Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς προχωρά η ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης

Πώς προχωρά η ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης

Σε ψηφιακούς ρυθμούς μπαίνει σταδιακά η ελληνική Δικαιοσύνη, με την ψηφιοποίηση να δημιουργεί τις βάσεις για την επιτάχυνση του συστήματος απονομής της στη χώρα μας, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σημειώνοντας πως ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση κάνει η Ελλάδα, με την κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο “Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, προϋπολογισμού €97,153 εκατ.

Το έργο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025, μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς η Κοινωνία της Πληροφορίας ανέθεσε τη συμφωνία-πλαίσιο για την ολοκλήρωσή του σε οκτώ εταιρείες-κοινοπραξίες.

Η νέα δράση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, με στόχο όλα τα δικαστήρια της χώρας να “ενωθούν” μεταξύ τους, παρέχοντας τη δυνατότητα κατάθεσης και ηλεκτρονικών δικογράφων.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί από τους αναδόχους εντός 36 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Ψηφιοποίηση των αρχείων

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν οι εξής ενέργειες:

  • Σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων που συμμετέχουν στο έργο και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτηση τους με λέξεις – κλειδιά.
  • Υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές.
  • Ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία συστήματος διαχείρισης διαδικασιών, εγγράφων και αρχείων/ συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο) εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.

Στόχος του έργου είναι η δικαστική διαφάνεια μέσω ψηφιακών υπηρεσιών, η ομογενοποίηση, επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αλλά και η ψηφιακή ολοκλήρωση των συστημάτων των δικαστηρίων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο, όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και τη διαφάνεια και την ποιότητα.

Επίσης, στόχος είναι η αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης ελέγχων, η ανάπτυξη εφαρμογών για τη διαχείριση του μαύρου χρήματος, την κατοχύρωση της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Έτερος στόχος είναι η ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και την εθνική ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Στους ειδικότερους στόχους περιλαμβάνονται η ενίσχυση ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας με αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως ενδεικτικά η δημιουργία JUSTICE-CLOUD, μέχρι να ενσωματωθεί στο Κυβερνητικό νέφος Δημόσιου Τομέα, η ομογενοποίηση διαδικασιών και η δημιουργία της “Artificial Intelligence for Justice”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ