Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόθεν Έσχες: Τι αλλάζει στις δηλώσεις

Πόθεν Έσχες: Τι αλλάζει στις δηλώσεις

Τα βήματα των φορολογικών δηλώσεων ακολουθεί το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, όπως αυτοματοποιημένες προσυμπληρώσεις δεδομένων, αλλά και τη δήλωση πολύτιμων μετάλλων.

Τα στοιχεία που θα συμπληρώνονται αυτόματα θα αντλούνται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να απαλλαγούν οι υπόχρεοι από τη βάσανο της συλλογής δικαιολογητικών.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι η αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων η οποία θεμελιώνεται αποκλειστικώς και μόνο στη σχέση που τους συνδέει προς τον υπόχρεο. Αφορά στις περιπτώσεις σύμφωνου συμβίωσης ή εν διαστάση, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνες πολίτες, αν διαμένουν μόνιμα ή όχι στην Ελλάδα, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος ή μη, αν ο γάμος τελέστηκε ή αν το σύμφωνο συμβίωσης συνήφθη στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

Ακόμα και αν τα άτομα δεν διαθέτουν ΑΦΜ, προβλέπεται να τους χορηγείται ΑΦΜ ειδικού σκοπού προκειμένου να κάνουν την δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι το πόθεν έσχες υποβάλλεται εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπόχρεου, συζύγου, προσώπου με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και των ανήλικων τέκνων αυτών, συμπεριλαμβανομένων όσων ενηλικιώνονται μέσα στο έτος αναφοράς. Κατά την υποβολή του Πόθεν Έσχες ο υπόχρεος επικαιροποιεί την περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με την τελευταία (ηλεκτρονικά) υποβληθείσα δήλωση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ