Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς επηρεάζει την αγορά η Golden Visa

Πώς επηρεάζει την αγορά η Golden Visa

Για την κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά την οποία την χαρακτηρίζει, όσον αφορά τα ενοίκια, ως «πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης», μίλησε στην ΕΡΤ, ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

«Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων, βλέπουμε από το 2017 έως και το 2023 έχουμε αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης στον νομό Αττικής κατά 71,1% και κατά 53,8% πανελλαδικά. Όσον αφορά τα ενοίκια η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης που αγγίζει το μέγεθος ενός καλού μισθού αν αφορά ακίνητο το οποίο είναι κατάλληλο για οικογένειες και το 60 – 70% του μισθού αν είναι κατάλληλο για νέους ανθρώπους και φοιτητές» δήλωσε ο κτηματομεσίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αττική και ιδίως στα νότια προάστια το ζητούμενο μίσθωμα σε 8 – 10 σπίτια είναι πάνω από 800 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 5 πάνω από 1000 ευρώ το μήνα. Και όπως τόνισε ίδια εικόνα έχουμε και στα βόρεια προάστια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν λίγο πιο οικονομικά ακίνητα, που είναι κατασκευής του ’70 και του ’80 και έχουν ανακαινιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως είπε, το 74,6% των ενοικιαστών δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματος για στέγαση ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 21,1%.

Αναφορικά με την Golden Visa και τις αλλαγές στα όρια για την απόκτησή της τόνισε το επενδυτικό ενδιαφέρον συσσωρεύεται πραγματικά στις περιοχές των δυτικών προαστίων και του Πειραιά, όπου ήταν κοντά στις 250.000 ευρώ ως όριο επένδυσης και καταγράψαμε διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών πώλησης.

«Η κυβέρνηση μπαίνει στη λογική να αλλάξει τα όρια και να αποκτήσουν πλέον όριο 800.000ς ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι στο μεταβατικό διάστημα από σήμερα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024 θα μπορούν οι επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα στις περιοχές των δυτικών προαστίων και του Πειραιά με 250.000€, που σημαίνει ότι θα δούμε ραγδαίες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης» αποκάλυψε ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα υπάρξει μια συσσωρευμένη ζήτηση σε οικιστικά πιεσμένη περιοχή. Για να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστεί να περάσουν 3 – 5 έτη. Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μπάκας είναι εάν τα νέα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση θα έχουν και αναδρομική ισχύ ώστε να μη διατίθενται τα ακίνητα μέχρι 120 τ.μ. για βραχυχρόνια μίσθωση. Επισήμανε δε ότι οι κτηματομεσίτες αναμένουν ότι θα αρχίσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα να πιέζονται οι όμοροι νομοί, όπως η Κορινθία, η Βοιωτία και η Αργολίδα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ