Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς θα γίνει η μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Πώς θα γίνει η μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Με στόχο τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), που θα αναδείξει την Ελλάδα σε πρωτοπόρο σε επιλεγμένα πεδία εφαρμογής, η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ παρουσίασε τις προτάσεις της στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όραμα να αξιοποιηθεί η ΤΝ για τη βελτίωση του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την αναβάθμιση βασικών υπηρεσιών, όπως η παιδεία και η υγεία, αλλά και τομέων, όπως η πολιτική προστασία όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Η Επιτροπή πρότεινε έξι εμβληματικά έργα, με κεντρικό άξονα την καθιέρωση της Ελλάδας ως χώρας-πρότυπο στη συλλογή και διακυβέρνηση δεδομένων, θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη της ΤΝ. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προτάθηκε η ίδρυση ενός Κέντρου Αριστείας για την ΤΝ, που θα λειτουργήσει ως ερευνητικός και εκπαιδευτικός πυλώνας διεθνούς εμβέλειας.

Η στρατηγική περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, την ανάπτυξη εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΤΝ, την ενθάρρυνση οικοσυστημάτων ΤΝ και την εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της ΤΝ. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, “το σχέδιο αυτό είναι ένα κείμενο-σημείο αναφοράς που θέτει μετρήσιμους στόχους για την Ελλάδα”. 

Η επενδυτική διάσταση

Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για υψηλή τεχνολογία. Η Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας θετικής δυναμικής, όπου οι πρώτοι επενδυτές θα λειτουργήσουν ως “φάρος” για μελλοντικές επενδύσεις. 

“Ο μετασχηματισμός αυτός είναι μεγαλύτερη πρόκληση από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας κράτους, ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα.

Η στρατηγική για την ΤΝ δεν περιορίζεται στην τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά θέτει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ευημερία τους. Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η σημασία της επικοινωνίας για τον μετασχηματισμό, που θα επιφέρει η ΤΝ, ενώ χαρτογραφήθηκαν κίνδυνοι, όπως η προστασία των παιδιών από την έκθεση στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόκληση της υλοποίησης

“Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε”, ανέφερε ο Καθηγητής Δασκαλάκης. Σημείωσε ότι τα εμβληματικά έργα είναι “εκ των ων ουκ άνευ” για να παίξει η Ελλάδα στην “Α’ Εθνική” της ΤΝ και ότι η επιτυχία τους θα απαιτήσει συντονισμό, αποφασιστικότητα και συνεχή παρακολούθηση. 

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη στρατηγική ως ένα “κείμενο-οδηγό για το πώς φανταζόμαστε την εθνική στρατηγική για την ΤΝ”. Τόνισε την ανάγκη για άμεση οργάνωση της υλοποίησης, προτεραιοποίηση των δράσεων και σύνδεσή τους με συναφείς πρωτοβουλίες, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, πλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία η οργάνωση της δουλειάς που πρέπει να γίνει, κυρίως η ανάπτυξη απτού σχεδιασμού για την υλοποίηση της στρατηγικής, η προτεραιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής, αλλά και ο συνδυασμός τους με συναφείς δράσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, όπως προγράμματα εκπαίδευσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ