Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς ο Elon Musk "παίζει" (και) με το bitcoin

Πώς ο Elon Musk “παίζει” (και) με το bitcoin

O δισεκατομμυριούχος Elon Musk το έχει αποδείξει πολλές φορές: Είναι πολύ έξυπνος. Τόσο έξυπνος, που μπορεί να “χειραγωγήσει”, να οδηγήσει αγορές και κλάδους προς την κατεύθυνση που ο ίδιος θεωρεί σωστή. Έτσι έκανε στρέφοντας όλο τον κόσμο της αυτοκίνησης προς έναν ατέρμονο αγώνα προς την ηλεκτροκίνηση, έτσι έκανε βάζοντας τους φαν του να πληρώνουν “προκαταβολές” που δεν είναι… προκαταβολές για αυτοκίνητα που δεν παράγει ακόμα, έτσι έκανε όταν ηγήθηκε της κούρσας για κατάκτηση του Άρη. Ίσως έτσι να κάνει και τώρα, με τα κρυπτονομίσματα, μιας και πασιφανέστατα, αυτός βρέθηκε πίσω από το τελευταίο ράλι τους. Κατά πολλούς, ίσως να κάνει… πλάκα στη Wall Street.

Νωρίτερα, “δοκίμασε” τις δυνάμεις του, με μια σειρά από tweets για το -μάλλον ασήμαντο, αφού διαπραγματευόταν στα 0,05 δολάρια- dogecoin, στρέφοντας το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών προς αυτό. Παίρνοντας με το μέρος του τους μικροεπενδυτές των φόρουμε του Reddit, ο Musk αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα με τον σκύλο Shiba Inu ως μασκότ “κρυπτονόμισμα του λαού” και στη συνέχεια, βλέποντας την άνοδό του (άνω του 1000% στο 2021), απολάμβανε αυτό που δημιούργησε: “Έχω γίνει meme, καταστροφέας των shorts”. Το “παιχνίδι”, άλλωστε, εμπεριέχει πάντα και γέλιο, πλάκα. Και το ερώτημα αν ο Musk κάνει πλάκα και με τα κρυπτονομίσματα, όπως έκανε με το “κρυφτούλι” με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, παλιότερα, δεν μπορεί παρά να τεθεί.

Με τη SEC έχει προηγούμενα ο Musk. Τον Αύγουστο του 2018 ήρθε σε τέτοια κόντρα με τη SEC, λέγοντας ότι έχει Άραβες επενδυτές πίσω του για να στηρίξει την Tesla και ότι θα την έβγαζε από το Χρηματιστήριο για 420 δολάρια τη μετοχή, που προκάλεσε επέμβαση εις βάρος του. Και το πρόστιμο που θα πλήρωνε θα ήταν γιγαντιαίο. Έτσι, ο συμβιβασμός που υπέγραψε, έλεγε ότι κάθε tweet του θα υπόκειται προς έγκριση από δικηγόρο της SEC.

Το 2019, έκανε κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει και σήμερα. Για παράδειγμα, μια μέρα έγραψε απλά τη λέξη “Ethereum”, προκαλώντας ράλλυ στο κρυπτονόμισμα, μέχρι να τουιτάρει ξανά δύο γράμματα που το σταμάτησαν: “JK”. Τα αρχικά του “Just Kidding”, δηλαδή “απλά αστειεύομαι”. Πολλοί ήταν αυτοί τότε που σχολίαζαν ότι ήταν μέρος της πλάκας που κάνει ο δισεκατομμυριούχος στη SEC και, κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη Wall Street. Το btcmanager σε ανάλυσή του το υποστήριζε αυτό, έχοντας αντί για φωτογραφία του Musk, ένα σκίτσο του στο οποίο παρουσιάζεται να δακρύζει από τα γέλια, τρώγοντας ποπ-κορν. Δημοφιλής εικόνα στη νεολαία για όσους βάζους κάποιους να τσακώνονται και παρακολουθούν γελώντας. Γιατί να μην κάνει και τώρα το ίδιο ο Musk;

Στο μεταξύ, ο Musk στράφηκε μετά στο bitcoin, προτείνοντάς το. Έχει λογική αυτό, μιας και έπρεπε να υπερασπιστεί την την επένδυση, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, της Tesla στο βασικό κρυπτονόμισμα. Το αποκάλεσε λοιπόν (φυσικά στο Twitter) τη «λιγότερο ανόητη» εκδοχή του χρήματος. «Όταν τα fiat νομίσματα έχουν αρνητικό πραγματικό επιτόκιο, μόνος ένας ηλίθιος δεν θα κοιτούσε αλλού», έγραψε, αναφερόμενος στις κάτω του μηδενός αποδόσεις του χρήματος που προκαλεί το χρέος με αρνητική απόδοση.

Δεν είπε βέβαια και κανένα ψέμα ο Musk, αφού ουσιαστικά αναφέρθηκε στους… σκελετούς στη ντουλάπα που φοβούνται πως έχουν οι αγορές. Οι κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να ρίξουν άφθονο helicopter money, να διοχετεύσουν τόσο μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα ώστε να αντιμετωπίσουν τη μείωση της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, που οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Και όταν οι επενδυτές ανησυχούν, στρέφονται αλλού για να τοποθετηθούν. «Το να έχει λίγα bitcoin, που είναι απλά μια λιγότερο ανόητη μορφή ρευστότητας από τα μετρητά, είναι αρκετά περιπετειώδες για μια εταιρεία του S&P 500», έγραψε. Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, ο Musk “έσπρωξε” το bitcoin με τα σχόλιά του σε νέο ρεκόρ την Παρασκευή, με την τιμή να «σκαρφαλώνει» πάνω από τα 52.000 δολάρια.

Και η πλάκα όμως, έχει όρια. Και προφανώς ο Musk διαβλέπει ότι η στροφή των μικροεπενδυτών προς το bitcoin μπορεί να οδηγήσει σε απότομο ξεφούσκωμα της τιμής, σε ξαφνικό πανικό, που ενδέχεται να παρασύρει και τους θεσμικούς επενδυτές (ανάμεσα και αυτόν) στην καταστροφή. Γι’ αυτό και με το μέσο που προκάλεσε το ράλι, επιχείρησε να το φρενάρει, πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η τιμή του Bitcoin έκανε ήδη νέο ρεκόρ το Σάββατο, φτάνοντας τα 56.581 δολάρια, με την άνοδο εβδομάδας σχεδόν στο 18%. Το Ethereum έπιασε για τρίτη συνεχή μέρα υψηλό, φτάνοντας στα 2.041 δολάρια, με την άνοδό του φέτος να φτάνει στο 170%.

Απαντώντας σε ανάρτηση (πάντα στο Twitter) του Peter Schiff, που είναι αρνητικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα και οπαδός του χρυσού, ξεκαθάρισε πως το πολύτιμο μέταλλο δεν μπορεί να συγκριθεί με το bitcoin, μιας και ο χρυσός είναι πραγματικό χρήμα: «Ένα email που λέει ότι έχεις χρυσό δεν είναι το ίδιο με το να έχεις χρυσό. Τα χρήματα είναι απλά δεδομένα που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε της ταλαιπωρία της ανταλλαγής. Αυτά τα δεδομένα, όπως όλα τα δεδομένα υπόκεινται σε καθυστερήσεις (latency) και λάθη. Το σύστημα θα εξελιχθεί σε αυτό που ελαχιστοποιεί και τα δυο». Και συμπλήρωσε: «Εχοντας επισημάνει αυτά, οι τιμές Bitcoin και Ethereum δείχνουν υψηλές». Το “lol” που έβαλε στο τέλος -laughing out loud- ίσως να δείχνει πόσο αστείο βρίσκει όλο αυτό που γίνεται…

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ