Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται ηγέτης στις παραχωρήσεις

Πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται ηγέτης στις παραχωρήσεις

Ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα και εκ των πολύ σημαντικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθίσταται πλέον η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα των παραχωρήσεων και της εκμετάλλευσης οδικών αρτηριών, μετά και την κατάθεση της ισχυρότερης προσφοράς για την Αττική Οδό, που αποτελεί τον εμπορικότερο οδικό άξονα της χώρας και έναν από τους πλέον εμπορικούς στην Ευρώπη.

Η προσφορά του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφτασε στα 3,27 δισ. ευρώ, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ από καταβολής ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, ενώ υπερτέρησε έναντι των υπολοίπων πέντε προσφορών. Έτσι, για τα επόμενα 25 χρόνια αναλαμβάνει την παραχώρηση του μεγαλύτερου και πιο προσοδοφόρου αστικού αυτοκινητοδρόμου της Ελλάδας.

Η προσφορά του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν κατά 164 εκατ. ευρώ υψηλότερη από τη δεύτερη καλύτερη, που κατατέθηκε από την κοινοπραξία των Mytilineos και Vinci, που ήταν ύψους 3,106 δισ. ευρώ. Πρόκειται για διαφορά που διαμορφώνεται στο 5,015%, οπότε ξεπερνιέται η ρήτρα του 5%, που θα απαιτούσε βελτιωμένες προσφορές αν η διαφορά ήταν μικρότερη αυτού του ποσοστού.

Η ανάληψη της παραχώρησης της Αττικής Οδού διπλασιάζει σε αξία το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενισχύει περαιτέρω την παραγωγή υψηλών, σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών σε μακροχρόνια βάση.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέβηκε χωρίς άλλον partner στο διαγωνισμό, αποτελώντας τη μοναδική αυτόνομη συμμετοχή από τις έξι συνολικά κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορά. Ο όμιλος επέλεξε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του χωρίς να συμμετάσχει σε κοινοπραξία με κάποια άλλη εταιρεία ή διεθνές fund, «μετρώντας» και ζυγίζοντας δυνάμεις και εκτόπισμα. Άλλωστε, έχει την τεχνογνωσία αλλά και την πρότερη εμπειρία, καθώς ήδη διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ρευστότητα του oμίλου παραμένει ισχυρή με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα (χωρίς να υπολογίζονται επιπλέον γραμμές ρευστότητας (credit lines) να ανέρχονται το Μάρτιο του 2023 σε 1,6 δισ. ευρώ. Περαιτέρω, οι υφιστάμενες επενδύσεις με τις ισχυρές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές λειτουργούν ως μόχλευση και πολλαπλασιαστές κεφαλαίου (capital multipliers).

Συνολικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει πάνω από 6 δισ. ευρώ σε μερίσματα από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της σε έργα παραχωρήσεων. Επιπρόσθετα αναμένεται σημαντική οργανική κερδοφορία και ελεύθερες ταμειακές ροές από τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου, καθώς και σημαντική υπεραξία από την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της μεγαλύτερης εταιρείας καθαρής ενέργειας της Ελλάδας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ