Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΙΣΜΟΙΠόσο χρόνο αντέχει ο άνθρωπος εγκλωβισμένος στα συντρίμμια από ένα σεισμό;

Πόσο χρόνο αντέχει ο άνθρωπος εγκλωβισμένος στα συντρίμμια από ένα σεισμό;

Πόσο άραγε μπορεί ένας άνθρωπος να αντέξει κάτω από τα ερείπια ενός σεισμού;

Οι ειδικοί απαντούν ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα καθορίζεται από από παράγοντες όπως τα τραύματα που μπορεί να φέρει, ο τρόπος εγκλωβισμού αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα αυτό φτάνει έως και τη μία εβδομάδα ή και περισσότερο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.

Οι περισσότερες διασώσεις πραγματοποιούνται συνήθως τις πρώτες 24 ώρες έπειτα από έναν τέτοιου μεγέθους σεισμό. Μετά από αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται καθώς περνούν οι ημέρες, σημειώνουν οι ειδικοί. Πολλά θύματα τραυματίζονται σοβαρά ή θάβονται από πέτρες και συντρίμμια.

“Είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την 5η έως την 7η ημέρα” επισημαίνει ο καθηγητής Τζάρον Λι, ειδικός στην Ιατρική Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών στο Γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν, ωστόσο ιστορίες ανθρώπων που επιβίωσαν πολύ πέρα από το όριο των επτά ημερών, αλλά πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις”

«Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια, καθώς έχουμε πραγματοποιήσει απίθανες διασώσεις με ανθρώπους να έχουν επιβιώσει υπό φρικτές συνθήκες», είπε ο Κρίστοφερ Κόλγουελ, ειδικός επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, προσθέτοντας ότι «συνήθως πρόκειται για νεότερους ανθρώπους που έχουν την τύχη να βρουν είτε μια τρύπα στα ερείπια, είτε κάποιον τρόπο για να έχουν πρόσβαση σε οξυγόνο και νερό».

Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, ένας έφηβος και η 80χρονη γιαγιά του βρέθηκαν ζωντανοί ύστερα από εννέα ημέρες παγιδευμένοι στο ισοπεδωμένο σπίτι τους. Τον προηγούμενο χρόνο, ένα 16χρονο κορίτσι από την Αϊτή σώθηκε από τα ερείπια του σεισμού στο Πορτ-ο-Πρενς έπειτα από 15 ημέρες.

Η ψυχική κατάσταση μπορεί επίσης να παίξει επίσης, καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση. Ανθρωποι παγιδευμένοι δίπλα σε πτώματα, που δεν έχουν καμία επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να χάσουν την ελπίδα τους, σημείωσε ο Τσιάμπας.

«Αν υπάρχει κάποιος ζωντανός, ακουμπούμε ο ένας τον άλλον για να συνεχίσουμε να πολεμούμε για την επιβίωσή μας», δήλωσε καταλήγοντας.

σης

.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ