Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς θα γίνει η έκδοση των συντάξεων από ιδιώτες- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Πώς θα γίνει η έκδοση των συντάξεων από ιδιώτες- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Σε διαβουλεύσεις τόσο με τους δικηγορικούς συλλόγους, όσο και με το οικονομικό επιμελητήριο βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να «κλειδώσει» το πλαίσιο για την συνδρομή ιδιωτών -κατά κύριο λόγο δικηγόρων και λογιστών- στην έκδοση των συντάξεων.

Οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες καθώς το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως νούμερο ένα προτεραιότητα το να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν περιοριστεί στις 138.000.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να εφαρμόσει και με τις συντάξεις το «μοντέλο» που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ο ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε «σύμβουλο» προκειμένου να τον βοηθήσει με την αίτηση συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Ουσιαστικό ρόλο τότε, είχαν παίξει κυρίως δικηγόροι αλλά και λογιστές. Έντονη ήταν η παρουσία των ιδιωτών και σε προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος (π.χ εξοικονομώ) όπου ουσιαστικά οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από ιδιώτες μηχανικούς.

Για την έκδοση των συντάξεων, σχεδιάζεται να καταρτιστεί ένα μητρώο πιστοποιημένων ανθρώπων, οι οποίοι και θα μπορούν να αναλάβουν τη δουλειά. Στο ερώτημα αν ο υποψήφιος συνταξιούχος θα πληρώνει για την έκδοση της σύνταξης, η απάντηση -προς το παρόν- είναι η εξής: το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλλει το ίδιο συγκεκριμένη αμοιβή στον ιδιώτη πιστοποιημένο κάτι που θα γίνεται με την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης και όχι με την υποβολή της αίτησης.

Άρα, ο ιδιώτης θα έχει ένα ισχυρό κίνητρο να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερους φακέλους. Δεδομένου ότι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων αναμένεται ότι θα είναι μεγάλος, θεωρητικά θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός άρα και οι δικηγόροι ή οι λογιστές που θα μπουν στην διαδικασία, δεν θα επιδιώξουν να πάρουν αμοιβή από τον πελάτη τους αλλά να διεκδικήσουν μεγάλο αριθμό πελατών προκειμένου να λάβουν το τίμημα από το κράτος. Αυτά, στη θεωρία, στην πράξη όλα θα φανούν μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα.

Πάντως, για να πέσουν στη μάχη οι ιδιώτες, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη, καθώς της τελικής πιστοποίησης θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία εκπαίδευσης. Λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας που συνεπάγεται πολλές φορές η έκδοση μιας σύνταξης (π.χ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης) η εκπαίδευση θα απαιτήσει χρόνο και κυρίως, σωστή προετοιμασία. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ