Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως είδαν οι Morgan Stanley, Citi και Euroxx τα αποτελέσματα της Mytilineos

Πως είδαν οι Morgan Stanley, Citi και Euroxx τα αποτελέσματα της Mytilineos

Την καλύτερη χρήση της ιστορίας του ολοκληρώνει σε δύο μήνες ο όμιλος Mytilineos, όπου η λειτουργική κερδοφορία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ενώ η καθαρή κερδοφορία – αν κυλήσουν όλα όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής – θα ανέλθει στα 640 εκατ. ευρώ, μια επίδοση εκκωφαντική, που θα κατατάξει την εταιρεία στην πρώτη θέση των πιο κερδοφόρων εταιρειών της πραγματικής οικονομίας.

Μετά τα εξαιρετικά σε κάθε γραμμή αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος την περασμένη Πέμπτη, εγχώριοι αλλά και διεθνείς μεγάλοι οίκοι, εκφράστηκαν με άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για την εταιρεία, που την τελευταία πενταετία έχει αλλάξει πολλαπλές «πίστες», αποτελώντας πλέον έναν διεθνών προδιαγραφών όμιλο εταιρειών στην πιο κρίσιμη αιχμή βιομηχανικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων.

Morgan Stanley

«Η Mytilineos αναβαθμίζει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας» σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου Morgan Stanley, συμπληρώνοντας ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, προσφέρει πλεονεκτήματα στην εταιρεία μεταξύ των οποίων και την ενδεχόμενη αναβάθμιση σε IG και της Mytilineos.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το επιτυχημένο επιχειρηματικό story της Mytilineos αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα υπέρ της ελληνικής οικονομίας, που αποδεικνύει ότι μια εταιρεία μπορεί να σημειώνει μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα, και έτσι με την επιτυχία της ενισχύει την ίδια την ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Την ίδια ώρα, ο οίκος θυμίζει ότι η Mytilineos έχει βαθμολογηθεί BB/BB+ από τον S&P/Moody’s και μια πιθανή πιστωτική αναβάθμιση σε IG (Επενδυτική Βαθμίδα) και για την Mytilineos θα προσφέρει οικονομικά και εμπορικά οφέλη στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις για μια αναβάθμιση που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει μέχρι να πάρει επενδυτική βαθμίδα η χώρα, ενώ τώρα η εταιρεία είναι ένα βήμα πριν τη δική της πιστωτικής αναβάθμισης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, η Morgan Stanley εστιάζει στην άνοδο των EBITDA λόγω της καλής πορείας του τομέα ενέργειας και σημειώνει ότι το καθαρό χρέος ανήλθε σε 1,60 δισ. ευρώ, 4% πάνω από την εκτίμησή της, ενώ υπογραμμίζει πως ο ισολογισμός είναι ισχυρός παρότι η εταιρεία είναι σε ανάπτυξη. H Morgan Stanley διατηρεί την τιμή – στόχο στα 45 ευρώ για τη μετοχή.

Citi

Από την πλευρά της η Citi δίνει επίσης τιμή – στόχο τα 45 ευρώ, ενώ σημειώνει πως τα EBITDA 3ου τριμήνου στα 285 εκατ. ευρώ, ήταν κατά 10% πάνω από τις εκτιμήσεις της και κατά 32% αυξημένα έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Επίσης, εκτιμά πως η ισχυρή συμβολή της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο (CCGT) και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσουν το 2024, τα κέρδη να αυξάνονται πάνω από τις τρέχουσες προσδοκίες.

Οι αναλυτές της Citi τονίζουν πως η σταθερή αύξηση των κερδών στο τρίμηνο προήλθε από τον τομέα ενέργειας, όπου η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η στρατηγική επέκτασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν τα μέγιστα.

Σημειώνει ότι το καθαρό χρέος στα 1,37 δισ. ευρώ είναι ελαφρώς υψηλότερο των προσδοκιών και οφείλεται στο ισχυρό κρεσέντο έργων που εκτελεί ο όμιλος στον τομέα των ΑΠΕ, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνάμα, αναφέρει ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την επέκταση των έργων φωτοβολταϊκών 1,5 GW στην Ελλάδα, αντλώντας κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό RRF με ελκυστικούς όρους.

Οι αναλυτές της Citi τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και πολύ ανώτερα από το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ πλέον καθίσταται εφικτός ο στόχος για EBITDA στο 1 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2023. Αιχμή είναι ο κλάδος της ενέργειας που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη αλλά και ο κλάδος αλουμινίου που συνεχίζει να επιτυγχάνει εξαιρετικές επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία διεθνώς για το εν λόγω μέταλλο είναι αρνητική.

Euroxx

Σύσταση overweight με τιμή – στόχο τα 48 ευρώ διατυπώνει η Euroxx Χρηματιστηριακή με φόντο τα αποτελέσματα 9μήνου και τρίτου τριμήνου, τα οποία όπως λέει ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων, με την εταιρεία να πετυχαίνει ρεκόρ τριμηνιαίας κερδοφορίας. Οδηγός της μεγάλης ανάπτυξης είναι ο κλάδος ενέργειας, παρά τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας και μετάλλων, με τη συνεργατική φύση των εργασιών της εισηγμένης να σηματοδοτούν τη λειτουργική του αποδοτικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Euroxx αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου για κέρδη EBITDA (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) 1 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2023. Στο 9μηνο του έτους, τα EBITDA ανήλθαν σε 723 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 35% σε σχέση με το 9μηνο του 2022, ενώ η καθαρή κερδοφορία εκτοξεύθηκε στο +48% και τα 462 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ