Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς «κολλάνε» οι αυξήσεις των μισθών με τον πληθωρισμό;

Πώς «κολλάνε» οι αυξήσεις των μισθών με τον πληθωρισμό;

Μπορεί να κάνουν κακό στην οικονομία -και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους- οι υπερβολικές αυξήσεις μισθών; Ναι λένε οι οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών και οι συντάκτες της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Οι αυξήσεις μισθών -εφόσον ξεπεράσουν το άθροισμα του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας της εργασίας- μπορούν να οδηγήσουν στο ακόλουθο «σπιράλ»: η αύξηση μισθών, φέρνει αύξηση τιμών (καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μετακυλήσουν το αυξημένο μισθολογικό κόστος στον τελικό καταναλωτή) και η αύξηση τιμών περισσότερο πληθωρισμό.

Με περισσότερο πληθωρισμό, η χώρα χάνει ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και αρχίζουν να εμφανίζονται συνέπειες: μείωση εξαγωγών, μείωση απασχόλησης άρα μείωση του συνολικού ύψους των πραγματικών μισθών (σ.σ την οικονομία δεν την ενδιαφέρει αν ο Κώστας και ο Γιάννης θα πάρουν 8% αύξηση αλλά αν το άθροισμα όλων των μισθών είναι μεγαλύτερο) άρα και μείωση της συνολικής ιδιωτικής κατανάλωσης. Που οδηγούν όλα αυτά; Σε μείωση των επενδύσεων κατά συνέπεια και της ανάπτυξης.

Στο Γραφείο Προϋπολογισμού υπολόγισαν ότι αν η μέση αύξηση για το 2024 φτάσει στο 8% (σ.σ κατά 6,4% αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και εκκρεμεί να δούμε τι θα γίνει με τον μέσο μισθό που ενδιαφέρει και περισσότερο), ο πληθωρισμός μπορεί να φουντώσει κατά μία μονάδα στο 3,9% αντί για 2,9% και τελικώς να οδηγήσει σε απώλειες 2,4 δις. ευρώ (ή 1,2%) σε ορίζοντα 3ετίας με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα δημόσια έσοδα.

Το λογικό σενάριο είναι ότι στην αγορά θα επικρατήσει σύνεση. Που σημαίνει ότι για να ανακτήσουμε τους μισθούς του 2009, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ