Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠόσο ακριβό πετρέλαιο «αντέχει» ο προϋπολογισμός;

Πόσο ακριβό πετρέλαιο «αντέχει» ο προϋπολογισμός;

Μια από τις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες παραδοσιακά χτίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός είναι και η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Είναι ένα «βαρόμετρο» για την πορεία της παγκόσμια οικονομίας, για τον εισαγόμενο πληθωρισμό για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και κατά συνέπεια και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών άρα και για το ΑΕΠ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και το πιθανότερο είναι ότι θα ενσωματώνει -όσον αφορά στις προβλέψεις για την πορεία του πετρελαίου- τις ίδιες εκτιμήσεις με αυτές του μεσοπρόθεσμου που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας. Για φέτος, προβλέπεται ότι η χρονιά θα κλείσει στα 85,4 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ ενώ για του χρόνου, έχει προβλεφθεί περαιτέρω πτώση στα επίπεδα των 80 δολαρίων.

Ιδού λοιπόν το μεγάλο ερώτημα: Θα πέσουν έξω αυτές οι προβλέψεις; Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι λογικό να εντείνουν την ανησυχία. Όμως προς το παρόν η διεθνής τιμή του πετρελαίου -παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών- παραμένει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Είναι πιθανό να σπάσει το όριο προς τα πάνω; Προφανώς και είναι. Όμως αυτό που μετράει για τον προϋπολογισμό, σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, είναι η διάρκεια και όχι η στιγμή. Είναι τέτοιες οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία που να αντέχουν άνοδο τα διεθνούς τιμής; Δεν υπάρχει μόνο η προσφορά και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αλλά και η ζήτηση.

Οι προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι ότι θα κινηθεί και το 2025 με ανάλογο ρυθμό με αυτόν του 2024 δηλαδή περίπου 3,5%. Άρα, δεν αναμένεται κάτι καλύτερο από αυτή την πλευρά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα ξεκαθαρίσει το τι μπορεί να περιμένουμε για την νέα χρονιά και στο συγκεκριμένο μέτωπο…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ