Για τις πληγείσες, από την σφοδρή κακοκαιρία, περιοχές της Κρήτης με τον τραγικό απολογισμό των δύο νεκρών μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος με αρμοδιότητα στα θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης στις φυσικές καταστροφές.
«Ακολουθήθηκε η διαδικασία σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε με την ΕΜΥ, δεν ακολουθήθηκε κάτι πέραν των προβλεπόμενων. Άρα υπήρχε ενημέρωση σε όλους ανάλογα με την πληροφόρηση φυσικά που είχαν και από την ΕΜΥ, ως προς τα φαινόμενα και που θα χτυπήσουν αυτά», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος ερωτηθείς γιατί δεν εστάλη το μήνυμα «112» στους κατοίκους, καθώς υπήρχε σχετική προειδοποίηση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Για την Αγία Πελαγία τόνισε ότι «δεν εστάλη το 112, υπήρχε ενημέρωση από πριν αλλά και τα στοιχεία που είχε λάβει το αρμόδιο υπουργείο από την ΕΜΥ δεν είναι αυτά που κινητοποιούν αυτή τη διαδικασία. Όλα τα άλλα είχαν ακολουθηθεί».
Πιο συγκεκριμένα εξήγησε ότι «αυτή είναι η ενημέρωση που παίρνει το αρμόδιο υπουργείο για να ενεργοποιήσει το μηχανισμό όπως αυτό προβλέπεται. Ουσιαστικά υπάρχουν βαθμίδες ενημέρωσης για τα φαινόμενα σε κάθε περιοχή, άρα, αντιστοίχως κινητοποιούμε τον μηχανισμό της προειδοποίησης», για να επισημάνει ότι κλείστηκαν διαδρομές και φαράγγια στην Κρήτη για να μην υπάρχουν προβλήματα και ενημερώθηκαν από πριν οι ΟΤΑ να είναι σε ετοιμότητα για τον καιρό, αλλά, «δεν υπήρχαν οι ενδείξεις εκείνες σύμφωνα με τα μοντέλα που τρέχουν οι μετεωρολόγοι και αυτά ενημερώνουν το αρμόδιο υπουργείο για να κινηθεί η διαδικασία».
Ο υφυπουργός ανέφερε πως επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα ακραίο φαινόμενο στο Δήμο Μαλεβιζίου και στην Αγία Πελαγία και πως σε ελάχιστα λεπτά μαζεύτηκαν ποσότητες νερού από τη βροχή οι οποίες συγκεντρώνονται σε χρόνια στις συγκεκριμένες περιοχές μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους.
Σε ερώτηση, αν το αντιπλημμυρικό έργο στον κεντρικό δρόμο της Αγίας Πελαγίας δεν ήταν επαρκές, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε πως τα οικιστικά και τα χωροταξικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών δεν διαμορφώνουν συνθήκες ανθεκτικότητας σε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. Αντιθέτως λειτουργούν αρνητικά όταν τα ρέματα έχουν γίνει δρόμοι όπου είναι χτισμένα μεγάλα σημεία με υποδομές με σπίτια.
Όσον αφορά στο κομμάτι των αποζημιώσεων τόνισε ότι «θα δοθεί έμφαση αρχικά στις επιχειρήσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει τα συνεργεία της Περιφέρειας στην καταγραφή τους. Οι πόροι που προβλέπονται είναι 400.000 ευρώ σε κάθε δήμο ξεχωριστά ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι πόροι όσο ωριμάζει ο σχεδιασμός της αποκατάστασης των υποδομών».
Συμπλήρωσε δε πως «μέχρι 6.000 ευρώ είναι η αποζημίωση της οικοσκευής. Γίνονται καταγραφές από τις αρμόδιες επιτροπές των δήμων, η χρηματοδότηση είναι από το υπουργείο Εσωτερικών».
Ερωτηθείς πότε θα πάρει ο κόσμος τα χρήματα, διευκρίνισε ότι όσον αφορά στην οικοσκευή «θα πρέπει να κάνει το αίτημα και να επικοινωνήσει με τον δήμο και στη συνέχεια να πάει ο δήμος να κάνει καταγραφή και αποτίμηση της ζημιάς και να χορηγήσει τα χρήματα. Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα τουλάχιστον είναι τα 600 ευρώ στο μήνα που τρέχει».