Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μήνας πολλαπλών εξελίξεων και σημαντικών διεργασιών ήταν ο Μάρτιος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την εικόνα της αγοράς να είναι αναβαθμισμένη σε όλα τα επίπεδα, ενώ και τα κέρδη των επενδυτών δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα. Ολόκληροι κλάδοι επανατοποθετούνται στην αγορά υπό τα νέα δεδομένα που η πανδημία έφερε, νέα σχήματα δημιουργούνται, καταγράφονται σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις, εκδόσεις ομολόγων, ενώ οσονούπω θα «τρέξουν» τρεις αυξήσεις κεφαλαίου.
Μέσα στο Μάρτιο έγιναν δύο σημαντικές εκδόσεις ομολόγων, αυτές των ΔΕΗ και Motor Oil με σημαντική υπερκάλυψη αμφότερες, ολοκληρώθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia στο CVC Capital, άλλαξαν σημαντικά οι μετοχικές ισορροπίες στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτι που επηρεάζει και την Ελλάκτωρ, ενώ προχώρησαν και οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών. Συνάμα, η αγορά έχει μπει σε μια νέα φάση ανατιμολόγησης όλων των ελληνικών assets, κάτι που επηρεάζει καταλυτικά και την πορεία του χρηματιστηρίου.
Επίσης, η αγορά βρίσκεται σε προεξόφλησης της επόμενης ημέρας καθώς δρομολογείται το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ενώ ώθηση στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας δίνει ο σχεδιασμός για το πως θα διανεμηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, μεγάλες βιομηχανικοί όμιλοι όπως Μυτιληναίος, Τιτάν και Viohalco έδειξαν ανθεκτικά αποτελέσματα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αυτό έχει αντανάκλαση και στην πορεία των μετοχών τους.
Έτσι, ο Απρίλιος μπαίνει από διαφορετική αφετηρία, με την αγορά σε υψηλά 13 μηνών, εν μέσω αναβαθμισμένου προφίλ, ενίσχυσης συναλλαγών και σημαντικών εξελίξεων που αναμένεται να κρατήσουν αυξημένο το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Κέρδη 9,17% για το Γ.Δ. το Μάρτιο – Ξύπνημα και για τα mid & small caps
O φετινός Μάρτιος έσπασε την παράδοση που ήθελε το συγκεκριμένο μήνα να κλείνει πτωτικά στις 15 από τις 22 προηγούμενες χρονιές, καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 9,17%, ενώ τα κέρδη σε επίπεδο πρώτου τριμήνου διαμορφώνονται στο +6,93%. Ο FTSE 25 το μήνα που πέρασε ενισχύθηκε κατά 9,75% ενώ στο τρίμηνο είναι στο +7,36%, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε, έχοντας άνοδο 10,91% το Μάρτιο και +12,28% το πρώτο τρίμηνο, καθώς υπήρξε σημαντική αφύπνιση μετοχών αυτού του χώρου (AVAX, Cenergy Holdings, Intracom Holdiings κ.α.).
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε το μήνα με άνοδο 14,70%, ενώ υστερεί σε επίπεδο τριμήνου καθώς ενισχύεται μόλις 3,48%. Το φετινό Μάρτιο υπήρξε και αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών η οποία διαμορφώθηκε στα 99,55 εκατ. ευρώ, έναντι 57,9 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και 65 εκατ. τον Ιανουάριο. Βεβαίως, κύριος λόγος της αύξησης του τζίρου ήταν οι μετοχικές ανακατατάξεις και τα πακέτα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, το placement της Jumbo, αλλά και στο rebalancing των διεθνών δεικτών. Παρ’ όλα αυτά, καταγράφηκε και αύξηση των «καθαρών» συναλλαγών.
Δώδεκα μετοχές του Large Cap είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου και αυτό λέει πολλά, ενώ μόνο δύο μετοχές (Πειραιώς -43,2% και Σαράντης -6,7%) κινήθηκαν πτωτικά το μήνα. Στον FTSE 25 η Viohalco ξεχώρισε με άνοδο 24,9%, η Eurobank έκλεισε στο 24,8%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +22,1%, η Motor Oil +18,4%, η Εθνική Τράπεζα +18,1%, το ΑΔΜΗΕ +16% κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισαν οι AVAX και Intracom Holdings με άνοδο 41,7% και 40,4% αντίστοιχα, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 28,1%, Intrakat +25,6%, Πλαστικά Θράκης +14,8%, Τεχνική Ολυμπιακή +13,6%, Ικτίνος +13,2% κ.λπ.
Τέλος, δεν έλειψαν και οι περιφερειακές εξάρσεις στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση έως και την περιφέρεια, καθώς σημαντικές αποδόσεις είχαν μετοχές όπως Vidavo (Εναλλακτική Αγορά και με μικρούς όγκους), Logismos, Ίλυδα, Βιοτέρ, Albio Συμμετοχών, ΕΚΤΕΡ, Κυριακούλης, Reds κ.α.