Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠότε ο Μητσοτάκης θα πατήσει το... κουμπί των εκλογών;

Πότε ο Μητσοτάκης θα πατήσει το… κουμπί των εκλογών;

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του, στον Ελεύθερο Τύπο, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στον τέλος της τετραετίας και ότι η κυβέρνησή του έχει μπροστά της 18 μήνες.

Και αυτό την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές να πάει σε εκλογές την Άνοιξη ή το αργότερο το Φθινόπωρο του 2022.

Οποια ημερομηνία και να επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης, το βέβαιο είναι ότι θα πάμε σε διπλές εκλογές.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πότε θα επιλέξει να…κάψει την απλή αναλογική, και εάν το ποσοστό του επιτρέψει να πάει στη δεύτερη κάλπη με τον αέρα του νικητή. Αυτό έχει ως αφετηρία ένα ποσοστό γύρω στο 35%.

Να του λείπει δηλαδή στην πρώτη κάλπη το 3-4% που θα του δώσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Να θυμίσουμε απλώς για όσους δεν το θυμούνται ότι στις δεύτερες εκλογές θα πάμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ότι αυτό σημαίνει για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Σε περίπτωση δε …ατυχήματος που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στην πολιτική, η “υπηρεσιακή” αυτή κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τις 25 ημέρες που είναι ο χρόνος που μεσολαβεί.

Αρα ή η εντολή θα είναι καθαρή ή ο τόπος θα μπει σε μια περιπέτεια, που μπορεί να οδηγήσει και σε κυβέρνηση που θα συμμετέχουν περισσότερα από ένα κόμμα.

Ας έρθουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Πότε θα στηθούν τελικά οι κάλπες. Οι φωνές που τάσσονται στο σενάριο εκλογές το 2022, εκτιμούν ότι την Άνοιξη θα είναι η καλύτερη στιγμή. Καθώς δεν υπάρχουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, έχει ο πολίτης μπροστά του το καλοκαίρι και είναι πιο αισιόδοξος, και θα έχει αφήσει πίσω του έναν “βαρύ χειμώνα”.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι μετά τις περσινές φωτιές, κανείς δεν θέλει να ζήσει ξανά έναν εφιάλτη που θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Υπέρ τάσσονται και αυτοί που θεωρούν ότι το 2023 η Γερμανία θα σφίξει πάλι τα λουριά της χαλάρωσης και οικονομικά τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Κανείς εξάλλου δεν θα κατηγορήσει τον Μητσοτάκη ότι αθέτησε την υπόσχεσή του εάν στήσει κάλπες 8 μήνες νωρίτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μεριά του τονίζει ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε μια άλλη κουλτούρα. Οι εκλογές δεν πρέπει να γίνονται όποτε βολεύουν την κυβέρνηση, αλλά στο τέλος της θητείας. Μόνο τότε οι πολίτες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα της συγκεκριμένης, που η πολιτική της “σκεπάστηκε” από την πανδημία.

Για αυτό και έχει μπροστά του 18 μήνες που θα τον βοηθήσουν να εφαρμόσει, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι η πανδημία μετρά αντίστροφα.

Οι δυο αυτές τάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πληθαίνουν όσο περνούν οι μήνες.

Το βέβαιο είναι ότι αυτός που θα κληθεί να αποφασίσει και να πατήσει το κουμπί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ