Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠως η έξαρση των ιώσεων συνδέεται με την πανδημία

Πως η έξαρση των ιώσεων συνδέεται με την πανδημία

«Οι ιώσεις που βλέπουμε, η έξαρση στην ιλαρά, ο στρεπτόκοκκος, όλα συνδέονται με κάποιο τρόπο με την πανδημία». Αυτό τόνισε στην ΕΡΤ ο Θεοκλής Ζαούτης, διευθυντής του Columbia Global Center στην Αθήνα και καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

«Οι ιώσεις που βλέπουμε, η έξαρση στην ιλαρά, ο στρεπτόκοκκος, όλα συνδέονται με κάποιο τρόπο με την πανδημία. Η πανδημία δημιούργησε συνθήκες διαφορετικές και άλλαξε την επιδημιολογία και πώς κυκλοφορούν αυτά τα μικρόβια. Το άλλο που έκανε η πανδημία είναι η μείωση των εμβολιασμών για τα κοινά μικρόβια. Τα δεδομένα έχουν δείξει πως το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της ιλαράς έπεσε στην πανδημία», ανέφερε ο καθηγητής.

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη στα εμβόλια, μετά την Covid, «άδικα θεωρώ». 

«Το μήνυμα όμως που πρέπει να αφήσω για όλα αυτά είναι εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός. Έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον της γρίπης που γενικά στην χώρα μας είναι χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού και πρέπει να εστιάσουμε εκεί. Πώς θα πολεμήσουμε την ιλαρά, να μην ξαναέρθει στην Ελλάδα ή να μην αυξηθούν τα κρούσματα εμβολιασμό; Πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό; Με εμβολιασμό. Νομίζω το μήνυμα που θέλω να αφήσω εδώ είναι εμβολιασμός. (…) Οι ιώσεις είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον στρεπτόκοκκο. Δηλαδή πρώτα θα κολλήσουμε μια ίωση που αλλάζει τις συνθήκες στο αναπνευστικό, στο λαιμό και στο φάρυγγα και είναι παράγοντας κινδύνου αφού μετά μπορεί να έρθει το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου, να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει λοίμωξη», εξήγησε ο κ. Ζαούτης.

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται, κυρίως στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

«Είναι ένα πολύ επιθετικό μικρόβιο και δυστυχώς σε κάποια παιδιά, πολύ γρήγορα από τη φαρυγγίτιδα, μπορεί να προχωρήσει σε πιο σοβαρή λοίμωξη. 

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Το παιδί που έχει φαρυγγίτιδα, πυρετό και δεν το βλέπει καλά ο γονέας, πρέπει να μιλήσει αμέσως με τον παιδίατρο. Υπάρχει ένα πολύ εύκολο τεστ που ανιχνεύσει το στρεπτόκοκκο, τον κάνουν φαρμακείο. Να γίνει οπωσδήποτε σε συνεργασία με τον παιδίατρο».

Αναφορικά με τα συμπτώματα, ο κ. Ζαούτης είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κάνει εξανθήματα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι φαρυγγίτιδα, πυρετός και κατάπτωση».

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ