνωρίζει αν βρίσκεται σε προνομιούχο θέση ή όχι, πλην των νικητών κάθε ομίλου.

Φαίνεται ξεκάθρα πως έπειτα από τις κακές πορείες της Ελλάδας και τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία, έχουμε μπροστά μας καλό δρόμο, κόντρα σε Βόρεια Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο, που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε δεύτερη ευκαιρία, εάν δεν τα καταφέρουμε στα προκριματικά του Euro. Επομένως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αντιμετωπιστούν χαλαρά οι 4+2 αγώνες του Nations League, έστω και αν με την ολοκλήρωσή τους τα πάντα θα παραμένουν άγνωστα…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ